Dosya içeriği: 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri dosyasını indir 4. Sınıf Genel Dosyalar Egitimhane.Com 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri örneği formu download 4. Sınıf Genel Dosyalar 2011-2012 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri 2011 1.Dönem ve 2.dönem ortak sınavlarda öğrencilere dağıttığımız 1 er sayfa konu özetleriYOLCULUK SIRASINDA ÖNCE NELERE DİKKART EDİLMELİ konusuna kadar 4. Sınıf Genel Dosyalar
TRAFİK GÜVENLİĞİ DERSİ KISA KONU ÖZETİ
(Bu özet yazısına ek olarak, varsa öğretmeninizin yazdırdığı notlara ve kitabımıza bakabilirsiniz. Kitabımızda sayfa 10 ile sayfa 23 arasından sorumluyuz.)
TRAFİK:Yayaların ,hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denir.
TRAFİĞİN UNSURLARI: Trafiğin bir çok unsuru vardır. Bu unsurlar akılda kolay kalsın diye 3 başlık altında toplanmıştır.
1) İnsan 2) Yol 3) Araç
1-)İnsan : Bu başlık altında yaya,sürücü,yolcu yer almaktadır. Şimdi tek tek bunları açıklayalım.
Yaya: Araçta olmayan,kara yolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır.
Sürücü: Kara yolunda motorlu veya motorsuz bir aracı kullanan kişiye denir.
Yolcu: Araç kullanan sürücü ve görevliler dışında araçta bulunan kişilere denir.
Kısacası trafikte gördüğümüz her şey trafiğin bir unsurudur. Yani ; cadde, sokak, trafik levhaları, trafik polisi, taşıtlar, sürücüler, yolcular,yaya kaldırımları, okul geçitleri…..
TRAFİK LEVHALARI: Trafik levhaları 3 e ayrılır. 1) Yasaklama levhaları 2) Uyarı levhaları 3) Bilgilendirme levhaları.
1) Yasaklama levhaları yuvarlak şekillidir. Mesela ortasında insan resmi olan kırmızı renkli yuvarlak levha bu yola insan girmesi yasak demektir. Kitabımız sayfa 13 de örnek resim var.
2) Uyarı levhaları, üçgen şeklinde olur. Mesela içinde yürüyen insan resmi olan üçgen şeklindeki levha ileride yaya geçidi olduğu uyarısını verir. Bunu gören sürücü biraz yavaşlar. Sayfa 12 de resim var.
3) Bilgilendirme levhaları , dörtgen şekillidir. Mesela içinde yürüyen insan resmi olan dörtgen şeklindeki levha buranın bir yaya geçidi olduğunu gösterir. Bu levhalar yaya geçidinin olduğu yere konur. Sayfa 12 de resim var.
Trafik levhalarının anlamlarını bilmeliyiz. Ve bu levhaları korumalıyız. Mesela araçlara giriş yasak levhasını biri kırarsa ve yasak olduğunu bilmeyen bir sürücü bu yola girer ve kaza yapar. Bu levhaların üzerine yazı yazmamalıyız ve zarar verenleri uyarmalıyız.
YAYA KALDIRIMI: Yayaların güvenle yürüdüğü yolun kenarında ve yoldan biraz yüksek olan yerlere kaldırım denir.Yaya kaldırımında yürürken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Bu hususlar şunlardır.
a)Kaldırımda koşmamalı ve itişmemeliyiz. b) Büyüklerimizin elinden tutmalıyız ve gidiş yönümüze göre kaldırımın sağ tarafında yürümeliyiz. c) Çocuklar yetişkin ile yürürken taşıt trafiğine uzak olan tarafta yürümelidir.
d) Kaldırımda yürürken yoldaki engellere dikkat etmeliyiz. Açılan bir çukur yada ağaç olabilir.
KARŞIYA GÜVENLİ GEÇİŞ: Karşıdan karşıya güvenli geçiş yerleri şunlardır.
1) Alt ve üst geçitler 2) Işıklı trafik cihazlarının olduğu yerler 3) Trafik polisinin olduğu yerler. 4) Yaya ve okul geçitleri.
Bu 4 yer güvenli olsa dahi dikkatli olmalıyız.
Bunların olmadığı durumlarda; Kaldırımda önce sola,sonra sağa,sonra tekrar sola bakarak acele etmeden yolun ortasına gelinir.Yolun ortasında tekrar sağa bakılarak karşıya geçilir.
HANGİ YOLU KULLANSAM?: “Bir yere giderken en kısa yol değil en güvenli yol tercih edilmelidir.” Büyüklerimizden yardım ve bilgi alarak okuldan eve gelirken en güvenli yol neresi ise o yolu kullanmalıyız. Güvenli geçiş yerleri olan yaya geçitleri, alt-üst geçitler ve trafik ışıklarının olduğu yerleri kullanmalıyız. Ve mutlaka kaldırımda yürümeli, yola inmemeliyiz.
YAYA KALDIRIMI YOKSA?: Yaya kaldırımsız yollarda , sürücülerin yayayı göreceği şekilde gidiş yönünde ve taşıt trafiğine uzak olan taraftan yürünmesi , yol üzerinde bulunabilecek ağaç, reklam levhası vb. engellere dikkat edilerek yürünmesi gerekmektedir. Kaldırımsız yerlerde, asfalt yolun kenarında toprak yollar bulunur. Buralara banket denir. Yayalar bu banket adı verilen toprak yolda yürürler. Bu yollarda taş ve çukur olma ihtimali fazladır. O yüzden dikkatli yürümeliyiz.
FARK EDİLMELİYİM: Gece vakti yolda yürürken, özellikle kaldırımı olmayan yollarda sürücülerin bizi fark etmesi gerekir. Bu yüzden gece yürümek zorunda kalırsak sürücülerin bizi fark etmesi için açık renkli kıyafetler giymeli yada elimize fener gibi ışıklı bir cihaz almalıyız. Yada çantamızın üzerinde parlak ve yansıtıcı bir şey olursa far ışığı düştüğünde parlar ve fark ediliriz.
Ayrıca yürürken araba farları gözümüzü alabilir. Buda yürüyüşümüz bozar. Buna da dikkat etmeliyiz. Sürücülerde farlarının
ayarını iyi yapmalıdır. Çok kuvvetli yanan farlar diğer sürücüleri ve yol kenarında yürüyen yayaları rahatsız eder.
4.SINIF ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİ ADINA A.B.
güzel bence tavsiye ederim herkese 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil<3 <3 <3 eh denemeye çalısıoz :D
YanıtlaSilÇok Güzel Anladım Süper :)
YanıtlaSilİlkokul öğrencilerimize başarılar dilerim :)
YanıtlaSilçok güzel :)
YanıtlaSil