Menü

ADS

25 Mart 2011 Cuma

Bedava ücretsiz site nasıl kurulur?

Etiketler: Bedava web sitesi nasıl kurulur, blog sitesi nasıl kurulur, forum sitesi nasıl yapılır, ücretsiz web sitesi nasıl yapılır, ücretli web sayfası nasıl kurarım, wwwste kurulur, ne tür site kurulabilir, ucretsız site nasıl kurulur, bedava site nasıl kurulur, site kurulur, ücretsiz site nasıl kurulur, nasıl bedava site kurulur, bedava nasıl site kurulur, ücretsiz site kurulur, bedava site kurulur, facebookta site kurulur, nasıl site kurulur bedava, forum sitesi nasıl kurulur, ücretsiz nasıl site kurulur, nasıl dantel site kurulur, siteye asp nasıl kurulur, nasıl sıte kurulur, ne kadar site kurulur, bedava emlak sitesi nasıl kurarım, site nasıl kurulur ücretsiz, ücretsiz nasıl site kurulır, internet sitesi bedava nasıl kurulur, ücretsiz web site nasıl kurulur, emlak sitesi nasıl kurulur,

Giris 

Internet’in gittikçe yayildigi ve kullanan kisilerin sayisinin arttigi bir dönemdeyiz. Özellikle ADSL portlarinin açilmasi ve ADSL ücretlerinin de iyice düsmesiyle birlikte hizli ve süresiz Internet sahibi olanlarin sayisini her geçen gün artiyor. ADSL veya kablo Internet gibi 7/24 kullanimda sabit ücretin ödendigi günümüzde gerek
sirket gerekse de kisisel kullanicilarin akillarindan geçen bir düsünce var.
Sirketler için zaten kaçinilmaz olan site sahibi olmak artik son kullanicilarin da istedigi bir seydir. Eger programlama bilginiz varsa, tabii burada Web programlamadan bahsediyorum, kendi sitenizi tasarlayabilirsiniz. Ancak herkes Web programlama bilmek zorunda degildir ve bilmez de. O zaman karsinizda iki seçenek vardir. Eger Web programlama bilen bir arkadasiniz varsa ona sitenizi yaptirabilirsiniz. Veya hazir olan bir portal programi alir ve kullanmaya baslarsiniz.

Bu yazida ASP, ASP.NET ve PHP ile yazilmis toplam 10 hazir ve ücretsiz portal programi bulabilirsiniz. Tabii ki hazir portallarin sayisi bu kadar degil. Sayilari 30 kadar var. Ancak biz kurulumu ve kullanimi ile öne çikan, popüler olarak adlandirabilecegimiz olan portallari seçtik. Açikçasi seçmek için epey de ugrastik. Yaptigimiz incelemede bazilari öne çikti. Bazilari ise birkaç puan farkla geride kaldi. Incelerken ve incelenecek olan script’leri seçerken özellikle kurulumuna ve sahip oldugu özelliklere baktik. Bazilari özellikleri tatmin edici olsa bile kurulumu pek de kolay olmadigi için incelememize almadik.
Sahip oldugu özellikler de en büyük belirleyicilige sahip olan etkenlerden biriydi. Insanlar sitelerin temel anlamda anket, forum gibi bir takim özelliklere yer vermek isterler. Ancak sitelerinde son gelismeleri ve duyurulara da yer vermek isterler. Tabii ki sitede sahip olunmasi istenen özelliklerin sayisi artinca da o siteyi yönetecek bir de admin panelinin olmasi gerekiyor. Uzun lafin kisasi portal hem istenen özelliklere sahip olmali hem de o siteyi rahatça yönetebilecegimiz bir de admin paneli olmali. E biz de az sey istemiyoruz. Hal böyle olunca geriye 10 kadar portal program kaliyor.

ASP-NUKE 


Web sitesi : http://www.asp-nuke.com
Dil : ASP
Sahibi : Ga«tan Bouveret
Sürüm : 1.2
Puan : 75
Yorum : Gelistirilmesi gereken bölümler ve özellikler var.
ASP ile yazilan portal programlardan birisidir. Kurmak için asp-nuke dizini içindeki setup.asp dosyasini tarayicinizdan çagirmaniz gerekiyor. Karsiniza gelen ekranda sizden bir takim bilgiler istenmektedir. Admin kullanici adi, sifresi, e-posta adresi, site adi, veritabaninin bulundugu yer, dosyalarin bulundugu yer gibi bilgileri girmeniz gerekiyor.
Asp-nuke haber eklemeniz, yazdiginiz makaleleri yayinlamaniz, sitenize anket eklemeniz gibi özelliklere sahip. Eger ziyaretçilerinizin sitenizden bazi dosyalari (örnegin yazilarinizda bahsettiginiz dosyalari) indirmelerini isterseniz download bölümü de hazirdir. Admin panelinden kategori olusturup dosyalari sitenize ekleyebilirsiniz. Online ziyaretçi ve üye sayisini göstermesi gibi bir özelligi eger sitenizde ararsaniz Asp-nuke gerekli eklentiye sahip. Site içi arama bölümünün de oldugu sitede bir de dil seçme gibi bir bölüm var. Eger isterseniz Asp-nuke için yazilmis scriptleri indirip sitenizde ekleyebilirsiniz. Örnegin chat modülünü sitenize ekleyebilirsiniz. Bu modül Asp-nuke ile gelmemektedir. Admin paneli de ihtiyaciniza yönelik olup normal kullanici girisi yaptiginiz ekrandan admin bilgileriyle login olabilirsiniz.

MAXWEBPORTAL 

Web sitesi : http://www.maxwebportal.com
Dil : ASP
Sahibi : Max Yuan
Sürüm : 1.33
Puan : 95
Yorum : Kolay kullanim ve kuruluma sahip.
ASP ile yazilmis olan ve inceleyecegimiz bir diger (ve sonuncu) portal programi Maxwebportal’dir. Exe uzantili bir dosya olarak indirebileceginiz bu portal scriptini istediginiz bir yere açiniz. Kurulum için config.asp dosyasinda veritabanina ait iki degeri girmeniz gerekiyor. 36. ve 42. satirlar degisik yapilmasi gereken satirlardir. 36. satirda kullanmak istediginiz veritabani tipini belirlemelisiniz. Zaten Access formatinda gelen veritabanininda eger SQL Server veya MySQL kullanmayacaksaniz 36. satirda degisiklik yapmaniza gerek yok. 42. satirda veritabaninin bulundugu yeri tam olarak yazmalisiniz.
Tarayicinizdan çagirarak Maxwebportal’in ana sayfasina ulasabilirsiniz. Sitenize makale eklemek için gerekli özellik programda mevcuttur. Download bölümü de olan program Asp-nuke’te olmayan site içi mesajlasmaya da izin veriyor. Site istatistiklerini de tutan portal anket, forum, takvim, linkler bölümlerini içeriyor. Admin paneli de siteyi yönetmek için oldukça kullanisli olup kötü kelime filtresi de içermektedir. Ayrica sikça sorulan sorular bölümü de yer alan program ASP ile yazilmis inceledigimiz en iyi portal program. Program ile ilgili olarak söyleyebilecegim bir diger husus ise iyi bilinen Snitz Forums’da gelistirildigidir.


DOTNETNUKE 

Web sitesi : http://www.dotnetnuke.com
Dil : ASP.NET
Sahibi : Shaun Walker
Sürüm : 2.0.4
Puan : 95
Yorum : SQL Server kullanmasi eksi özellik olup oldukça kullanislidir.
ASP.NET ile yazilmis olan tek portal programi olan Dotnetnuke özellik olarak aradiginiz hemen hemen tüm özellikleri barindiriyor.
Kuruluma geçmeden önce belirtmek isterim ki Dotnetnuke, SQL Server veritabanini kullaniyor. Seçim yaparken hosting sirketinin SQL Server hizmeti verip vermedigini ve ne kadar ücret istedigini mutlaka sorunuz. IIS’te Dotnetnuke isimli bir de dizin olusturmalisiniz. Bu dizin Dotnetnuke’ü kurdugunuz dizini görmelidir. Önerilen kurulum yeri C kök dizini altindadir. Portali tarayicidan çagirdiginiz zaman gerekli olan tablolar olusturulmaktadir.
Gelelim bize hangi özellikleri sunduguna. Duyurularinizi ekleyebilir, ziyaretçilerinize download edebilecekleri dosyalar sunabilirsiniz. Forum bölümü de yer alan programda yazdiginiz makaleleri veya dosyalari Documents bölümüne ekleyebilirsiniz. Sikça sorulan sorular bölümünü ve anket sitede yer alan diger bölümlerdendir. Özellikle skin destegi ile öne çikan program site içi arama bölümüne de sahiptir.
Admin paneli ise siteyle ilgili tüm isteklerinize cevap verebilecek durumdadir. Oldukça kullanisli olan panel sitenize baska modüller eklemenize de izin veriyor.

PHP-NUKE 

Web sitesi : http://www.php-nuke.org
Dil : PHP
Sahibi : Francisco Burzi
Sürüm : 7.1
Puan : 90
Yorum : Kurulumu kolay degil. Istediginizden fazla özellik barindiriyor.
Php-Nuke ile PHP diliyle yazilmis olan portal programlara basliyoruz. Ilki Php-nuke olacak. Belkli de PHP tabanli olup en fazla kullanilan portal programi budur.
Kurulumu için öncelikle MySQL’de bir veritabani olusturmaniz gerekiyor. Ardindan da sql dizini içinde yer alan nuke.sql dosyasini çalistirmaniz gerekmektedir. Bu sekilde portalin ihtiyaç duyacagi tablolar olusturulmus olacaktir. Ardindan da tarayicidan admin.php sayfasini çagirip gerekli degisiklikleri yapmalisiniz. Anket, forum, download, makale ekleme, duyurularin yayinlanmasi, makalelere yorum ekleme, site istatistigi tutma, site içi mesajlasma, sikça sorulan sorular bölümü sitenin sahip oldugu özellikler arasinda. Yeni temalar ekleyebilir veya var olan temalari kullanabilirsiniz.
Php-nuke’ün güçlü oldugu özelliklerden biri de sitenize pekçok modül ekleyebiliyor olmanizdir. Hangi modülleri ekleyebileceginizi programin sitesine bakarak görebilirsiniz. Admin paneli ise inceledigimiz portal programlar arasinda en güçlü ve ayrintili olan panellerden biriydi. Siteye ait herseyi kontrol edebilir veya görebilirsiniz. E biraz daha gayret etselermis ziyaretçilerin monitör karsisinda kaç defa nefes aldiklarini sahi sayacaklarmis. Saka bir yana bu kadar güzelligin yaninda en kötüsü ise yükleme isleminin o kadar kolay olmamasi.

POST-NUKE 

Web sitesi : http://www.postnuke.com
Dil : PHP
Sahibi : The PostNuke Development Team
Sürüm : 0.726-1
Puan : 85
Yorum : Kolay kurulum ve kullanima sahip.
Php-nuke’ün kaynak kodlarindan türetilmis olan Postnuke su an kaynak kod ve programlama mantigi açisindan Php-nuke’ten oldukça uzaklasmistir.
Kurulum islemi oldukça kolay. Ilk olarak bir database olusturmakla basliyorsunuz. Ardindan da install dizini altindaki install.php dosyasini tarayicida çagiriyorsunuz. Gerisi basit. Gerekli bilgileri girdikten sonra Next’e basarak kurulumu tamamlamaniz mümkün. Php-nuke’ten türetildigi için özellik bakimindan oldukça gelismistir. Download bölümü, duyuru ekleme, makale ekleme, anket, ankete yorum ekleme, site içi arama, site istatistigi tutma, link bölümleri portal programin sahibi oldugu diger özelliklerdendir.
Site beraberinde pek de fazla olmayan tema destegi ile gelmektedir. 4 adet tema isterseniz yenilerini ekleyebilir veya tasarlayabilirsiniz. Tercih sizin. Yeni modülleri de programin sitesinden indirebilirsiniz. Admin paneli de siteyi yönetmek için her türlü olanagi size sunmaktadir. Yeni modüller eklendigi zaman ise panelde görebilirsiniz. Eger isterseniz var olan bölümlerin yerlerini degistirebilirsiniz.

MYPHPNUKE 

Web sitesi : http://www.myphpnuke.com
Dil : PHP
Sahibi : MyPHPNuke Team
Sürüm : 1.88
Puan : 95
Yorum : Sahip oldugu özellikler ve kurulum kolayligi ile öne çikiyor.
Php-nuke’ün kaynak kodlarindan türetilmis olan bir diger program olan Myphpnuke 1.88 sürüm numarasina sahiip. Henüz stable versiyonu yayinlanmamis olan programin kurulumu ise çok kolay. Kurulumun ilk adiminda bir veritabani olusturmaniz gerekiyor. Ardindan da install.php’yi tarayicidan çagirmalisiniz. Gerekli bilgileri girdikten sonra kurulumun gerisi oldukça kolay. Next butonuna tiklamaniz yeterli oluyor. Özellik ve görünüm olarak Php-nuke’ten tamamen bagimsizlasmistir. Rastgele söz gösterme, makale ekleme, duyuru ekleme, link, e-galeri, forum sitenin sahip oldugu özelliklerden bazilaridir. Ziyaretçi defteri hizmetini de isterseniz ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Site istatistigi de tutan program ayrica e-posta okumak için de gerekli olanagi ziyaretçilerinize sunabiliyor. Admin panelinden siteyi kolayca yönetmeniz mümkün. Oldukça gelismis bir admin paneline sahip olan program size tüm istediklerinizi yapabilmenize olanak taniyor.

XOOPS 

Web sitesi : http://www.xoops.org
Dil : PHP
Sahibi : Kazumi Ono
Sürüm : 2.0.6
Puan : 93
Yorum : Gelismis admin paneli ile sitenizi yönetmek çok kolay.
Php ile yazilmis olan portal programlarda simdi inceleyecegimiz program Xoops olacak. Hemen belirtmek isterim ki Xoops’tan türetilmis baska bir portal program daha var: E-Xoops. Aralarinda pek bir farklilik olmadigi için incelemeye almadik.
Php ile ilgili programlarin digerlerinde oldugu gibi Xoops’un kurulumu veritabaninin olusturulmasiyla basliyor. Tarayicidan install dizininde yer alan index.php dosyasini çagirarak kuruluma devam ediyoruz. Veritabani ile ilgili olarak gerekli bilgileri girdikten sonra Next butonuna bakarak kuruluma devam edebiliriz. Kurulumdan sonra en ilginç olan hususla karsilacaksiniz. Ekranda bir iki özellik disinda hiçbir sey yok. Xoops’un özelligi olan bu durum, site sahibinin istemedigi özellikleri sitede göstermemesinden kaynaklaniyor. Örnegin forumun sitenizde yer almasini istemeyebilirsiniz. O halde foruma ait hiçbir kodu veya veritabani tablosunu sitenize sokmuyor. Ama günün birinde ekleyebileceginizi de bilmelisiniz. Linkler, forum, anket, haberler, makaleler, sitedeki bölümlerin yerlerinin degistirilebilmesi, site içi mesajlasma, download ve sss programin sahip oldugu özellikler arasinda yer aliyor. Site içinde arama da var olan bir diger özelliktir. Sitenizde yer almasini istediginiz bölümleri admin panelinden ekleyebilir veya kaldirabilirsiniz. Oldukça gelismis bir admin paneli olan Xoops açikçasi ölçeklenebilen en iyi portal programdir.

BASIT ONLINE 

Web sitesi : http://www.basitonline.org
Dil : PHP
Sahibi : Yusuf Boran Puhaloglu, Ömür Özoral
Sürüm : 1.1
Puan : 75
Yorum : XML’i veritabani olarak kullaniyor.
Türk imzasi tasiyan inceledigimiz programlardan biri Basit’tir. Diger programlarla karsilastirildiginda çok da fazla özellige sahip degildir.
Kurulum islemi çok basittir. Config, db ve media dizinlerinin yazma izninin olmasina dikkat etmelisiniz. Admin dizini altindaki admin.php sayfasini tarayicidan çagirarak gerekli düzenlemeleri yapmaya baslayabilirsiniz. Sahip oldugu özelliklere gelince. Ziyaretçilerin sizinle iletisim kurabilmeleri için contact bölümü, forum, üye listesini görebilme, eski haberlere ulasma ve haber yayinlama, arama bölümleri programin sahip oldugu özelliklerdendir. Ayrica üyelik sistemi de mevcuttur. Admin paneli size siteyi yönetmek için gerekli olanagi sunmaktadir. Tabii sitede digerlerine göre pek de fazla özellik bulunmadigi için admin paneli de ona göredir.

DCP-PORTAL 

Web sitesi : http://www.dcp-portal.com
Dil : PHP
Sahibi : Serhan Kiymaz
Sürüm : 6.0
Puan : 100
Yorum : Kurulum, kullanim ve yönetim bakimindan çok iyi. Tabii Türk imzasi tasimasi da arti bir özelliktir.
Türk imzasi tasiyan inceledigimiz programlardan bir digeri de Dcp-portal’dir. Önceki gelisim sürecini inceledigimiz zaman son sürümle göz dolduran bir program olmayi basarmistir. Kurulum islemi için bir veritabani olusturup install.php dosyasini tarayicidan çagirmaniz yeterli olacaktir. Takip eden adimlarda gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor. Dcp-portal’da dikkat çeken en büyük özellik tasarimin son yillarda kendini gösteren grafiksel tasarima uygun olmasidir. Menülerin bulundugu yer sitede navigasyonu kolaylastiran bir özelliktir. Sahip oldugu özelliklere göz atacak olursak forum, anket, döküman ekleme, yeni bölüm ekleme, linkler, download bölümü, haberler, takvim, duyuru ekleme gibi özellikler mevcut. Programlama ve yeni tema ekleme gibi konularda Dcp’ye müdahale edebilirsiniz. Ayrica dil desteginin de olmasi birkaç dilde sitesini yayinlamak isteyenler için bir artidir. Admin paneli de gerek kullanim gerekse de sitenin yönetimi için size tanidigi özellikler bakimindan dört dörtlük denilebilir. Benzer olarak Xoops böyle bir panele sahiptir. Bir Türk’in imzasini tasiyan program yurt disinda oldukça ragbet görmektedir.

TTCMS 

Web sitesi : http://www.ttcms.com
Dil : PHP
Sahibi : Andy Prevost
Sürüm : 3.0.5
Puan : 97
Yorum : Grafik kütüphanesini kullanma gibi bir özelligi var.
Dcp-portal’dan türetilmis olan program inceledigimiz bir diger PHP kodlu portal programidir. Kurulum için Php’nin grafik kütüphanesini kullanmaniz gerekiyor. Php.ini dosyasinda gerekli ayarlamayi yaptiktan sonra _INSTALL dizinindeki install.php dosyasini tarayicidan çagirmalisiniz. Gerekli bilgileri girdiginiz zaman kurulum tamamlanmaktadir. Ttcms beraberinde ihtiyaciniz olan tüm özellikleri getirmektedir. Haber ekleme, linkler, forum, sikça sorulan sorular, ziyaretçi defteri, duyuru ekleme gibi özellikleri bünyesinde bulunduran program özellikle 2. sürümüyle önemli degisikler geçirmeye baslamistir. Simdi ise kendi kodlama yapisina sahip olan program çoklu dil destegini de beraberinde getirmektedir. Admin paneli ise var olan tüm özellikleri rahatça yönetebilmeniz için gerekli tüm özelliklere sahiptir. Siteyi rahatça yönetebildiginiz admin paneli ayrica site istatistiklerini de sunabilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder