Sıfır rakamı matematiğe çok büyük bir hizmet verdi. Ondalık sistem de Müslümanlardan geçmiştir. Bu sistemin bulunuşundan 100 yıl sonra Muhammed Bin Musa el Harizmi 'Algorismos' adlı eserinde bu sistemin kullanma alanını genişletti.
O, cebir ve Logaritma gibi matematik kollarının babası olmaya her açıdan hak kazanmıştı.
Bu sistemde ilk kelime doğrudan Arapça 'Al-Cabr' dan ikinci kelime de 'Harizmi' den gelmektedir. Ortaçağ matematiğinde en büyük devrim, sıfırın kullanılması olmuştur. O güne kadar kullanılan latin rakamlarında sıfır olmadığı için matematik işlemleri pek güç yapılıyordu. Ondalık sistemin Müslümanlardan alınmasıyla Avrupa bir keşişin deyimiyle; bütün sayıların gaddarlığından kurtuldu.'
Sıfırı ilk kez kim, nasıl ve niye icat etti?
Sıfır sayısının birbirinden bağımsız olarak hem Hindistan'da hem de Maya'lar tarafından icat edildiği sanılıyor. Hindistan'da kullandığımıza benzeyen bir kesirli sistem kullanılmaktaydı, ancak İ.Ö. 3. yüzyıla kadar sıfır yerine boşluk bırakıyorlardı. Boşluk, sayıları ayırmak için de kullanıldığından oldukça akıl karıştırıcıydı, dolayısıyla sıfır yerine nokta koymaya başladılar. Bizim bildiğimiz sıfırın sıfır olarak kullanılmaya başlaması ise İ.S. 7. yüzyıla rastlar. Mayaların İ.S. 3. yüzyılda takvimleri için sıfırı icat etmişler.
Sıfırın Avrupa uygarlığına gelmesi Araplar tarafından İ.S. 800'lü yıllarda olmuştur. Yunanlı ve Romalılar sıfır kullanmıyorlardı çünkü hesaplamalarını abaküs üzerinde yapıyorlardı. Sıfır sözcüğü, Arapça sifr den gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder