Menü

ADS

30 Mart 2012 Cuma

Boğumlama kusurlari nelerdir?

Boğumlama kusurlari nelerdir?,Boğumlama kusurlari nedir?


Boğumlama;seslerden oluşan hecelere gerekli ses değerlerini vererek bazı sesleri ve heceleri atlamadan değiştirmeden doğru güzel ve iyi anlaşılabilecek bir şekilde söylemektir. Bunların yanlış kullanılmasına ise boğumlama kusuru denir.
Boğumlama gecikmesi: Kişinin, sesleri yaşının gerektirdiği dil olgunluğu içinde artiküle edememe durmuna boğumlama gecikmesi denir.

Ağır Boğumlama:Bu tip boğumlama bozukluğu olanlar, heceleri gereğinden fazla uzatarak konuşurlar. Uzatma çoğunlukla bir kelimenin bütün hecelerinde ve cümlenin de bütün kelimelerinde görülür. Dil ve konuşma bozukluğu türlerinden en az rastlanan ağır boğumlama, genellikle alışkanlık ve kötü örnek faktörlerine bağlıdır.

Kekemelik: Damaktan gelen seslerle başlayan kelimelerin ilk sesini tekrar ede ede ve güçlükle söylemek. Söz söylerken birden bire duraklama, çoğunlukla buna katılan yüz buruşturması ve gerilme hareketiyle hecelerin tekrarlanmasından ibarettir.

Tutukluk: Dilinde hafif bir tutukluk olan,dura dura konuşan,serbest ve kolay bir şekilde konuşamayan.



Ekleme:Kelime sonunda genellikle okunmayan bir ünsüzü bir sonraki kelimenin başındaki ünlüye ekleyerek okuma.

Atlama:Hece atlayarak konuşmadır.Örneğin birçoğumuzun yaptığı kapıyı kilitledim diyeceğimiz yere kapıyı kitledim deriz.

Gığılama: ( R ) ünsüzünün, küçük dilin titremesiyle boğazda meydana gelmesidir. Bu bozukluğu gidermek için ( R) ünsüzünü doğru boğumlandırmaya çalışalım. ® ünsüzü dilin ucunu damağa kadar kaldırarak verilir. Öyle ki dil şiddetle çıkan havaya dokununca geri çekilir ve bir çeşit titreme yaparak yerine gelir. Böylece dilin ucunu uzun zaman titremeye çaba harcamakla iyi bir sonuç alınabilir.

Islıklama: ( s ) ünsüzünün şiddetini abartmaktan ileri gelir. Dil üst dişlerin iç tarafina dayanip hava dişlerin arasindan sizarsa bu yanliş ortaya çikar.

Gevşeklik: bir boğumlama tembelliğinden ileri gelir. Bu bozukluğun önüne geçmek için dişler arasına bir kurşun kalemi sıkıştırıp heceleri söylerken onların iyice anlaşılmasına çalışılır. Dişler arasından kalem çekildiği zaman, boğumlanma daha açık olarak anlaşılan bir biçim alıp dil, yanaklar ve dudaklar görevlerini yapmaya başlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder