Menü

ADS

25 Eylül 2016 Pazar

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kendimi Tanıyorum Konusu Anlatımı Ders Özeti

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kendimi Tanıyorum ile ilgili aramalar;
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum konu anlatımı
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum ünite özeti
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum konu anlatımı video
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum ünitesi değerlendirme soruları
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum testi çöz
4. sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum testi
4.sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum test
4.sınıf sosyal bilgiler kendimi tanıyorum testleri

FARKLIYIM, FARKLISIN, FARKLI

Toplumu oluşturan insanların ortak özellikleri olduğu gibi farklı özellikleride vardır. Boyumuz, kilomuz, saç ve göz rengimiz, tenimizin rengi gibi fiziksel özelliklerimiz aynı olabildiği gibi farklıda olabilir. Kimimiz uzun boylu, kimimiz kısa boylu, kimimiz şiman, kimimiz zayıf olabiliriz.
Fiziksel özelliklerdeki farklılıklar; boyumuz, kilomuz, saç ve göz rengimizle sınırlı değildir. Bizi birbirimizden ayıran farklı fiziksel özelliklerimizde vardır. Mesela avuc içi çizgilerimiz, parmak izlerimiz ve göz retinamız birbirinden farklıdır.
Parmak izi, parmak ucuderisinde yer alan, göz ile görülebilenkıvrımlı çıkıntıların bir yerdebıraktığı çizgili şekillere denir.Parmak uclarında bulunan dış deriye ait bu girinti ve çıkıntılara papilla adı verilir. Parmakizleri yaşam boyunca değişmez ve kimlik tespitinde kullanılır. Avcumuzun içindeki  çizgilerde parmak izimiz gibi farklıdır. Göz retinamız bizi diğer insanlardan ayıran özelliklerimizdendir. Avuc içi çizgilerimiz, parmak izlerimiz ve göz retinamız bizim biyolojik kimlik kartımızı oluşturur.
Farklılıklarımız sadece fiziksel özelliklerimzile sınırlı değildir. İlgilendiğimiz konular, beğenilerimiz, yeteneklerimiz farklı yanlarımızdandır. Bazı arkadaşlarımız çok güzel şarkı söyleyebilir, bazıları güzel resim yapabilir, bazıları ise çok güzel top oynayabilir bunlar birizim farklılıklarımızdır.
İnsanları farklı özellikleriyle kabul edip saygılı olarsak mutlu ve huzurlu bir toplum oluruz. İnsanların kişisel özelliklerine göre kötü davranmamalı, farklılıklarına saygı göstermeliyiz.

DUYGUDAN DÜŞÜNCEYE

Gün içerisinde karşılaştığımız olaylar karşısında, birbirinden farklı duygu, düşünce ve davranışlar sergileyebiliriz. İnsanların davranışları, duygu ve düşüncelerine göre şekillenir. Dugularımız düşüncelerimizi etkiler, düşüncelerimizde davranışlarımızı belirler.
Bir davranışta bulunurken, sadece duygularımızla hareket etmemeliyiz. Duygularımızı aklımız ve mantığımızla bir kez daha değerlendirebiliriz. 
Duygu ve düşüncemizi doğru ifade edebilirsek sağlıklı bir iletişim kurabiliriz. Kendimize güvenmeli,insanlarla etkili bir iletişim kurmalıyız.
Karşılaştığımız olaylar karşısında, iç dünyamızda farklı hisler oluşur. Bu hisleri kızgınlık, öfke, sevinç, üzüntü gibi sıralayabiliriz. İçmizde oluşan bu hislere duygu denir.  Duygularımız sonucunda zihnimizde beliren görüşlere düşünce denir. 
Aynı olay karşısında farklı bireyler farklı duygu ve düşüncelere sahip olabilirler. Bu da davranışlarına yansır. Önemli olan bu farklılıklara karşı saygılı olabilmektir. Ön yargılardan uzak durup, empati kurarak olayları değerlendirmeliyiz.
Toplumsal hayatta uyum içerisinde yaşamak için farklılıkları hoşgörü ile karşılamalı ve kendimizi iyi ifade edebilmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder