Minerallerin Vücut için önemi
Bu yazımızda minerallerin önemi ve doğal mineral kaynaklarından bahsedelim. Öncelikle minerallerin vücudumuz için olmazsa olmaz olduğunu bilmeliyiz. Mineraller kemik, diş ve kas hücreleri için gerekli onarımı yapar ve bu yapılardaki asit-baz dengesini düzenler. Ayrıca mineraller vücudun su dengesini sağlaması bakımındanda önemlidir.
Mineral çeşitlerinden kalsiyumun hem kemik hem de dişler için çok önemli olmasının yanında enzimlerin çalışması için de gereklidir. Enzimlerin çalışmasına katkıda bulunan kalsiyum kasların çalışmasını sağlar. Kalsiyum eksikliği kemiklerinizde siz hissetmesenizde kırınganlığa neden olur. Eksikliğinde kan dolaşımı yavaşlar. Kalsiyum yapraklı sebzelerde, meyvelerde bolca bulunmaktadır.
Fosfor vücudumjuz için diğer önemli bir mineraldir. Diş ve kemikler vücuttaki fosfor miktarının %75'ini içinde barındırmaktadır. Fosfor vücudun büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Beyindeki sinir hücrelerinin onarımı ve metabolizmanın işleyişinde görev alır. Süt, süt ürünlerinde ve meyvelerde bulunmaktadır.
Mineral çeşitlerinden bir diğeri potasyumdur. Portasyum kaslar için gerekli olan elementlerdendir. Çünkü kasların elastikliği için önemlidir. Kabak, domates, turp, sarımsak, elma, patates, ıspanak ve süt gibi besinlerde bulunmaktadır.Eksikliği böbrek taşı oluşumuna yol açar.
Yapısının çoğunluğu demir olan hemoglobin akciğerdenki oksijeni tüm vücuduna iletmektedir. Görüldüğü gibi demir olmadan hemoglobinin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi zordur. Eksikliğinde anemi görülmesi muhtemeldir. yapraklı sebzeler ve çeşitli otlarda bulunmaktadır.
Flor diş ve kemiklerin yapısı için önemli olan diğer bir mineraldir. Vücuda alınan bakır, çinko ve demirin emilimi için gereklidir. Çinko prostat bezleri için önemlidir. Ayrıca flor hemoglobinin yapısınada katılmaktadır. Havuç, pancar, patates gibi sebzelerde bulunmaktadır.
Kısaca vitamin ve mineraller vücudun büyüme ve gelişimine büyük katkı yapmaktadır. Dengeli ve doğru oranlarda vücudumuza vitamin ve mineral almalıyız. Uygun bir program için doktorunuzla iletişime geçiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder