Menü

ADS

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Erkeklerin HPV’den Korunma Yolları

Erkeklerin HPV’den korunma yolları
Erkeklerin, Human Papilloma Virüsü’nden korunma yollarıyla ilgili konuşan doktor Teksen Çamlıbel, “Bir erkeğin HPV’den korunması prezervatifle olmaz! Cinsel ilişki sırasında, virüs transfer olur” diyor.
Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, erkeklerin HPV’den korunma yollarını anlattı.
Human Papilloma Virüs (HPV), yalnızca kadınlarda mı kansere neden oluyor? Erkekten kadına bulaştığı halde, erkeklerde HPV nedeniyle kanser olmuyor mu?
HPV; erkeklerde de penis kanseri, makat kanseri, kalın bağırsak kanseri; oral yolla olması durumunda da dil, damak, gırtlak, geniz, bademcik ve yemek borusu kanserlerine yol açabilir. Dünya kongrelerinde söylendiğine göre tüm dünyadaki her türlü kanserin yaklaşık yüzde 10′nun HPV virüsü ile bir bağlantısı vardır.
Peki HPV aşısı neden sadece kadınlara öneriliyor?
Aşının kadınlara yapılmasındaki temel sebep kadınlarda görülen kanser türlerinin HPV’den daha çok etkilenmesi… Yoksa erkeklere yapılmaması için özel bir sebep yok! Bir de aşı stoklarla sınırlı olduğu için önce kadınların aşılanmasının daha etkili olduğu düşünülüyor. Ama dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıklarda sadece kadının aşılanmasının yeterli olamadığı ortaya çıktı. Varşova’da yapılan HPV kongresinde erkeklerin aşılanmasının çok daha etkin bir koruma sağlayacağı üzerinde duruldu. Yakın zaman içerisinde aşının erkeklere de yapılması üzerine görüş birliğine varıldı. Şu anda cinsel aktiviteye başlamış veya başlamamış tüm erkeklerin de aşılanmaması için hiçbir sebep yok! Faydası var, zararı yok diyebiliriz.
AŞIYLA KORUMA SAĞLANIR!
Dünyada bazı ülkelerde erkekler aşılanıyor mu? Türkiye’de bu aşıyı yaptıran hiç erkek hastanız oldu mu?
Dünyada erkeklerin, aşılandığı bir ülke yok! Ancak yakın bir gelecekte olacak. Ayrıca şu an için erkeklerin toplum için değil de, kendi leri için aşı olmalarında fayda var. Türkiye’de bu işi yaptıran erkek hastam oldu. Hatta bazılarına ben özellikle tavsiye ettim ve aşılattım. Bu grup özellikle birden çok cinsel arkadaşı olan veya kendisinde siğiller olan bir gruptu. Siğiller genellikle HPV’nin kanser yapmayan cinslerinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu kişilerde HPV’nin kanser yapan tiplerine de yakalanma ihtimalleri var. Eşinde HPV saptanmış erkeklerin aşılanması uygundur. Yapılan aşılarla korunma sağlanır.
Erkeklerde siğil görüldüğü zaman ne yapılması gerekli?
Erkek HPV virüsünü aldığı zaman çoğunlukla bunu yok ediyor veya geçici olarak taşıyabiliyor. Erkekte virüs kalıcı olduğu zaman peniste, testiste, apış arası cildinde ve kasıklarda siğiller görülebilir. Bunların tek tek yakılması, hiç olmazsa bir tanesine biyopsi yapılarak patolojiye yollanması, bu dokuda HPV aranması ve varsa hangi cins olduğu araştırılmalıdır.
Erkekler HPV’den prezervatif takarak korunabilir mi?
Bir erkeğin HPV’den korunması prezervatif takarak olmaz. Cinsel ilişki esnasında bacak arası partnerin aynı bölgesine değdikçe ciltten cilde transfer olur. Dolayısıyla prezervatifin koruyuculuğu sınırlıdır.
* Erkekler, HPV’ye karşı nasıl önlem alabilir?
Erkek önce partnerinin dış bölgesinde siğil olup olmadığına bakabilir ve varsa cinsel ilişkiden siğiller yok edilene kadar kaçınabilir. Ama siğil yoksa ve kadın sadece taşıyıcıysa bunun tespiti imkansızdır. Bu durumda cinsel ilişkiye bir kısıtlama getirmiyoruz. Çünkü yakın bir gelecekte hemen hemen bütün insanlarda HPV’ye rastlanabileceği düşünülüyor. Dolayısıyla korunma ya da tedavi ancak bu virüs bir hastalık yaratırsa; siğil veya rahim ağzı hücre değişikliği gibi durumlarda gereklidir. Hastalık giderilince tekrar korunmasız ilişkiye girmek mümkündür.
Genital siğillerin hepsi kanser yapar mı?
Şu anda İstanbul’da cinsellikle geçen en önemli ve yaygın hastalık ‘HPV’ denilen ve rahim ağzı kanserine de yol açabilen hastalıktır. Buna zamanında müdahale edilmelidir ki, rahim ağzı kanserine yol açmasın! Genital siğiller sadece cinsellikle geçer. Kaşınır, kızarır ve ele gelir. Siğil oluşan kişiler bunları hisseder. Bunlar bir-iki tane olarak başlayıp çoğalabilir. Elma kadar, hatta karnabahar kadar büyüyenleri olabiliyor. Cinsellik yoluyla geçtiği için mutlaka partnerin de muayene ve tedavi olması gerekiyor.
Kaç çeşit HPV var? Her HPV kanser yapar mı?
Tıp dilinde ‘İnsan Siğil Virüsü’ olarak da adlandırılan HPV’nin 100′den çok çeşidi bulunuyor. HPV’nin özellikle beş-altı çeşidi insanlarda sık görülürken, erkeklerde en çok 6, 11, 16 ve 18′inci cinslerine rastlanıyor. Bunlardan 6 ve 11′inci cinsler daha çok siğil yaparken, 16 ve 18′inci cinsler hem siğil yapıyor hem de kansere yol açıyor. HPV virüsünün ciltteki küçük çatlaklardan vücuda girmesiyle doğal süreç başlıyor. Virüs, vücudun mücadelesi sonunda genellikle yüzde 90, o bölgede tutunamıyor ve yok ediliyor. Geri kalan yüzde 10′luk grupta virüs, uzun zaman uykuda kalabiliyor. Vücut direncinin kırıldığı durumlarda ise örneğin; ağır gripler, kanser hastalığı, kemoterapi uygulamaları ve derin üzüntüler vücut direncini kırıyor ve ciltte siğiller oluşmaya başlıyor.
Siğil yakmanın yanı sıra başka tedavi yöntemleri var mı?
Evet var. Dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etmek mümkün… Siğiller, görünür olmadan önce de ciltte mevcut olabildiği için tedaviden sonra tekrar başka yerlerde oluşabiliyor. Bu yüzden yakma ve diğer tedavilerde aynı işlemi bazen defalarca tekrarlamak zorunda kalabiliyoruz.
Geç fark edilmesi sorun yaratıyor mu?
Siğiller tedavinin gecikmesi durumunda çok ciddi kitleler haline gelebiliyor. Özellikle makatta ileri boyutlara ulaşabiliyor. Kanama, dışkılamada güçlük, iltihap gibi şikayetlere de yol açabiliyor.
HPV hemen kendini belli eder mi?
HPV’nin bulaşmasıyla erkeğin kendisinde ve partnerinde siğilin kanser şeklinde kendini göstermesi bazen uzun yıllar alır. Evlilikten önce bu virüsü almış bir erkeğin karısında bazen siğillere sonradan rastlanabilir.
erkekte genital siğilerkekte hpvgenital siğilgenital siğil aşısıgenital siğil nedirgenital siğil tedavisigenital siğillerden nasıl korunurhpvhpv aşısıhpv erkeğe bulaşır mıhpv genital siğilhpv tedavisiErkeklerin HPV’den Korunma Yolları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder