ay hangi sekillerde gorunur, ay kac sekilde gorunur, ay sekilleri, ay sekilleri ve isimleri, ayin evrelerinin sekilleri, ayin sekilleri, ayin sekilleri hakkinda bilgi, ayin sekilleri nelerdir, ayin sekilleri ve adlari, ayin sekilleri ve isimleri, ...
Ay'ın Evreleri :
Ay'ın değişik biçimlerde görülmesine "Ay'ın evreleri" denir.
1)YENİ AY:
Ay'ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş'in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş'e dönük olan parlak yüzü Dünya'dan görülmez.
2) İLK DÖRDÜN :
Yeni Ay'dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay'ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya'dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.
3) DOLUNAY :
Yeni ay'dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş'le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş'ten aldığı ışınları Dünya'nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya'nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.
4) SON DÖRDÜN :
Ay'ın Dolunay'dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya'dan görülme evresidir.
AY'IN HAREKETLERİ :
1) AY'IN KENDİ EKSENİ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ:
Kendi ekseni etrafındaki hareketi güneş günüyle 29,5 günde tamamlar) Yani Ay'ın kendi ekseni etrafındaki hareketi çok yavaştır.
2) AY'IN DÜNYA ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ :
Dünya etrafındaki hareketi (Bunu da aynı sürede yani 29.5 günde tamamlar)
Bu nedenledir ki;
* Dünya'dan bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür.
* Ay'da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır.
Gece-gündüz süreleri arasmdaki farkm fazla olması ve atmosferinin olmaması günlük sıcaklık farkmm çok fazla olmasmda etkili olmuştur, Bu da Ay'da şiddetli mekanik çözülmelerin görülmesinde etkili olmuştur.
3) AY'IN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DÖNÜŞÜ :
Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar.
Ay yirmisekizbuçuk günlük döngüsü içinde ondört günlük iki evre geçirir. Bunlardan biri yeniayla başlayıp Dolunayla biten Ay’ın BÜYÜME EVRESİ, diğeri de Dolunay’la başlayıp Yeniay’la biten KÜÇÜLME EVRESİdir. Kural olarak Ay büyürken suyun çekimi arttığı için su ile ilgili olan herşey almaya, küçülürken de vermeye eğilimlidir.
Sideral Ay (Ay’ın yıldızlarla birleşik etkisi)
Ay, Dünya çevresindeki yolculuğu sırasında ayrıca Zodyak dediğimiz, Dünyanın etrafını 12 ayda dolaşan burçların oturduğu yıldız kuşağı üzerindeki yeri ile de bizleri etkilemektedir. Özellikle Biyodinamik tarım dediğimiz yöntemde Ay’ın zodyak üzerindeki konumu oldukça önemsenmektedir. Buçlara göre kök, yaprak, çiçek ve meyve günleri bulunmaktadır. Yetiştirmek istediğimiz bitkinin hangi bölümü ile ilgileniyorsak o bölümün gününde ekim yapıldığında verimi oldukça artırma şansı olduğu gözlemlerle ispatlanmıştır. Aynı dönemler arılardan bal alma verimini de etkilemektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder