Menü

ADS

8 Eylül 2011 Perşembe

2011 2012 Din kültürü ve ahlak bilgisi 1. dönem senebaşı bölge zümresi


 2011- 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

GAZİOSMANPAŞA İLÇESİ

DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER

TOPLANTI TUTANAĞI
TOPLANTI TARİHİ           


TOPLANTI SAATİ       

              

TOPLANTI YERİ                            


TOPLANTIYA KATILANLAR 

 GÜNDEM:

1
-
Açılış.
2
-
Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 Tarih ve 328 Sayılı Kararı İle Kabul Edilen Yeni İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programının İncelenmesi
3
-
Yıllık ders planları
4
-
2010-2011 öğretim yılının ve zümre öğretmenler tutanağının incelenmesi.
5
-
Öğrenme, öğretme yöntem ve teknikleri
6

-
Yazılı sınavlar ile proje ve performans ödevleri
7

-
Kaynak araç ve gereçler.
8

-
Yeni Öğretim Programına Göre Öğrenme Alanları ve Üniteleri ile Yıllık ve Günlük planların derslere nasıl yansıtılacağının tespiti
9

-
Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
10

-
Atatürk ilke ve İnkılâplarının plan ve programlarda yer alması
11


Dilek ve temenniler.

GÖRÜŞMELER:

1- Açılış:
Toplantı, Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve zümre başkanı Ahmet BALABAN tarafından, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılının başarılı olması dilekleriyle açılmıştır.
             
2- Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 Tarih ve 328 Sayılı Kararı İle Kabul Edilen Yeni İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programının İncelenmesi:

Hamdi YILDIRIM, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 Tarih ve 328 Sayılı Kararı İle Kabul Edilen Yeni İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programını okuyarak genel olarak programın yapısı hakkında aşağıdaki bilgileri verdi.

Talim ve Terbiye Kurulunun 28.12.2006 tarih; 410 sayılı kararı ile yürürlüğe giren ve 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılından bu yana uygulamakta olduğumuz Öğretim Programına artık veda etmiş durumdayız.
Bu Eğitim-Öğretim yılından itibaren gerek ilköğretim okullarında gerekse liselerde Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 30.12.2010 tarih;  328 sayılı kararı ile kabul edilen yeni eğitim-öğretim programının uygulanmasına geçilecektir.

Eski öğretim programı ile yeni uygulayacağımız öğretim programı arasındaki gözüme çarpan temel farklar kısaca şöyledir:
4. Sınıf konularına baktığımız zaman göze çarpan belirgin hususların şunlar olduğunu görüyoruz:

- İnanç ve İbadet ünitelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını görüyoruz.
- Hz.Muhammed Ünitesinde ise. “Hz. Muhammed’in Çocukluk ve Gençlik Yıllarındaki Erdemli Davranışları” konusunun alt başlıklarının kaldırılarak tek bir başlık altında toplandığını görüyoruz.
- Kur’an-ı Kerimi Tanıyalım Ünitesinde ise bir değişiklik olmamış ancak ünitenin sonuna geçen yıl 5. sınıflarda bulunan “Bilge İnsan: Hz. Lokman” Kıssası eklenmiştir.
- Sevgi Dostluk ve Kardeşlik Ünitesinde ise önceden 6 olan konu başlığı 5 e indirilmiş “Yaşatmak Sevgi İşidir” konusu kaldırılmıştır.
- Aile ve Din Ünitesinde ise herhangi bir değişiklik göze çarpmamaktadır.
5. Sınıf konularına baktığımız zaman ise;

- Allah İnancı ünitesinde; geçen yıl 10 tane olan konu başlığı bu sene azaltılarak 5 e düşürülmüştür, sadeleştirilmiştir.
- İbadet Konusunda Bilgilenelim ünitesinde ise bir değişiklik söz konusu olmamış sadece "Kültürümüzde Dua Örnekleri" isimli bir konu eklenmiştir.

- Hz. Muhammed ve Aile Hayatı Ünitesinde ise konu başlıkları sadeleştirilmiş ve ünitenin sonuna “Okuma Metni: Hz. Peygamberin Hz. Hasan Ve Hz. Hüseyin Sevgisi” eklenmiştir.
- En fazla değişiklik ise dördüncü ünitede olmuştur.  Geçen yıl  “Kur’an’da Kıssalar” başlığı altında olan bu ünite tamamen kaldırılmış ve bu ünitede yer alan kıssalar bütün sınıflara dağıtılmıştır.
Kaldırılan bu ünite yerine geçen sene 6. Sınıfların müfredatında yer alan “Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri Ünitesi”  konulmuştur. Ancak “Allah-İnsan; Allah-Evren” gibi konular konulmamış, sadeleştirilmiştir.  Ayrıca “Allah’ı Arayan İnsan: Hz. İbrahim” kıssası yine bu ünitede yer almaya devam etmiştir.
- 5. Ünite olan Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım da ise genel olarak bir değişiklik görünmemektedir. Sadece  "Nevruz ve Hıdrellez" isimli bir konu eklenmiştir.

- 6. Ünite Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz da ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

 6. Sınıf konularına baktığımız zaman ise;

- Peygamberlere ve İlahi Kitaplara İnanç Ünitesinde; Peygamberlerin Nitelikleri tek bir başlık atında toplanmış ve “Kur’an’da Adı Geçen Peygamberler” konu başlığı kaldırılmıştır.
İlahi Kitaplar konu başlığı ise bölümlere ayrılmamış tek bir başlık altında bütün kitaplar açıklanmıştır.
- Namaz Ünitesinde ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
- Son Peygamber Hz. Muhammed Ünitesinde herhangi bir değişikli yoktur.
- En büyük değişiklilerden biriside 4. Ünitede olmuştur. Geçen yıl okutulan “Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri Ünitesi”  biraz sadeleştirilerek 5. Sınıflara kaydırılmıştır.
Kaldırılan bu ünitenin yerine ise yeni bir konu başlığı eklenmiş: ”Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları” adı altında.

Bu ünite 4 başlık altında toplanmıştır: İnanç, İbadet, Ahlak ve Kıssalar. Sabır Örneği: Hz. Eyüp” kıssası ise bu ünitenin sonunda yer almaktadır.

            - 5. Ünite olan İslam’ın Sakınılmasını İstediği Bazı Davranışlar Ünitesinde ise herhangi bir değişiklik göze çarpmamaktadır.
- 6. Ünite olan İslamiyet ve Türkler Ünitesinde bir değişiklik görünmüyor. Ancak Türkler Arasında İslam’ın Yayılmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler konusunun altına yeni bir şahsiyet “Ali er-Rıza” eklenmiştir.
7. Sınıf konularına baktığımız zaman ise;

- Melek ve Ahiret İnancı Ünitesinde herhangi bir değişiklik görünmemektedir.
- Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti Ünitesine ise yeni bir başlık olarak "Muharrem Orucu" eklenmiş.

- Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed Ünitesinde ise herhangi bir değişiklik yoktur.

- 7. sınıfların dördüncü ünitesi olan "Kuran'da Akıl ve Bilgi" ünitesi 8.sınıflara taşınmıştır.

- 8.sınıflarda yer alan "İslam Düşüncesinde Yorumlar" ünitesi ise 7.sınıflara taşınmış ve bir çok konu başlığı eklemesi yapılmıştır.

 Tasavvufi yorumlar konusu Yesevilik, Kadirilik, Nakşibendilik, Mevlevilik ve Alevilik-Bektaşilik gibi konu başlıklarına ayrılmıştır.

 Alevilik-Bektaşilik konu başlığı altında 6 tane ara başlık açılmıştır.

- 7.sınıflarda bulunan "İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar" konusu 8.sınıflara taşınmış. Ünite içeriklerinde bir değişiklik yapılmamıştır Buna karşılık 8.sınıflarda yer alan "Din ve Güzel Ahlak" Ünitesi ise 7.sınıflara taşınmıştır

- 6.Ünite olan Kültürümüz ve Din de ise herhangi bir değişiklik olmamıştır.

8. Sınıf konularına baktığımız zaman ise;

- Kaza ve Kader Ünitesinde göze çarpan bir değişiklik yoktur.
- Zekât, Hac ve Kurban Ünitesinde ise Zekatla ilgi alt başlıklar tek bir başlık altında toplanmış ve sadeleştirilmiştir.
- Hz. Muhammedin Hayatından Örnek Davranışlar Ünitesinde ise geçen sene 11 olan konu başlığı bu sene 9 a indirilmiştir.
- Dördüncü ünite ise tamamen değişmiş olup geçen sene okutulan “İslam Düşüncesinde Yorumlar” Ünitesi 7. Sınıfa kaydırılmıştır.
Onun yerine ise geçen sene 7.sınıflarda okutulan “Kur’an’da Akıl ve Bilgi” Ünitesi konulmuştur. Ayrıca Ünitenin sonuna “Sevgi Ve Merhamet Örneği: Hz. Yusuf” kıssası eklenmiştir.
- Beşinci Ünite de tamamen değişen ünitelerden bir tanesidir. Geçen sene okutulan “Din Ve Güzel Ahlak” Ünitesi 7. Sınıflara kaydırılmıştır.
Onun yerine ise geçen sene 7. Sınıflarda okutulan “İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar” Ünitesi yer almıştır.
- Altıncı Ünite Olan “Dinler ve Evrensel Öğütleri”nde ise herhangi bir değişiklik göze çarpmamaktadır.


3- Yıllık ders planları:

Yıllık planların,  Ağustos 2551 sayılı Tebliğler Dergisindeki “ Ünitelendirilmiş Yıllık Plan “ şablonuna göre yapılmasına karar verildi. Ünitelerde yer alan konuların yılın çalışma takvimine dengeli dağılımına dikkat edilmesi ve bazı ünitelerin gerekirse öne alınmasının veya geriye bırakılmasının gerekebileceği gündeme getirildi. 8. sınıflardaki Hac ve Kurban İbadeti ile ilgili ünitenin Hac zamanına denk gelen ayda işlenmesinin güncellik açısından uygun olacağı toplantıya katılanlarca uygun bulundu. Ahmet BALABAN peygamber efendimiz ile ilgili ünitelerin Kutlu Doğum haftası nedeniyle nisan ayına denk gelecek şekilde işlenmesinin güncellik açısından daha yararlı olacağını ifade etti.

4- 2010-2011 öğretim yılının ve zümre öğretmenler tutanağının incelenmesi:

2010-2011 öğretim yılı zümre kararları incelendi ve 2010-2011 öğretim yılı genel olarak değerlendirildi. Yıllık başarının genel itibari ile % 90 olduğu memnuniyetle görüldü. Ancak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin diğer derslere göre öğrenci davranışlarında ve milli-manevi değerlerin benimsetilmesinde etkinliği göz önünde bulundurularak başarıların öğrenci davranışları üzerinde olumlu yansıması için çalışmaların daha da artırılması kararlaştırıldı.
           
5- Öğrenme, öğretme yöntem ve teknikleri:

Yasin UZUN,  dikkat edecek olursak, çevremizdeki farklı meslek gruplarını temsil eden her bireyde (örneğin, şair, ressam, mimar, doktor, avukat, gazeteci, besteci, aktör, biyolog ve diğerleri) farklı bir yeteneğin veya zeka alanının kullanıldığını, bu nedenle kullanılan metodun Çoklu Zeka Kuramı olduğunu belirtti.  Çoklu zeka kuramı, bütün öğrencilerin sahip oldukları ilgileri ve yetenekleri daha çok küçük yaşlardan itibaren keşfetmeyi ve onları geliştirmeyi amaçlamaktadır, diyerek, “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da bireyler “ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda eğitilmelidir” görüşü vurgulanmakta olduğunu söyledi. Bu kuramın uygulanması amacıyla İlgi Yetenek testleri, öğretmen gözlemleri ve veli işbirliği ile öğrencilerin değerlendirilmesini ve bu amaçla çalışma yapraklarının oluşturularak, kullanılacağını belirtti. Ayrıca, Tam Öğrenme, Aktif ve Ezbersiz Öğrenme, mevcutta bilinen ve aşağıda belirtilen,

  • Takrir

  • Soru-Cevap

  • Öyküleme

  • Tümevarım

  • Tümdengelim

  • Örnekleme

  • Gösteri

  • Gözlemleme

  • Dikte

  • Grup Çalışması

  • Kubaşık
  • Drama
  • Beyin fırtınası


  •  


  •  


Tüm eğitim  ve öğretim teknikleri konunun içeriğine göre kullanılması kararlaştırıldı.Aynı zamanda dersin işlenişi esnasında okulumuzun imkanları ölçüsünde teknolojik araç ve gereçlerden istifade edilmesi gerektiği belirtildi.


6- Yazılı sınavlar ile proje ve performans ödevleri:

İlköğretim kurumlar yönetmeliğinin yeni haliyle 35. ve 36.maddelerine uygun olarak her dönem, birçok tekniği içinde barındıran ( klasik, test, doğru-yanlış, boşluk doldurma... ) iki yazılı sınav ile değerlendirme yapılmasına, ders içi etkinliklerin uygulanmasına karar verildi.
Performans ve Proje ödeviyle ilgili her dönem için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden en az bir performans ödevi ve 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı içinde en az bir proje ödevi verilmesine karar verildi. Verilecek performans ve proje ödevlerinin bu zümre de belirtilmeyip  daha sonra okulların şartlarına ve öğrencilerin durumuna göre öğretmenler tarafından okul zümrelerinde  belirlenmesi kararlaştırıldı.



7- Kaynak araç ve gereçler:

Ders kitapları, Kuran-ı Kerim meali, Hadis kitapları, İslam ilmihali, İslam ansiklopedisi, D.K.A.B. kaynak kitabı, konulara uygun şiirler, hikayeler, resimler, çalışma kağıtları, bulmacalar, kavram haritaları, anlam çözümleme tabloları kavram ağları ve sözlükler olarak tespit edildi. Ayrıca güncel imkanlardan yararlanılarak dersin daha anlaşılır ve zevkli bir hale getirilmesi amacıyla okulların imkanları dahilinde ger türlü teknolojik araç gerecin (Bilgisayar, Projeksiyon, VCD, CD, vb.) derste kullanılmasının gerekliliği ve öğrencileri derse olumlu yönde motive edeceği belirtildi.

               8- Yeni Öğretim Programına Göre Öğrenme Alanları ve Üniteleri ile Yıllık ve Günlük planların derslere nasıl yansıtılacağının tespiti:

YENİ ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME ALANLARI VE ÜNİTELERİ

ÖĞRENME ALANI

ÜNİTELER

4. Sınıf

5. Sınıf

6. Sınıf

7. Sınıf

8. Sınıf

İnanç

Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyorum?
Allah İnancı
Peygamberlere ve İlahî Kitaplara İnanç
Melek ve Ahiret İnancı
Kaza ve Kader
İbadet

Temiz Olalım
İbadet Konusunda Bilgilenelim
Namaz İbadeti

Oruç İbadeti
Zekât, Hac ve Kurban İbadeti
Hz.

Muhammed

Hz. Muhammed’i Tanıyalım
Hz. Muhammed ve Aile Hayatı
Son Peygamber Hz.Muhammed
Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed
Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar
Kur’an ve Yorumu

Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım
Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri
Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları
İslam Düşüncesinde Yorumlar
Kur’an’da Akıl ve Bilgi
Ahlak

Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım
İslam’ın Sakınılmasını İstediği Bazı Davranışlar
Din ve Güzel Ahlak
İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar
Din ve Kültür

Aile ve Din
Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz
İslamiyet ve Türkler
Kültürümüz ve Din
Dinler ve Evrensel Öğütleri

Çalışma takvimine göre okulun açık olduğu günler haftalara göre aşağıdaki şekilde tespit edildi:
AYLAR

HAFTA SAYISI


AYLAR

HAFTA SAYISI

Eylül
2 Hafta
Şubat
4 Hafta
Ekim
4 Hafta
Mart
4 Hafta
Kasım
5 Hafta
Nisan
4 Hafta
Aralık
4 Hafta
Mayıs
5 Hafta
Ocak
3 Hafta
Haziran
1 Hafta
TOPLAM

18 Hafta

TOPLAM

18 Hafta

  

           Bu konuda söz alan zümre başkanı: Ahmet BALABAN 2089 ve 2109 sayılı tebliğler dergilerinden yıllık ve günlük planlar ile ilgili bölümleri okuyarak açıkladı. Buna göre:

        1 - Yıllık planlarda dersin genel, özel amaç ve ilkelerinin konulara ilgileri ölçüsünde yıllık planlara yerleştirilmesi,    

        2 - Sınıfların müfredatına alınan konuların yıllık planlara tatiller, Öğrenme Alanları, Üniteleri ve Süreleri dikkate alınarak dengeli bir şekilde yerleştirilmesi,    
       3 - Dini günler aylar ve gecelere rastlayan zamanlarda müfredat konularının ders öğretmenleri tarafından ilgili zamanda işlenilebilmesi de zümre öğretmenlerince kararlaştırıldı.


9- Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği:

Diğer zümre öğretmenleriyle genel itibari ile aşağıdaki konularda işbirliği yapılacaktır.
Sosyal Bilgiler öğretmeni ile            

Atatürk ve Laiklik konularında

Fen ve Teknoloji dersi öğretmeni ile                       

Temizlik ve evrenin yasaları konularında

Türkçe öğretmeni ile                            

Türkçe’yi kullanma ve yazma konularında,

Müzik öğretmeni ile                             

Musikimizdeki ve kültürümüzdeki dini motifler,

Görsel sanatlar öğretmeni ile                             

Mimarimizdeki dini motifler,

Bunun dışında gerekli durumlarda diğer ders öğretmenleri ile de işbirliğine gidilmesine karar verildi

           
10- Atatürk ilke ve İnkılâplarının plan ve programlarda yer alması:

Özlem AKYILDIRIM, Atatürk ile ve inkılapları ile ilgili 2504 sayılı tebliğler dergisindeki konuların, öğrencilere çalışma takvimine uygun olarak aktarılmasını ve her ünitede ilgili konuların öğrencilere yeri geldiğince değinilmesi gerektiğini belirtti.
           
11 – Dilek ve temenniler:

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümre Toplantısı, Ahmet BALABAN’ın, 2011-2012 eğitim – öğretim yılının , milletimize ve bütün insanlığa hayırlı uğurlu olması dilekleriyle sona erdi.







Adı – Soyadı                                     Görev Yeri                                                   İmza                                      













































2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

DİN K.A.B. ZÜMRE BAŞKANLAR KURULU TOPLANTI KARARLARI


Karar No                   : 1

Karar Tarihi             : 08/09/2011

Karar Saati               : 11:00

Toplantı Yeri             : Havuzbaşı İ.Ö.O 8/A Sınıfı



ALINAN KARARLAR


1. Yıllık planlar incelendi ve bazı konuların ilgili tarihlere göre güncel olarak işlenmesine karar verildi.
2. İlköğretim kurumlar yönetmeliğinin yeni haliyle 35. ve 36.maddelerine uygun olarak her dönem, birçok tekniği içinde barındıran ( klasik, test, doğru-yanlış, boşluk doldurma... ) iki yazılı sınav ile değerlendirme yapılmasına, ders içi etkinliklerin uygulanmasına karar verildi.
3. Performans ve Proje ödeviyle ilgili her dönem için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden en az bir performans ödevi ve 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı içinde en az bir proje ödevi verilmesine karar verildi.

4. Öğrenci başarısını arttırmak için sınıflardaki bilgisayar, akıllı tahta, projeksiyon ve ses sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması kararlaştırıldı.

5. Öğrenme, öğretme yöntem ve tekniklerinin etkin bir şekilde ders işlenişinde uygulanmasına karar verildi.
6. Atatürk ilke ve İnkılâplarının plana uygun olarak, ders işlenişinde gerekli vakit ayrılarak işlenmesi kararlaştırıldı.
7. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 Tarih ve 328 Sayılı Kararı İle Kabul Edilen Yeni İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programı incelendi ve yapılan değişiklerin ders işlenişinde uygulanmasına karar verildi.

8. Diğer zümre öğretmenleriyle ilgili konularda işbirliği yapılmasına ve disiplinler arası iletişimin etkinleştirilmesine karar verildi.


Adı – Soyadı                                     Görev Yeri                                                   İmza                          











İncelendi                                                                                           Uygundu
  Zümre Başkanı                                                                                    Koordinatör Müdür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder