Ödevyap.net | Ders Notları | Ders Animasyonları | Ders Sunuları | Ders Sunumları | Görüntülü Dersler | Online Testler | Bilim Adamları | Deney ler | Terimler | Forum |
 TERIMLER SÖZLÜGÜ 
«««Geri
[A]
[B]
[C]
[Ç]
[D]
[E]
[F]
[G]
[H]
[I]
[İ]
[J]
[K]
[L]
[M]
[N]
[O]
[Ö]
[P]
[R]
[S]
[Ş]
[T]
[U]
[Ü]
[V]
[Y]
[Z]
[Q]
[W]
[X]
1 ton petrol nedir?
1 varil petrol + nedir?
aa nedir?
AAA nedir?
abadana nedir?
abadi nedir?
abajur nedir?
abak nedir?
abamper nedir?
abanoz nedir?
abanozgiller nedir?
abazi nedir?
ABBA düzeneği nedir?
ABC düzeneği nedir?
ABC sınıflama yöntemi nedir?
abc silahları nedir?
Abdomen nedir?
abis nedir?
abiyogenez nedir?
abiyotik faktör nedir?
abiyotropi nedir?
absisik asit (ABA) nedir?
Absorbsiyon nedir?
absorpsiyon nedir?
acem lalesi nedir?
1 ton petrol: 1 ton petrol
1 varil petrol +: 159 litre petrol
aa: Katılaştığı zaman pürüzlü ve çatlaklı bir yüzeye sahip olan lav türü.
AAA: Uluslararası değerlendirme firmalarının, ülkelerin ya da anonim ortaklık borç senetlerinin güvenilirliği konusunda verdikleri en yüksek not.
abadana: Eski İran'da hükümdarların taht salonları ve bu tür salonları bulunan, önü sütunlu saraylar.
abadi: Adını Hindistan'ın Devlet-Abad kentinden alan, sarıca renkli, güzel ve parlak bir tür yazı kâğıdı.
abajur: 1. Aydınlığı bir yere yöneltmek ve ışığın doğrudan doğruya gözlere vurmasını önlemek için kullanılan lamba siperi. 2. Kalın dış duvarlara delik gibi açılan, daha çok ışık girmesi için içeriye doğru genişleyen pencere.
abak: 1. Eski Türklerde, ölmüş ataların (abaların) tapınılan kutsal heykelleri. 2. mim. Başlık tablası.
abamper: Elektromanyetik birimler sisteminde akım birimi. Uzayda aralarında 1 cm mesafe olan birbirine paralel iki telin her bir santimetresinde 2 dinlik kuvvet meydana getiren akım; 1 abamper 10 ampere eşittir.
abanoz: İkiçeneklilerin abanozgiller familyasından, Orta Afrika ve Hindistan gibi sıcak bölgelerde yetişen bir ağaç (Diospyros ebenum). Sert, ağır ve dayanıklı olan odunu doğal olarak siyah renktedir ve mobilyacılıkta kullanılır. Piyanoların siyah tuşları da abanozdan yapılır.
abanozgiller: İkiçenekliler sınıfından, abanoz ve trabzonhurması gibi ağaçları kapsayan, beş cinsi ve üç yüzden fazla türü bulunan odunlu bitki familyası (Ebenaceae). Odunları sert ve çoğunlukla siyahtır.
abazi: Kaslarda ve duyularda herhangi bir bozukluk olmaksızın, çoğu kez isterik nedenlerle kısmen ya da bütünüyle yürüyememe durumu.
ABBA düzeneği: En az iki uygulama koşulu olan bir deneyde, eğer koşulların uygulama sırası davranışta bozucu etki yaratacaksa, önce A koşulu, sonra B koşulu, daha sonra da koşul uygulama sırası tersyüz edilerek önce B, sonra A koşulu uygulanıp bu etkinin dengelenmeye çalışıldığı bir karşı dengeleme tekniği.
ABC düzeneği: Birbiriyle çelişen aynı konuyla ilgili iki ya da daha fazla kuramın/yaklaşımın aynı bağımlı değişken üzerindeki etkisini incelemek amacıyla iki ayrı ve bağımsız değişkenin arka arkaya uygulandığı deneysel araştırma düzeneği.
ABC sınıflama yöntemi: Stokları yıllık kullanım tutarlarına göre, A, B, C olarak sınıflandırma yöntemi.
abc silahları: Atom, biyoloji ve kimya silâhlarına verilen ad. Nükleer silâhlar, mikrop silâhları ve savaşta kullanılan zehirli gazlar bu başlık altında toplanır. 2. Dünya Savaşından sonra önem kazanmaya başlayan, olağanüstü boyutlarda kitle yakım ve yıkım gücü taşıyan atomik, biyolojik ve kimyasal silahlar.
Abdomen: Karın, böceklerde vücudun son bölümü.
abis: Okyanusların bazı kesimlerinde görülen, alanı küçük, ancak derinliği 10.000 metre dolaylarında bulunan derin dip. Güneş ışığının erişemediği kısım olarak bilinen abislerin taranması, birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Yakın zamanlarda, Prof. Piccard'ın bu konuda girişimi, 600 m.'den başlayarak güneş ışığının ortadan kalktığını ve böyle bir derinlikte hiçbir bitkinin yaşayamadığını kanıtlamıştır. Ancak bazı hayvanlar, vücutlarındaki basınç dengesi yüzünden abislerde yaşayabilmektedirler.
abiyogenez: Canlıların cansız maddelerden meydana geldiğini savunan görüş.
abiyotik faktör: Bir organizmanın üzerinde, kendi çevresinin cansız bir özelliği tarafından olunan etki.
abiyotropi: Bir genetik kusur sonucu herhangi bir organın başlangıçtaki durumunu veya işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan ve erişkin yaşta görülen hastalık.
absisik asit (ABA): Absisik asit olgun yapraklarda üretilir.
Gelisim sezonunun sonuna dogru miktari sitokinin ve giberellinlerin iki kati artar. ABAseviyesinin yüksek olmasi
meristematik dokularda hücre bölünmesini durdurur ve bitkilerde ilk gelisen yapraklardan tomurcuk kini olusmasini saglar. Tomurcuk kini, soguk ve sert kis süresince meristemleri donmaktan ve kurumaktan korur. Absisik asitlerin varligi kis boyunca tohumu korur.
Absorbsiyon: Enerji ya da diğer bir maddeyi emebilme, soğurma.
absorpsiyon: Emilim. Bir organizmanın vücudundaki hücrelerin içine bir maddenin alınması.
acem lalesi: Taşkırangillerden bir süs bitkisi, güneştopu (Escholtzia california). Saksıda ve bahçede yetiştirilebilir. Yatık gövdeli, gri-mavi yapraklı, turuncu ya da sarı çiçeklidir.
|