Dosya içeriği: 1. Sınıf Serbest Etkinlikler Yıl Sonu Raporu dosyasını indir 1. Sınıf Serbest Etkinlik Planları 1. Sınıf Serbest Etkinlikler Yıl Sonu Raporu örneği formu download 1. Sınıf Serbest Etkinlik Planları 2011-2012 1. Sınıf Serbest Etkinlikler Yıl Sonu Raporu 2011 Alıntı yapıp değiştirilme değil.Derleme değil. tamamı kendi uygulama ve cümlelerimizle.umarım yararlı olur. 1. Sınıf Serbest Etkinlik Planları
2011–2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
………………………. İLKÖĞRETİM OKULU
SERBEST ETKİNLİKLER DERSİ YIL-SONU FAALİYET RAPORU
Serbest Etkinlikler Dersimizin Planında öngördüğümüz kazanımların tamamı verildi. Etkinliklerle çocuklarımızın toplum karşısında konuşurken sıkılmasını giderici çalışmalara öncelik verilerek; Çocuklarımızın tüm çalışmalarda merkeze alındığı bir eğitim yılı sona erdi.
Özet olarak yaptığımız çalışmalar:
1. Film İzleme:
Düzeylerine uygun konuşmaları dinleme, olay, film vb. izleyebilme: Türkçe kazanımlara paralel olarak düzeylerine uygun izlenen filmler üzerinde sorular soruldu ve bu sorulara cevaplar arandı. Zaman zaman çocukların soru sormaları istendi. Bu filmlerin tamamı eğitim açısından önemli olanlardan seçildi.
2. Şiir Okuma:
Seviyelerine uygun şiirleri doğal bir sesle okuyabilme: Gerek belirli günler ve haftalara hazırlık ve gerekse derslerimizin özelliklerine göre şiir okuma/ezberleme çalışmalarına yer verildi. Bir çok öğrencimizin hem severek ve eğlenerek öğrendiği görüldü.
3. Sınıf Süsleme Çalışmaları:
Biçimsel anlatımla ilgili bilgi ve becerilerini kazanabilme: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için sınıf süslemesi yapıldı. Süsler hazırlandı. Çocukların bayram coşkusunu yaşamaları için herkesin süslemelere katılmaları sağlandı.
4. Kenar süsü yapma:
Birlikte çalışabilme, el becerilerini geliştirebilmek: Öğrencilerimizin el becerilerini geliştirme çalışmaları yaptık. Kenar süslerini belli bir düzen içinde çalıştık.
5. Güzel Konuşma Çalışmaları:
***Toplum karşısında doğal sesle konuşabilme alışkanlığını kazanabilme: Bir çok konuda çocuklarımıza konuşma şansı verilerek, düzgün ve anlamlı cümleler kurma çalışmalarımıza yıl boyunca devam ettik. Özellikle fırsat eğitimi-anlık durumlar değerlendirildi.
***Seviyesine uygun karşılıklı konuşmalar yapma: Hasta ziyaretine gittiğiniz vakit hastaya ne dersiniz? İnsanlar saygı gereği birbirleriyle sabah vakti karşılaştıklarında “Günaydın” derler. Akşam vakti ayrılacakları zaman “İyi akşamlar” derler. Gece vakti ayrılacakları zaman “İyi geceler” derler. Birisi geldiği zaman gelen kişiye “Hoş geldiniz” derler. Birisi giderken
“Güle güle” gibi kavramlar canlandırıldı.
6. Duygu ve düşüncelerini ifade etme:
Yaşadığı bir olayı güçlük çekmeden sözcükleri yerinde kullanarak anlatabilme: Kimler yaşadığı bir olayı arkadaşlarına anlatmak ister? Öğrencilerin yaşadıkları olayları düzgün ve doğru cümlelerle, konuşma kurallarına uyarak anlatmaları sağlandı.
7. Soru Sorma Çalışmaları:
Düzeylerine uygun konuşmaları dinleme, Düzeylerine uygun olarak kelime dağarcığının zenginleştirebilme; Öğrenciler iki gruba ayrıldı. Sırayla veya seçtikleri grup sözcüsü ile karşı gruba sorular sorularak karşı taraftan da cevaplamaları yapıldı.
8. Oyun Oynama:
Dostça oynama ve yarışma yapabilme: Günün özelliğine göre gerek sınıf-içi ve gerekse bahçemizde çocuklarımızın gelişim özelliklerine ve kazanımlarımızla örtüşen oyunlar oynandı. Kazananı alkışlama ve tebrik etme çalışmaları yapıldı. Özellikle kaybetmenin normal olduğu teması vurgulandı. Dostça oyun oynamanın ve paylaşmanın önemi işlendi.
9. Şarkı Söyleme:
Birlikte şarkı söyleyebilme, şarkı söylemeye istekli olabilme: Müzik dersimizin kazanımları da dikkate alınarak solo –koro şarkı ezberleme ve söyleme çalışmaları yaptık.
10. Resim Yapma:
Çalışmalarında pastel boyayı kullanabilme:Yıl boyunca içinde bulunduğumuz günlerin ve haftaların önemine dikkat çekmek için resim çalışmaları yapıldı. 23-Nisan-19 Mayıs-10 Kasım-Cumhuriyet Bayramı- Öğretmenler Günü-Anneler Günü vb. günlerin resimleri çizilip sınıf panomuzda sergiledik.
11. Resim Yorumlama:
Resimleri olayların oluş sırasına göre sıraya koyabilme: Yıl boyunca en çok yer verdiğimiz bir kazanım çalışmamız oldu. Okuma yazma öğrenilmeden en çok başvurduğumuz bu yöntemin geri dönüşümü; özellikle çocuklara ilgi uyandırma noktasında olmuştur.
12. Görsel Okuma:
Düzeylerine uygun zengin bir kelime dağarcığı kazanabilme: Özellikle seviyelerine uygun, konulu resimler öğrencilere gösterilir ve resimler arasında ilişki kurmalarına yardımcı olunur. Gördükleri anlattırılır. Konuşma güçlüğü çekenlere de söz hakkı verilir.(Türkçe kazanımlarıyla ilişkilendirildi)
13. Tekerleme Söyleme/Sayışmalar:
Oynanılan sayışma ve tekerlemeleri özelliklerine uygun söylemeye istekli olabilme:
Seçtiğimiz bir birinden güzel tekerlemelerle çocuklarımızın hem dil yapısına ve hem de sözcükleri doğru-hızlı-akıcı çıkarmalarına katkı sağladık. Okumayı hızlandırmada oldukça yararlı bir kazanım oldu.*** Yağ satarım bal satarım*** gibi tekerlemeler birlikte söylendi.
14. Bulmaca Çözme:
Seviyelerine uygun harf bulmacalarını çözebilmekten zevk alabilme: Özellikle okumayı öğrendikten sonra bulmaca çalışmalarına yer verdik. Çocuklarımızın dikkat ve sabır yeteneğinin gelişmesine önem verici çalışmalar yapılmıştır.
15. Bilmece Sorma:
Bildiği ve yeni öğrendiği bir bilmece söyleme. Çevresindeki yeni bilmece söyleme: Bilmece öğrenme ve öğrendiklerini paylaşma çalışmaları yaptık.
16. Masal Anlatma ve Dinleme:
Kısa bir masalı, bir öyküyü anlatabilmek: Türkçe kazanımlarımızla ilişkilendirilen bu kazanımımızda: Bildiği bir masalı sınıf ortamında anlatma çalışmaları yapıldı. Özellikle çocuklarımızın istemeleri esas alındı. Zamanla katılım arttı. Okuduğu masal ya da hikâyeleri bu şekilde daha bir dikkatli okuma yapması sağlandı
İstekli öğrencilere bildikleri masallar anlattırdım. Sonra anlattığım bir masalı yarıda bırakarak ne olacağını tahmin etme çalışmaları yaptık.
17. Fıkra Anlatma:
Bildiği ve yeni öğrendiği bir fıkra anlatma: Seviyelerine uygun fıkralar anlatıldı. Fıkraların toplumdaki yeri ve güldürü yeteneğinin kazanımı üzerinde duruldu.
18. Okuma Çalışması:
Sesli ve sessiz okuma yapar: Seçilen bir okuma metni önce sessiz sonra sesli okuma yapılarak metin ile ilgili sorular soruldu. Metinde geçen karakterler canlandırıldı.
19. Boyama Çalışmaları:
Renkli ve renksiz resim tekniklerini tanıyabilme: Çocuklara renkleri tanıyıp tanımadıklarını sordum ve çocuklar tanıyoruz diye cevap verdiler. Daha sonra renkli kalemlerimizi sıraların üzerine çıkardık. Benim söylediğim rengi gösterdiler. Daha sonra Görsel Sanatlarda yaptığımız resimleri boyadık.
Renkli ve renksiz resim tekniklerini tanıyabilme: Çocuklara renkleri tanıyıp tanımadıklarını sordum ve çocuklar tanıyoruz diye cevap verdiler. Daha sonra renkli kalemlerimizi sıraların üzerine çıkardık. Benim söylediğim rengi gösterdiler. Daha sonra Görsel Sanatlarda yaptığımız resimleri boyadık.
20. Törenlerde Sıraya durma çalışmaları:Öğrencilerimizin törenlerde-bayrak töreni-Sabahları sıraya durma- İlköğretim Haftası etkinliklerinde ve diğer etkinliklerde nasıl sıraya durmalıyız çalışmaları ile kazanım verildi.
21. Gezi Gözlem Yapma:
Tabiatı sevme, temiz hava ve güneşten yararlanabilme: Gerek okulumuzun bahçesi ve gerekse okulumuza yakın alanlar gezildi. Yıl sonu gezi yapılarak farklı yerler keşfedildi.
Her ay yaptığımız çalışmalar
……………………. …………………..
…. Sınıf Öğretmeni Okul Müdürü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder