Menü

ADS

8 Ekim 2011 Cumartesi

Bilecik ili tanıtımı


Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 4.302 km²
Nüfusu: 203.777 (2007)
Nüfus Yoğunluğu: 47
Şehir Nüfusu: 145.126 (2007)
Köy Nüfusu: 58.651 (2007)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %10,02
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %31,82
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-19,87
İl Trafik No: 11
İl Telefon Kodu: 228

Hakkında Bilgi

Bilecik' in İlçeleri: Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar' dır.

Coğrafyası: Bilecik ilinin en önemli akarsuyu Sakarya Irmağı olup, bir doğal göl, bir de baraj gölü bulunmaktadır.

İlin orman zenginliği av hayvanları bakımından da zenginleşmesini sağlamıştır. Bin metreye kadar yükseklerde orman örtüsü genellikle meşe, otsu bitkiler ve makilerden oluşmaktadır. 1000 metre ve daha yükseklerde ise karaçam, kayın, kızılçam, kestane, köknar türündeki yüksek boylu ağaçlar sıralanır.

İklimi: Bilecik' de İç Anadolu Bölgesi' nin sert ve az yağışlı karasal iklimi ile Akdeniz ve Karadeniz kıyılarının ılık ve yağışlı ılıman iklimleri arasında geçiş iklimi görülür.

Tarihçesi: Kentin Antik Çağdaki hayatı, tarih kaynaklarında Bilecik’ i de içine alan Bitinya (Bithynia) bölgesinin genel tarihi içinde gösterilir. Bitinya bölgesinin bilinen tarihi M.Ö. 1950’ lerde burada yaşayan Trakya kavimlerinden Thynler’ le başlar.

Bölge daha sonra Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu' nun yönetimine geçmiştir. Bilecik’ in bilinen ilk adı Belekoma’ dır.

Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu’ nun Orta Asya’ dan 400 çadırla gelip Söğüt’ te, Osmanlı Devleti' nin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. İlin tarihçesinin çok eskilere dayanması ve Osmanlının kurulduğu yer olması ayrıcalığı yanında, Kurtuluş Savaşı’ nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir role sahip olmuştur.

Üzerinde çok sayıda arkeolojik ve tarihi eser bulunan, Bilecik’ teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri , imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır.

Kayı Boyu Aşireti mensuplarının 720 yıldan beri geleneksel olarak sürdürdükleri ve her yıl (Eylül ayının 2. haftası son üç gün) yapılan muhteşem törenlerle kutlanan “Ertuğrul Gazi’ yi Anma ve Söğüt Şenlikleri” ne çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelir. Törenlerde yörüklerin kına gecesi ve yaşantıları canlandırılır, cirit gösterileri yapılır.

Ne Yenir: Yöresel yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü, ekmeğini kendisi pişirir. Pide, bükme hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir.

Yöre halkı makarna, tarhana, kuskus, erişte gibi yiyecekleri de kendileri hazırlar. Büzme, nohutlu tavuklu mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, keklik kebabı, köpük helvası, Bilecik' e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.

Ne Alınır: Pazaryeri İlçesi Kınık Köyü' nün Toprak Ürünleri ile Dereköy’ de yapılan el sanatı ürünü ağızlıklar, alınabilecek hediyelik eşyalardır.

İnhisar İlçesi ve Tarpak Beldesi Marmara Bölgesi nar üretiminde 1. sıradadır.

Bilecik' e nasıl gidilir?

Karayolu: Otobüs Terminal Şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır.

Demiryolu : Tren istasyonu şehir merkezine 4 km. mesafededir. İstasyon Tel (+90-228) 215 80 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder