Menü

ADS

17 Şubat 2011 Perşembe

Yolculuk sırasında yapılan yanlışlar nedir?

Yolculuk sırasında yapılan yanlışlar nedir?, tasitlarda yapilan yanlislar, trafikte yapilan yanlislar nelerdir, trafikte yapilan yanlisliklar, yolculuk esnasinda trafik kurallari, yolculuk esnasinda yapilan hatalar, yolculuk sirasinda, yolculuk sirasinda yanlisliklar, yolculuk sirasinda yapilan hatalar, yolculukta davranislar, yolculukta yapilmamasi gerekenler


Sürücülerin Doğru ve Yanlış Hareketleri

Araç sürücülerin doğru ve yanlış hareketlerin belirlenmesinin en büyük kaynak olarak trafikte insan unsuru olan yaya,yolcu ve sürücülerin can ve mal güvenliklerin sağlamak için oluşturan trafik kurallardır. Acaba bu davranışlar nelerdir açıklayalım;
-Trafik işaretlemelerinden düşey işaretlerden olan trafik ışıklarında araç sürücülerin kırmızı ışıkta durması sarı ışıkta hazırlanması ,yeşil ışıkta sağına soluna bakıp geçmesi doğru davranışlardır.Fakat bazı sürücülerin başka sürücülerin haklarını gasp ederek kırmızı ışıkta geçmeleri,kimseye ait olmayan sarı ışıkta geçmeleri sürücülerin trafikte yapmış olduğu yanlış davranışıdır.Araç sürücülerin Aynı kategori içersinde bulunan Trafik işaretleri ile Yatay işaretlemelerden yol çizgileri ile geçit çizgilerini uymaları doğru davranış bunları uymamaları ise yanılış davranıştır.
-Araç sürücülerin Karayollu trafiğin akışını ve şerit takip kurallarını uymaları doğru davranıştır.sürücülerin kendi araçların karayolu trafiğin akışı ve şerit takiplerinde izleyecek kuralları uymamaları yanlış davranışlardır.
-Trafiğin tanzimi ve denetlemesi ile görevli olana trafik polislerin ikazlarını sürücüler tarafından uymaları doğru davranış ve uymamaları ise trafikte yanlış davranışlar içersinde bulunmaktadır.
-Araç sürücülerin araçların hızlarını Trafik kanunda belirtilen limitlerin üzerinde sürmeleri yanlış davranıştır.Sürücüler araçların hızlarını trafik kanunda belirtilen hız limitleri içersinde kullanarak ve araçların hızlarını yük,yol,teknik,görüş şartlarına göre ayarlamaları ,takip mesafesini uyarak sürmeleri doğru bir davranıştır.
-Araç sürücüleri dönüşlerde sinyal vererek ve dönüş kuralları (Doğrultu değiştirme Manevralarını) uyarak hareket etmeleri doğru davranıştır.Sürücüler bunlara uymadıkları taktirde trafikte yanlış hareketleridir.-Sürücülerin geri geri gitmeleri,geri dönüşleri yanında duraklama ve park edilen araçların yanından çıkarken kurallara riayet etmeleri doğru bir davranıştır.
-Araç sürücülerin öndeki aracı geçme,arakadaki araca yol verme ,geçiş üstüne haiz araçlara yol verme ile ilk geçiş hakkını riayet etmeleri sürücülerin trafikte yapmış oldukları doğru bir harekettir.-Sürücülerin park etmenin yasak olduğu yerlere park etmekleri ve yaya Kaldırımı araçları park etmeleri ,Farlarını ve ışıklarını gereksiz yere ve kurallara aykırı kullanmaları trafikte sürücülerin yapmış olduğu yanlış harekettir.
-Araç sürücülerin Alkollü ve uyuşturucu madde ile araç sürmemeleri,sürücülerin emniyet kemerin Takması ,Geçmenin yasak olan yerlerde geçmeyerek Trafik kazasına karışmış olan sürücülere yardım etmeleri ve trafik kazasını polise bildirmeleri, Trafikte araç sürücülerin yaptıkları doğru bir davranıştır.
-Araç sürücülerin Karayolunda kamunun rahatını ve huzurunu bozacak şekilde ve can,mal güvenliğini tehlikeye sokacak zarar verecek şekilde ışıklı ve sesli ,emniyetsiz(park,sinyal ,korna,fren ..vb) Su ve çamur benzerlerini sıçratarak ,atarak,dökerek,sigara kül ve izmarit veya başka şeyleri yola atıp dökerek,Hatalı Yükleme yapmaları,Yayalara korkutarak ve şaşırtarak araç sürmeleri ve Özel amaçlarla keyfi veya kasıtlı davranışlara bulunmak suretiyle yaya veya taşıt trafiğinin can ve mal güvenliğini ihlal ederek veya tehlikeye düşürerek ,cep telefonu kullanarak ve yüksek sesle müzik dinleyerek seyir halinde bulunarak tedbirsiz ve saygısızca davranışlarda bulunmaları araç sürücülerin trafikte yapmış oldukları yanlış hareketlerdir.

Yolcuların Araç İçinde Yapması Gerekenler

Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuk genellikle keyifli bir zaman dilimidir. Pek çoğumuz yolculuk etmeyi, gezmeyi çok severiz. Böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesi öncelikle sürücünün sorumluluğundadır. Ancak, aynı araçtaki yolculara düşen bazı sorumluluklar da vardır. Bunlar sürücünün işini kolaylaştırır ve güvenliği arttırır.
Anne babamızla yolculuk ederken ilk sorumluluğumuz arka koltuktaki yerimizi almak ve emniyet kemerimizi bağlamaktır. Bir çoğumuzun bu kemeri kullanmak için ayrı bir koltuk kullanması ya da yükseltici bir koltuk kullanması gerekiyor olabilir.Eğer bunu kullanmıyorsak emniyet kemeri bizi koruyamaz.
Yolculuk sırasında sohbet edilir mi? Tabii ki konuşur, birbirimize birşeyler anlatır dururuz. Yoksa nasıl vakit geçer? Ancak bazı durumlar vardır ki aracı kullanan anne ya da babamızı rahatsız etmemek ve onların dikkatini dağıtmamak için özen göstermemiz gerekir. Örneğin şehir içinde sıkışık bir trafikte bir yandan sohbet etmeye çalışmak onlar için çok zorlayıcı olabilir.
Araç içindeki temel görevimiz kendi güvenliğimizi sağlamak ve sürücü ile işbirliği yapmaktır. Peki sürücü ile işbirliği ne anlama gelir? Buna kısaca onun araç kullanmasını engelleyecek ya da güçleştirecek davranışlardan kaçınmaktır diyebiliriz. Böylelikle güven içinde yolculuk edebiliriz.
Ben sadece yolcuyum demeden, yolculuk sırasında kendimiz ve başkalarının güvenliği için gerekli önlemleri almayı ve sürücüyle işbirliği yapmayı unutmamalıyız. Unutmayın, sürücü ile işbirliği bazen onu dikkatinden kaçan şeylerle ilgili uyarmak bazen de sessiz kalmak olabilir…
Meydana gelen ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarında yayaların % 62,3”ü erkek, % 37,7’si ise bayandır. Trafik kazasında ölen her 100 yayadan 62,2’si erkek, 38,8’i ise bayandır.
Kazaya karışan yayaların yaş gruplarında ise 18 yaşına kadar olan yayalarda yığılma olduğu görülmektedir. Özellikle 0-05 yaş grubunun neredeyse her 4 yaya kazasından birinde yaralandığı veya öldüğü gerçeği anne ve babaların bu konuda ihmalleri olabileceğini göstermektedir.
0-05 yaş grubunun en çok gerçekleştirdiği kusurlar ise sırasıyla araçlara ilk geçiş hakkını vermemek, yola birden bire çıkmak ve kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçmektir (0-05 yaş grubu kazalarının kazaların %. 68,1’i). Bunun yanında 0-05 yaş grubu yayaların % 22,5’i trafik kazasının oluşumunda kusursuzdur. Diğer önemli bir yaş grubu ise ilköğretim çağı öğrencilerinden oluşan 06-11 yaş grubudur. Bu grubun en sık gerçekleştirdiği kusur ise % 42,9 ile yola birdenbire çıkmak ve % 29,2 ile araçlara ilk geçiş hakkını vermemektir. Bu yaş grubunda kusursuz yayaların oranı ise sadece % 11,5’tir. Yaya kazalarının sonuçlarının yaş gruplarına göre değerlendirilmesinde özellikle 0-18 yaş grubunda dağılım benzerlik göstermektedir. Ancak 40-45 yaş aralığında yaralanma ile sonuçlanma %8,1 gibi bir değere sahipken, bu aralıkta ölümle sonuçlanan yaya kazası mevcut değildir. Kazaların % 21,2’sinde yaya kusurunun olmadığı görelmektedir. Ancak kusurlu olan yayalar ise %21,5 dağılım ile 52 yaş üzeri grupta toplanmaktadır. Bu grubun yanında her 100 kusurlu yayadan 46,6’sı 18 yaşını doldurmamıştır.
Yayalar tarafından en çok işlenen kusur ise %49,1 ile araçlara ilk geçiş hakkını vermemektir. Ancak bu ihlal sonucu gerçekleşen kazaların sadece %1,2’si ölümle sonuçlanmış, kalan %98,8’i ise yaralanma ile sonuçlanmıştır. Sıklıkla gerçekleştirilen diğer bir kusur ise yola birdenbire çıkmaktır ve kusur dağılımı baskın olarak 0-11 yaş grubu tarafından gerçekleştirilmektedir (%73,5). Bu kusuru en az işleyenler ise 52 yaş üzeridir.
Kusuru gerçekleştiren her 100 kişiden 1,4 ise ölmektedir. Yayaların % 3,9’u yol içinde koşmak, yürümek, oynamak ve oturmak suretiyle kazalarda kusura sahiptir. Bu kusurun bulunduğu kazaların meydana geldiği yerlerin % 78,2’sinde kaldırım bulunmaktadır. Bu değerlendirme yayaların kaldırımları tercih etmediğini göstermektedir. Yayaların kaza sırasında giymiş oldukları giyecek özellikleri değerlendirildiğinde yayaların %52,8’nin açık renkli giyindiği,% 44’nün ise koyu renkli giyindiği görülmektedir .Ancak gece meydana gelen kazalarda açık renkli giysi kullanma oranı % 29,3’e düşmekte, koyu renkli giysi kullanma oranı ise %66 ya yükselmektedir. Reflektif malzeme kullananların sayısında da %1,6’lık artış olmaktadır. Bununla birlikte reflektif malzeme giyenlerin karıştığı kazaların hiç birinde ölümle karşılaşılmamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder