ENDOMETRİOZİS
Endometriozis nedir ?
Üreme çağındaki kadınlarda görülen endometriozis rahmin endometruim adı verilen tabakasınınrahmin dışında da bulunmasıdır. Bu hastalık yumurtalıklar, yumurtalık kanalları ve rahmin dış yüzünde görülür. Erken yaşta çocuk sahibi olan kadınlarda daha nadir görülen endometriozis ağrılı menstrual kanamalar, ağrılı cinsel ilişki ve infertiliteye neden olur.
Endometriozis ne sıklıkla görülür?
Sağlıklı kadınların %5′inde görülen endometriozis, çocuk sahibi olamayan kadınların %30-40′ında görülür. Bu hastalıktan en çok 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlar etkilenir. Endometriozis infertilite vakalarının%20′sinden sorumludur.
Endometriozis hastalığının sebebi nedir?
Menstrual kanama sırasında rahimden atılan kan ve hücreler Fallop tüplerinden rahimden karın boşluğuna kaçar. Değişik organlara yapışan endometrial hücreler menstrual siklustaki hormonal değişikliklere cevap verir ve menstrual kanama sırasında kanar. Bu kanama iltihap ve nedbe dokusunun gelişmesine neden olarak üreme organlarında yapışıklıklar oluşmasına yol açar. Laparoskopi ile endometriozis hastalığı evrelendirilir.
Endometriozis infertiliteye nasıl yol açar?
Endometriozis Fallop tüpleri, yumurtalıklar ve bağırsakların birbirine yapışmasına neden olarak normal anatomiyi bozar. Bu durum yumurtanın yumurtalık tüplerden geçmesini zorlaştırır. Ayrıca endometrial dokular döllenmeyi, döllenen yumurtanın gelişmesini ve rahme tutunmasını engelleyen faktörler salgılar.
Endometriozisin bulguları nelerdir ?
Hastaların üçte birinde tek bulgu infertilitedir. Bazı kadınlar ağrılı menstrual kanamalardan, fazla kanamadan ve ağrılı cinsel ilişkiden yakınır. Yakınmaların şiddeti ile hastalığın derecesi arasında bir ilişki yoktur. Ağır endometriozisi olan kadınların hiçbir yakınması yokken hafif endometriozisi olan bir kadının çok şiddetli ağrısı olabilir.
Endometriozisin tanısı nasıl konur?
Endometriozisin kesin tanısı laparoskopik inceleme ile konur.
Endometriozisin tedavisi nedir?
Laparoskopi esnasında tespit edilen odaklar cerrahi olarak tedavi edilir. Cerrahi tedavi sonrasında bir süre hormonal tedavi de uygulanabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler endometriozis tedavisinden fayda görebilirler. Endometriozisin evresine ve hastanın özelliklerine göre tedavi protokolleri değişir. Eğer hastanın istediği kadar çocuğu varsa ve çok şiddetli ağrıdan yakınıyorsa rahim ve yumurtalıklar çıkarılır. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda cerrahi sırasında mümkün olduğunca çok sayıda odak çıkarılır ve yapışıklıklar giderilir. Bu işlemin laparoskopik olarak yapılması uygundur. Endometriozis odakları elektrokoter ya da lazer ile yakılır.
Endometriozis tedavisinde çeşitli hormon ilaçları kullanılabilir. Hormonal tedavi genellikle 3-6 ay sürer. Bu ilaçların yardımı ile hastada gebelik veya menopoz benzeri bir hormonal tablo oluşturularak menstrual kanama önlenir. Böylelikle hasta menstrual kanama dönemini yaşamaz ve endometrioz odakları sessiz kalarak iyileşir.
Hormonal tedavinin yan etkileri nelerdir?
Bu hormonların bir kısmı hastada östrojen azalmasına bağlı ateş basması, vajinal kuruluk ve kemik erimesine yol açabilir.
Endometriozis tekrarlar mı?
Hastaların %30 ila 40′ında endometriozis tekrarlar. Bu hastaların bir kısmının cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.
çikolata kisti, Endometriozis kısırlık sebebi mi, Endometriozis nasıl tedavi edilir, Endometriozis nedir, Endometriozis tekrar eder mi, kısırlık, Endometriozis
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder