Milli Eğitim Bakanlığı yeni getirilen ve çok tartışmalara sebep olan 4+4+4 eğitim sistemine göre lise yönetmeliğini açıkladı. MEB’in açıkladığı yönetmelik ile yeni sistemde liselerde başarı hesaplaması, ders geçme sistemi ve diğer konulara açıklık getirildi. 2012 lise sınıf geçme sistemi de bu yönetmeliğin başlıca konuları arasında yer alıyordu. Yeni yönetmeliğin getirdiği yeniliklerin başında okulu erken bitirebilmek, 4 yıllık liselerden 3 yılda mezun olma şansıgeliyor. 2012 lise sınıf geçme ortalaması da arttıAyrıca beden eğitimi, resim ve müzik gibi yeteneğe dayalı derslerden kalma durumu artık bulunmuyor.
4+4+4 eğitim sisteminin getirilmesinin ardından okullarda eğitimin nasıl işleyeceğine açıklık getiren MEB lise yönetmeliği yayınlandı. Yeni lise yönetmeliği birçok yenilik getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi sonrası açıkladığı yeni yönetmelikle sistemi köklü olarak değiştirdi. 4 yıl süren liselerde başarılı öğrencilerin üstten ders alarak okulu bir yıl erken bitirmesi mümkün oluyor. Yeni lise yönetmeliğine göre artık okullarda sınıflar 30 kişiyi aşmayacak şekilde mevcudu tespit edilecek. İmkanın olmadığı yerlerde bu mevcut en fazla 40 olacak. Yeni eğitim sistemi yönetmeliği taslağına göre dersler 40 dakika olacak. Öğrencilerin devamsızlık durumunu da değiştiren yeni yönetmelikle birlikte 20 gün olan devamsızlık sayısı 45 güne çıkarılıyor. Ayrıca okula devamsızlık yapan öğrencilerin durumu SMS kısa mesaj ile velilere bildirilecek.
Yeni Lise Yönetmeliği Okulu Erken Bitirme Sistemi
MEB’in 4+4+4 eğitim sisteminde başarılı öğrencilerin okulu 4 yıldan önce üstten ders alarak 1 yıl erken bitirmesi mümkün hale getiriliyor. Buna göre 10′uncu sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yılsonu başarı puanı en az 90 ve üzeri olan 11′inci sınıf öğrencileri erken mezun olabilecek. Erken mezun olma durumları olanlar o yılsonunda üniversite sınavlarına girebilmek için başvuru da yapabilecekler. Yeni eğitim sistemi lise yönetmeliğine göre alan okulları dışında güzel sanatlar ve beden eğitimi spor liseleri dışında kalan okullarda resim, beden ve müzik derslerinden sınıfta kalma da ortadan kalkıyor. Bu derslerden alınan puanlar ortalamalara etki etmeyecek.
İmam Hatip Okullarında Mescit
Yeni eğitim sisteminde teknik ve mesleki eğitime büyük önem veriliyor. Buna göre meslek lisesi öğrencilerine staj sistemi getiriliyor. Staj saatleri gündüz saatlerinde olacak. Ancak sektörün durumuna göre akşam stajları da mümkün olacak. Staj saatleri gece 24.00’ı geçemeyecek. Yeni sistemde teknik liselerden mezun olanlardan isteyenler mezun oldukları alan ile ilgili olarak ustalık ve mesleki eğitim sertifikası edinebilecek. Bu mezunlar kendi alanlarında bağımsız iş yeri açabilecekler. 4+4+4 eğitim sisteminin en çok tartışılan yönü ise imam hatip liseleri oldu. Yeni sistem imam hatip okullarında orta kısım okullarında açılmasına imkan veriyor. Ayrıca imam hatip okullarında mesleki eğitim için uygulama alanları ve mescitler de açılabilecek.
Yeni sistemde liseler arası geçişlere de imkan veriliyor. Buna göre genel liselere nakil ve geçişlerde resmî ve özel Anadolu lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, polis koleji ve askeri liselerden aynı sınıf seviyesinde zamana bağlı olmaksızın geçiş yapılabilecek. Farklı tür program uygulayan okullardan, 9′uncu sınıflarda zamana bağlı olmaksızın, 10 ve 11′inci sınıfların sonunda ders kesiminden, yeni öğretim yılının başlangıcına kadar nakil yapılabilecek.
Yeni lise yönetmeliğinde ders geçme ve sınıfta kalma sistemi de değiştiriliyor. Buna göre tüm derslerden başarılı olarak sınıfı geçemeyen öğrenciler en fazla 4 ders ile sorumlu olarak sınıf geçecek. Bu öğrenciler ilgili dersleri bir sonraki yıl verecekler. Bir yılda toplam 6 dersten başarısız olan öğrenciler ise sınıf tekrarı yapacak.
Yeni Lise Yönetmeliğinde Ders Geçme Başarı Sistemi
Yeni yönetmeliğe göre ders geçme ve dersten başarılı olma sistemi de değiştirildi. Buna göre şimdi geçerli olan 0-24 “Etkisiz”, 25-44 “Geçmez” sistemi 0-44 “geçmez” olarak değiştiriliyor. Yeni sistemde şimdiki gibi ilk dönem etkisiz alıp ikinci dönem orta alanların geçmesi yerine oranlı bir sistem getiriliyor. Buna göre birinci dönem en az 35, ikinci dönem ise 45 not almak veya birinci dönem notu 35′ten az ise ikinci dönem en az 70 almak gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder