Menü

ADS

28 Mayıs 2011 Cumartesi

Emar Nedir?, Emar Nasıl Çekilir?, Emar Neden Çekilir?, Emar MR Çekimi, Emar Çekimi Resimleri, Emar Zararlımı?

Emar Nedir?, Emar Nasıl Çekilir?, Emar Neden Çekilir?, Emar MR Çekimi, Emar Çekimi Resimleri, Emar Zararlımı?

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME (MRG) (MR)


Emar Nedir?


Yeni görüntüleme teknolojileri arasında en etkileyici olanlardan biri manyetik rezonans görüntüleme ya da kısaca MRG veya MR’dir. MRG ağrısız allerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu olmayan ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tani tekniğidir.
 Hasta güçlü bir elektromanyet içeren bir silindirin içinde yatarken vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın oldukça kaliteli bir resmi elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.


Ne kadar sürer?


MRG incelemesi 20 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.


Nasıl Yapılır? Hangi amaçlarla yapılır?


MRG ile kemiklerin içi görülebildiğinden derin yerleri incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar bağlar kan damarları kalp karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Ayrıca MRG beyin yapısını da değerlendirebildiğinden dolayı ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler elde edilebilir. MRG ile insan vücudu bir elmayı dilimler gibi incelenebilir. MRG’nin tanıya yardımcı olan özellikleri yanında ek olarak işlem için hastanın hastanede kalma zorunluluğunun olmaması hastanın rahatsızlık duymaması ve radyolog doktorun sonuçları klinisyenlere hemen bildirebilmesi gibi yararları da vardır. MRG çağımızda beyin ve omurilik hastalıkları ve patolojilerinin görüntülenmesinde en değerli görüntüleme yöntemidir.
Hangi durumlarda yapılmaz?


Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü MRG’nin mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden MRG tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın.


EMAR EN İYİ GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ MİDİR?
NE ZAMAN TOMOGRAFİ NE ZAMAN EMAR ÇEKTİRMEK TERCİH EDİLMELİ?


Bütün görüntüleme yöntemlerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bilindiği gibi Bilgisayarlı Tomografi aslında bir X ışını kaynağı ile çalışıyor ve son derecede hızlı sonuç veriyor. Spiral bilgisayarlı tomografi dediğimiz yeni sistemlerde bir beyin incelemesi saniyelerle sonuçlandırılıyor.


Beyin kanaması geçiren yada trafik kazası geçirmiş durumu çok ağır olan bir hastada çok kısa sürede yapılacak bir incelemenin ne kadar ciddi bir avantaj olduğu tartışılmaz.Spiral Bilgisayarlı Tomografi ‘nin bir üstünlüğü de yeni oluşmuş kanamalar. İster yüksek kan basıncı krizi ile meydana gelmiş bir beyin-içi kanama olsun ister beyin dokusu dışına olan kanamalarda olsun yeni vakalarda hızla hastalığı tanımlamak olası.


Ayrıca vücudunda yumuşak dokularda metalik yabancı cisim taşıyan hastaları ve kalp pili taşıyanları Emar’da incelemek mümkün değil.


Buna karşın beyin dokusunu Emar (MR) sistemi daha iyi gösteriyor.Üzerinden zaman geçmiş kanamalarda ve beyin enfarktüsünde yine Emar (MR) daha başarılı.


Eski teknoloji Emar cihazlarında çekimler uzun sürmekte özellikle hareketsiz duramayan şuuru yarı açık yada kapalı yerde kalma korkusu olan hastaları Emar’a sokmak ise bir sorun. Pek çok hastaya bu sıkıntılar nedeniyle tetkik yapılamamakta


Ama artık durum değişti; En son teknoloji 2005 model 15 tesla Emar sistemlerinde bu sorunlar artık tarih oldu.


EMAR Çekiminde En Son Teknoloji


Güncel Tıp Görüntüleme ve Tanı Merkezi en son teknolojiyi halkımıza sunan sayılı merkezlerden bir tanesi.


EMAR çekiminde en Güncel teknoloji’yi İstanbul’da halkımızın hizmetine sunan Güncel Tıp Emar Sistemi ile artık EMAR’dan korkmak için herhangi bir neden bulunmuyor.


X-ray ışını ve radyoaktif madde kullanılmaksızın gerçekleştirilen Emar çekimi hasta açısından herhangi bir yan etkisi olmayantekrarlanmasında hiçbir sakınca bulunmayan sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir. Yine Tümör tanısında bazı bölge tümörlerini EMAR’da lokalize etmek ( yani kesin yerleşimini belirlemek ) ve tümörün üç boyutlu görüntüsünü elde etmek mümkün.


Tabii ki tıbbi gereksinimler bunca yöntemin arasında seçilecek olanı belirleyecektir. En doğrusu ise yapılacak tetkik konusunda kararı sorumlu klinisyen doktora bırakmak olmalıdır.






BEBEKLERE EMAR ÇEKTİRMENİN BİR ZARARI VAR MIDIR ?
Yeni doğmuş bebeklerden 159 kiloya kadar tüm yaştan hastalara emar tetkikleri yapılabiliyor. Emar tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir


Ayrıca çocukların yaşlıların ve kooperasyonu zayıf hastaların tetkikinde de büyük kolaylıklar sağlanmıştır.. Kısa çekim süreleri aydınlık ve ferah çekim bölümü ile tüm hastaların en yüksek kalitede görüntüleri rahatlıkla elde edilebilmektedir.


EMAR TETKİKLERİ NE KADAR SÜRER ?
Eski cihazlardan kalan bilgi ve tecrübeler nedeniyle Halkımız emar tetkiki için kapalı dar ve sıkışık bir cihaz içinde 40 – 45 dakikadan 15 saate kadar varan sürelerde hiç kıpırdamadan durması gerektiğini zannetmektedir.


Ama artık bu sorunlar bitmiştir. Yeni teknoloji cihazlarda Acil Servis Hızında Tetkik yapılmaktadır: Bir beyin emarının 3-4 dakikada çekildiği sistemde mükemmel görüntü kalitesinde çekimler son derece hızlı yaplıyor. Eski emar sistemlerinde 30-45 dakika süren standart çekimler 5-10 dakikada tamamlanıyor.


Maksimum Hız ve Uygulama Konforu ile “EMAR Korkusu”na Son!


Güncel Tıp Emar Sistem’nin; kısa çekim süreleri aydınlık ve ferah çekim bölümü kapalı yer duygusunu yok ederek hastayı rahatlatıyor. Sunduğu konforlu tetkik ortamı ile bazı hastalarda görülen “EMAR Fobisi”ni de ortadan kaldırıyor.


Hasta tetkik esnasında çekimi yapan teknisyen ve refakatçısıyla rahat şekilde konuşabiliyor. Ayrıca gelişmiş tasarımı refakatçinin hastanın yanında kalabilmesine de imkân tanıyor.


HAMİLELER EMAR ÇEKTİREBİLİR Mİ?
X-ray ışını ve radyoaktif madde kullanılmaksızın gerçekleştirilen Emar çekimi herhangi bir yan etkisi olmayan tekrarlanmasında hiçbir sakınca bulunmayan sağlık açısından en güvenli tanı sistemidir.


Bugüne kadar görülmüş hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen hamileler mutlaka kendi doktorları ile görüşmeli ve eğer uzman doktor gerek görüyorsa yazılı izin/ tetkik istek kağıdı verirse çekim yaptırmalıdır.


Uzman doktorların istemesi durumunda merkezimizde ana karnındaki bebeklerin de emar çekimleri yapılmakta ve konusunda uzman ve tanınmış radyologlarımız tarafından bu tetkikler değerlendirilmektedir.


BEYİN VE OMURİLİK HASTALIKLARI TANISINDA EN ETKİLİ YÖNTEM NEDİR?
Beyin dokusundaki enfarktüs ve kanamayı gösterecek temel ve en modern yöntemler MR ve Bilgisayarlı Tomografidir. Özellikle MR olayın nerede olduğunu beynin neresinin hastalandığını olayın kanama yada enfarktüs mü olduğunu ve ne denli yaygın olduğunu ortaya koyar. Bu yöntemler ayrıca inmeyi taklit eden beyin hastalıklarını ( örneğin beyin tümörü gibi ) ayırt etmemize katkıda bulunur.


İkinci çözülmesi gereken sorun ise beyine gelen damarların ne durumda olduğunu anlamaktır. Bunun içinde Doppler MR anjiografisi ve kateter anjiografisi yöntemleri kullanılır. Beyin damarlarının anjiografik olarak incelenmesi özellikle kanamalarda önem taşır. Beyin kanamaları damar sertliği ve yüksek tansiyona bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak anevrizma dediğimiz damarlarda baloncuk oluşumu özel bir beyin kanamasına neden olur. Yine beyinde çoğu kez doğumsal olarak bulunabilen damar yumakları ( AVM ) da beyin kanaması yapabilirleranevrizma ve AVM ler ile bazı büyük beyin içi kanamalarda cerrahi müdahale gündeme gelebilir bu hastalarda doppler ve anjiografik incelemeler önem taşır.


ANJİO TEHLİKELİ Mİ?
Anjiografinin tehlikeli olduğu konusunda bir çok insanda yerleşmiş korkular var diğer yandan MR ve BT nin anjiografinin artık yerini almış olduğunu savunuluyor. Bu ne kadar doğru ?


Artık yeni teknoloji MR cihazları ile anjiografik inceleme yapmak olası . Hem boyundan geçerek beyne giden hem de beyin içindeki damarları MR anjiografi (MRA) denilen bu yöntem ile ortaya koymak mümkün.


Beyin hastalıkları tanısında zahmetsiz ve tehlikesiz bir yöntem olarak Emar Anjiografi artık sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yöntemin hastaya herhangibir zararı yoktur.Bir çok hastalıkta bu yöntem kateter anjiografisinin yerini almış durumda ama bazı özel koşullar var ki yine kateter anjiografisine gerek duyuyoruz. Örneğin bazı küçük anevrizmaları bu yöntem bazen Emar’dan daha iyi gösteriyor. Ayrıca kateter anjiografisi tedavi amaçlı olarak ta kullanılıyor.


beyin fonksiyonlarını görüntüleme ne demektir ne işimize yarar ?
Beyin dokusu başlıca iki bölümden oluşuyor. Bunlardan biri beyin kabuğu (korteks) dediğimiz bölüm. Bu bölge belli bazı İşlevleri ( fonksiyon ) yerine getiren merkezleri içerir. Örneğin görme duyusunu ilgilendiren gözlerimiz ile gördüğümüz nesnelerin algılandığı merkez ya da vücudumuzun bir yarısındaki kol bacak ve gövde kaslarımızı hareket ettiren merkez veya işitme-şittiklerimizi ayırt etme ve algılama için özelleşmiş beyin kabuğu merkezi gibi….


Şimdi yeni teknoloji EMAR (MR) ‘larda örneğin bir elimizin parmağını oynattığımızda bunu beyinde izlemek mümkün. Beyin kabuğunun işlev gören bölümlerini parmamağımızı oynatan kaslarımızı kontrol eden beyin kabuğu bölümünde (Motor korteks ) kan akımı artar kan içinde bulunan hemoglobin maddesi EMAR ‘da kullandığımız güçlü manyetik alandan etkilenir.
EMAR (MR) görüntüsü üzerinde beyin kabuğunun görüntüsü diğer beyin kabuğu ( korteks ) alanlarından farklı bir görünüm kazanır yani biz beyinde bu fonksiyonla ilgili noktayı EMAR (MR) görüntüsü üzerinde işaretlemiş oluruz.


Aynı bunun gibi beyin kabuğunun görenişiten hesap yapan hatırlayanv.b. çeşitli bölümlerini işaretleyebiliriz. Bunun için hastaya EMAR (MR) sistemi içinde yatarken belli bazı basit işler yaptırarak ilgili beyin kabuğu bölümünü işaretleyebiliriz. Bu yönteme fMR ( fonksiyonel MR ) adı verilir.


Peki ama ne işimize yarıyor ?


Birçok beyin fonksiyonundan öncelikle beynin hangi bölümlerinin sorumlu olduğunu çeşitli hastalıklardan bunların nasıl etkilendiğini ve ilaç tedavisinden yada hastalıkların iyileşme süreçlerinde nasıl değişimler ortaya çıktığını çok analitik olarak ortaya koymaktadır.


Ama bilimsel araştırmalar bir yana tedavi konusunda da bu yöntem çok işe yaramakta ve etkin kullanılmaktadır.


Örneğin bir kanama yada tümör belli bir merkezi ne kadar ilgilendirmektedir bunu tespit edebiliyoruz. Böylece bu hastalığı ameliyat edersek hastada ne kadar iz hasar kalacak bunları hastayı ameliyat etmeden önce bilebilmek mümkün artık


Ayrıca doğuştan konuşma-işitme bozukluklarında çeşitli beyin hastalıklarının ilaç tedavisinin izlenmesi gibi pek çok alanda fonsiyonel MR bize yardımcı olmaktadır.


Beyin cerrahlarına büyük kolaylık sağlayan “Fonksiyonel Emar Sistemi” ameliyat öncesinde cerraha en doğru yolu gösterecek görüntüyü sunuyor.


Türkiye’de sadece bir-iki yerde kullanılan sistemin bu özelliği sayesinde; tümör operasyonu gibi zor uygulamalar hastayı paralize etmeden yapılabiliyor. Böylece bir beyin tümorü alınırken beyindeki diğer fonksiyonların zarar görme riski de minimuma indiriliyor.


Güncel Tıp Görüntüleme ve Tanı Merkezi EMAR Çekiminde En Güncel Teknoloji’yi halkımızın hizmetine sunduğu merkezlerinde Fonksiyonel Emar uygulamalarını da başarıyla gerçekleştiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder