Arkadaş çevresinin gençler üzerindeki etkileri nedir,Arkadaş çevresinin gençler üzerindeki etkileri nelerdir,Arkadaş çevresinin kişi üzerindeki etkileri nedir?Arkadaş çevresi etkisi insanlar üzerinde sanıldığıkadar güçlü müdür? Arkadaşlarımızı seçiyor muyuz,yoksa onlara uyum mu sağlıyoruz?
Arkadaşlar insanlar üzerinde sanıldığından daha fazla etkilidir bence.
Çok sağlam bir karakteriniz olsa bile bir süre sonra -özellikle ergenlik döneminde- arkadaşlarınızdan etkilenmeye başlıyorsunuz.Hepimizin bildiği gibi bu dönemde insanlar anne babasından çok arkadaşlarını ön planda tuttukları için ister istemez onların davranışlarından bir şeyler kapmaya başlıyorsunuz.
İçki,sigara,madde bağımlılığında arkadaşların en büyük etken olduğu da kanıtlanmış bir şey.
Arkadaşıyla rekabet ettiği için sınavlardan daha yüksek alan öğrencilerin olduğu da yadsınamaz bir gerçek.
Demekki neymiş;
Arkadaş insanı vezir de eder rezil de
Arkadaş ortamında...Çevresel faktörler çok güçlüdür.
Örneğin benim mahallemde 12 yaşında bir çocuk gördüm
kollarını façalıyordu...sordum kendisine neden kendine zarar veriyosun..
Bunda bişey yokki mahalledeki herkesde var abimde yapıyor !!!
cevap aynen bu şekildeydi...
yani bu sadece abi kardeşde değil daha fazla arkadaş ortamındandır.
küçükler ne görürse büyüklerde onu yaparlar.
arkadaş ortamındada nası görülürse o yapılır..
yapılmaz diye bişey var mı evet var.kendini korumasını bilirsen.Kafanı çalıştırıp doğruyu-yanlışı seçebilecek kapasitedeysen korkma sana hiçbişey olmaz.
bence arkadaş ortamındaki etken çok güçlüdür...ama bırakın güçlü olsun
insan yaşaya yaşaya öğrenir doğruyuda yanlışıda
arkadaş ortamı kötüyse...bırakın kişi o ortamdan kötülük çeksin iyiyi kendisi bulur.
Sanıldığından dahada güçlüdür.İnsanların en yakın arkadaşı o insanın yarısıdır bence. Geçenlerde ev arkadaşımla tartıştığımız konudan örnek vermek istiyorum. Aynı sınafta olmamıza rağmen, ev arkadaşımın derslere olan ilgisizliği benide etkiledi, iki yıldan beri halen birinci sınıfta olmamızın sebebi arkadaşıma onun olduğunu söyledim, gerekçelerinide kendisine söyledim, uykuya ve alkole düşkün olması onun derslere olan ilgisizliğini düşürmüş ve benide etkilemişti. Ev arkadaşımın uykuya düşkün olmasının sebeiyle derslere geç kalmaya başladık, onun baskılarıyla hergün içki masasında ona eşlik etmek zorunda kalıyordum. Sonuç olarak arkadaş ortamı insanların gelişimi ve hayatı üzerinde çok etkilidir.
__________________
"Temel ilke, Türk Ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve müreffeh olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlar önünde uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamaz.. Oysa Türk Ulusunun onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. Öyleyse ya bağımsızlık ya ölüm. İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktır."
Mustafa Kemal ATATÜRK
Söylev (Nutuk)
Mustafa Kemal ATATÜRK
Söylev (Nutuk)
Arkadaş çok etkili gerçekten insan hayatında...
Ergenlikte farkedilir,ilk defa önem verilir arkadaşlığa...
Ben şöyle düşünüyorum arkadaş çevresi evet çok etkili bir insanın hayatını değiştirebilir ama kişide de biter bazı şeyler...
Sonuçta her insanın aklı vicdanı ayrı Birşeyin yanlış yada doğru olduğunu,yapması gerektiğini yada yapmaması gerektiğini ayırt edebilmeli insan...
Tabi ergenlik döneminde bu zor biraz...İşte o noktada da ailenin çocuğuyla ve çocuğunun arkadaşlarıyla yakınlık kurup dikkatli olması gerekiyor...
Eğer bir çocugun zamanında iyiyi-kötüyü,doğruyu-yanlışı gösterirse aile çocuğun gururunu kırmadan,o kişiye ne zaman nerde olursa olsun hiç bir arkaşdaşın zararı dokunmaz..
Velhasıl arkadaşlık evet önemi insan hayatında...Ama aileden sağlam bir eğitim almış kişinin göz göre görede arkadaşa uyum sağlamak adına hata yapabileceğini düşünmüyorum...
Ergenlikte farkedilir,ilk defa önem verilir arkadaşlığa...
Ben şöyle düşünüyorum arkadaş çevresi evet çok etkili bir insanın hayatını değiştirebilir ama kişide de biter bazı şeyler...
Sonuçta her insanın aklı vicdanı ayrı Birşeyin yanlış yada doğru olduğunu,yapması gerektiğini yada yapmaması gerektiğini ayırt edebilmeli insan...
Tabi ergenlik döneminde bu zor biraz...İşte o noktada da ailenin çocuğuyla ve çocuğunun arkadaşlarıyla yakınlık kurup dikkatli olması gerekiyor...
Eğer bir çocugun zamanında iyiyi-kötüyü,doğruyu-yanlışı gösterirse aile çocuğun gururunu kırmadan,o kişiye ne zaman nerde olursa olsun hiç bir arkaşdaşın zararı dokunmaz..
Velhasıl arkadaşlık evet önemi insan hayatında...Ama aileden sağlam bir eğitim almış kişinin göz göre görede arkadaşa uyum sağlamak adına hata yapabileceğini düşünmüyorum...
Arkadaşlar insan hayatında çok etkilidirler. Özellikle gençlik yıllarında, kişiliğin gelişip oturmaya başladığı yıllarda çok daha fazla etkilidir. İnsanı iyiye götürebileceği gibi kötüye de götürebilir. Kötü alışkanlıkların (sigara,içki,uyuşturucu vb...) genelde arkadaş çevresiyle edinildiği göz önüne alınırsa söylediklerim daha fazla anlam kazanır. Hatta bu konuda bir sürü de atasözü vardır ve bunlar tecrübeyle sabitlenmişlerdir. Bunlardan aklıma gelen bazıları :
Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
Üzüm üzüme baka baka kararır.
Arkadaş dediğinin gölgesinde suç islenir.
Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
Üzüm üzüme baka baka kararır.
Arkadaş dediğinin gölgesinde suç islenir.
ARKADAŞ ÇEVRESİNİN ÇOCUĞUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
Arkadaş çevresinin seçimi ve uygun bir şekilde oluşturulması, çocuğun sosyal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çocuğunuz özelikle şehir hayatında kendi halinde ve bireysel olarak yaşamayacaktır. Çocuğun sosyal gelişimi açısından arkadaşlarının etkisi ve bu alanda yaşanan sosyal etkileşimler, çocuğun sosyal hayatı için çok önemlidir. Kısacası her çocuğun sosyal gelişimi için uygun arkadaş çevresi gereklidir. Genelde anne babalar çocuğun yaşı küçükken arkadaş seçiminde etkili olurlar. Belli bir yaştan sonra bu konuda etkileri azalır. Çocuğa arkadaş çevresi ile ilgili doğrudan yapılacak yargılamalar ve suçlamalar onu çoğu zaman anne baba ile karşı karşıya getirecektir. O nedenle arkadaş çevresi oluşturmak anne babaların küçük yaşlarından itibaren çocuğa verdikleri bazı prensipler ile şekillendirmeye çalışmaları uygundur.(Aydınlı, 2003)
Arkadaşlık Kuramayan Çocuklar
Bu çocuklar oldukça içe dönük yapıdadırlar ve genelde anne babaları tarafından sürekli desteklenen çocuklardır. Aynı zamanda çok fazla insanla muhatap olmayan sadece evde anne ile ağırlıklı zaman geçiren çocuklarda yeni arkadaşlıklar kurmakta güçlük çekerler. Bu çocuklar sosyal bir ortama girdiklerinde sıkıntıya düşer ve çok rahat olamazlar. Yeni arkadaş edinmek ve bir iki arkadaş bulmakta bile güçlük çekerler. Çocuğun çeşitli ortamlarda bulundurulması çok önemlidir. Arkadaş çevresi ile ilgili, olumsuz etkilenmenin çok fazla olduğu durumlarda özellikle yaşı büyük olan çocuklar bazı kötü alışkanlıklar kazanabilirler. Küfürlü ve uygun olmayan kelimeleri öğrendikleri, okul ile ilgili kurallara uymama gibi olumsuzluklar yaşadıkları gözlemlenebilir.
Özgüven problemi olan bazı çocuklar ise çok aşırı bir şekilde arkadaşlarını örnek olarak alabilirler. Arkadaşlarını kaybetmek istemeyen ve kendine güveni tam olmayan çocuklar, arkadaşlarını kaybetmemek için çok fazla fedakârlık yaparlar böyle çocuklara özgüven yönünde destek olup yeni arkadaşlıklar kurmalarına yardımcı olmak gerekir.
Akran Grubu Ve Suçluluk
Aileye göre çocuğun kendisini daha yansız tanıyabileceği, kişiler arası ilişkiler açısından gerçeklerle yüz yüze gelebileceği bir ortam ancak akranları ile birlikte iken çocuk için söz konusudur. Akran gruplarının etkisi özellikle ergenlik çağında en üst noktasına ulaşır. Çünkü, ergen için grup yaşamı, başarmak zorunda olduğu bireysel bağımsızlığını kazanması için bir olanak sağlar. Aile ilişkisi yetersiz olan suç işleme eğilimindeki çocuklar için akran grubunun olumsuz etkileri daha baskındır. Özellikle çete görünümündeki akran gruplarının suçluluğa etkileri bir çok araştırma ile kanıtlanmıştır.
Anne Baba Olarak Çocuklarımıza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
“İnsanlar yalnız yaşayamayacağına göre mutlaka arkadaş edineceklerdir. Ama önemli olan bu seçimin doğru, arkadaşlığın da kalıcı olmasıdır.”
Anne ve babalar çocuklarının arkadaş seçimlerinde yukarıdaki özellikler doğrultusunda yönlendirici olmalı, arkadaşlık ilişkilerini yakından izlemeli ve gözlemlemelidir. Yanlış ilişkilere izin vermemelidirler. Anne ve babalar çocuklarının arkadaşlarını evlerine davet etmeliler, olanak bulduklarında çocuklarının arkadaşlarının aileleri ile tanışmalı ve karşılıklı ev ziyaretlerinde bulunmalıdırlar. (Ünlü, 2005)
Öğretmen ya da anne baba çocuğa kendi davranışlarıyla model olabilir. Eğer çocuğun annesi ya da babası kendi arkadaşlarına karşı olumlu davranırlarsa, çocuk da onların davranışlarına bakarak okuldaki arkadaşlarına karşı nasıl davranması gerektiği konusunda bilgi edinebilir.
Yetişkinler bazen çocuğun akran ilişkilerinin gelişmesi için aracılık edebilirler. Örneğin anne baba çocuğun sınıf arkadaşlarını eve çağırıp gereken ortamı hazırlayabilir.
Akran ilişkilerinde önemli olan sosyal beceriler konusunda güçlük çeken çocuğa, anne baba oyun oynarken, arkadaşlarıyla etkileşimde bulunurken destek olabilir. Anne baba, sosyal beceri eğitimi adı verilen bir yardım becerisi olduğunun farkında olup, gerektiğinde uzmandan yardım isteyebilir. (Önder, 2005)
Anne babanın sert disiplin uygulaması çocukta saldırganlığa ve akranları tarafından reddedilmeye yol açabilir. (Patterson ve diğerleri, 1992). Bu nedenle ailelerin çocuklarına sert disiplin yöntemleri uygulamamalarında yarar vardır.
Anne babanın duygularını açıkça ve olumlu olarak ifade ettiği, çocuğa sürekli ilgi gösterdiği, sosyal girişimlerinin desteklendiği aile ortamlarında yetişen çocuk arkadaşlıklar kurmakta ve akranları tarafından kabul edilmekte daha başarılı olmaktadır. (Parke ve Ladd, 1992)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder