Dosya içeriği: 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri dosyasını indir 4. Sınıf Genel Dosyalar Egitimhane.Com 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri örneği formu download 4. Sınıf Genel Dosyalar 2011-2012 4. Sınıf Trafik Güvenliği Dersi Özetleri 2011 1.Dönem ve 2.dönem ortak sınavlarda öğrencilere dağıttığımız 1 er sayfa konu özetleriYOLCULUK SIRASINDA ÖNCE NELERE DİKKART EDİLMELİ konusuna kadar 4. Sınıf Genel Dosyalar
TRAFİK GÜVENLİĞİ DERSİ 2. DÖNEM KONU ÖZETİ KAĞIDI
HANGİ YOLU KULLANSAM?: “Bir yere giderken en kısa yolu değil, en güvenli yol tercih edilmelidir.” Büyüklerimizden yardım ve bilgi alarak okuldan eve gelirken en güvenli yol neresi ise o yolu kullanmalıyız. Güvenli geçiş yerleri olan yaya geçitleri, alt-üst geçitler ve trafik ışıklarının olduğu yerleri kullanmalıyız. Ve mutlaka kaldırımda yürümeli, yola inmemeliyiz.
YAYA KALDIRIMI YOKSA?: Yaya kaldırımsız yollarda , sürücülerin yayayı göreceği şekilde ve taşıt trafiğine uzak olan taraftan yürünmesi , yol üzerinde bulunabilecek ağaç, reklam levhası vb. engellere dikkat edilerek yürünmesi gerekmektedir. Bizimle aynı yönde ilerleyen taşıtlar arkamızda kalacağı için göremeyiz. Kaldırımsız yerlerde, asfalt yolun kenarında toprak yollar bulunur. Buralara banket denir. Yayalar bu banket adı verilen toprak yolda yürürler. Bu yollarda taş ve çukur olma ihtimali fazladır. O yüzden dikkatli yürümeliyiz. Banket yollarda kalabalık isek tek sıra halinde yürümeliyiz.
FARK EDİLMELİYİM: Gece vakti yolda yürürken, özellikle kaldırımı olmayan yollarda sürücülerin bizi fark etmesi gerekir. Bu yüzden gece yürümek zorunda kalırsak sürücülerin bizi fark etmesi için açık renkli kıyafetler giymeli yada elimize fener gibi ışıklı bir cihaz almalıyız. Yada çantamızın üzerinde parlak ve yansıtıcı bir şey olursa, far ışığı düştüğünde parlar ve fark ediliriz.
Ayrıca yürürken araba farları gözümüzü alabilir. Buda yürüyüşümüz bozar. Buna da dikkat etmeliyiz. Sürücülerde farlarının ayarını iyi yapmalıdır. Çok kuvvetli yanan farlar diğer sürücüleri ve yol kenarında yürüyen yayaları rahatsız eder.
112 ACİL YARDIM MERKEZİ: Bir trafik kazasına tanık olduğumuzda 112 Acil Yardım Merkezini aramalıyız. Görevli ile konuşurken sakin olmalı,kaza da yaralananların sayısını ve kaza hakkında kısa net bilgi vermeliyiz. Kaza yerinin adresi tam olarak verilmelidir. 112 Acil servisini gereksiz yere meşgul etmek gerçekten ihtiyacı olan birinin buraya ulaşamamasına sebep olur. Bu yüzden gereksiz yere bu hattı meşgul etmemeliyiz.
KURALLARA UYALIM: Hareket halindeki taşıttan daha tam durmadan inmek kazalara yol açar, yaralanabiliriz. Toplu taşıma araçlarına binerken sıraya girmeli, diğer insanları veya öğrenci arkadaşlarımızı itmeden, acele etmeden binmeliyiz. Servis şoförü tam durup, kapıyı açtıktan sonra yerimizden kalkmalıyız. Araçtan topluca inmek yada binmek kargaşaya sebep olur. İstenmeyen kazalar olabilir. Otobüslerin inme kapısından inmeli, ön kapıdan yani binme kapısından binmeliyiz.
ÖNCE GÜVENLİK: Taşıtların içinde bulunan emniyet kemerleri sağlam ve özel bir kilit sistemi ile yapılır. Okul servislerine bindiğimizde yada varsa kendi arabamızın arka koltuğunu oturduğumuzda mutlaka emniyet kemerini takmalıyız. 10 yaşından küçük çocuklar ön koltuğa oturması tehlikeli ve yasaktır. Bu yüzden ön tarafa oturmak için ısrar etmemeliyiz. Çok küçük çocuklar için yapılmış, çocuk güvenlik koltuğu küçük çocukların güvenliği için gereklidir. Emniyet kemeri bir kaza anında savrulmamızı engelleyerek sürücü ile yolcunun taşıttan fırlamasını veya araç içine sert çarpmasını engelleyerek daha çok zarar görmesini engeller.
YOLCULUK SIRASINDA ÖNCE NELERE DİKKART EDİLMELİ: Araç içinde yolculuk ederken;
Elimizi, kolumuzu, başımızı dışarı çıkarmak tehlikelidir.
Otobüs içinde ayakta giderken bir yere tutunmadan gitmek otobüs ani fren yaptığında yada gaza bastığında düşerek yaralanmamıza sebep olabilir.O yüzden bu türe araçlarda mutlaka tutunma yerlerinden tutmalıyız.
Toplu taşıma araçları içinde yolcuların birbiri ile yüksek sesle konuşması diğer yolcuları rahatsız eder. Yada yolcunun sürücü ile konuşması sürücünün dikkatini dağıtarak kaza yapmasına sebep olabilir. Bu yüzden araç içinde şoförle konuşulmamalı ve yüksek sesle gürültü yapılmamalıdır.
Araç kullanan insanlar her an dikkatli olmalıdır. Önüne çıkan bir canlıyı ezmemek için ani fren yapmak zorunda kalabilir. Aşırı hız yapmadan , emniyet kemerini takarak dikkatli araç kullanmalıdır.
Otobüslerde boş koltuk varsa oturulmalı, ayakta isek bir yere tutunulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder