Lazer ile Dövme Sildirme işlemi:
Günümüzde dövme sildirmede en yaygın kullanılan metot lazer ile dövme sildirme yöntemidir. Lazerler yoğun konsantreli ışığın titreşimleriyle mürekkebi hedef alarak onu ufak parçalara böler ve bu ufak parçalara ayrılan mürekkep zamanla sizin kendi bağışıklık sisteminiz sayesinde yok olur gider.
Ancak sadece bir tek işlemle hepsi bitmez. Ne kadar çok işlem yaptırırsanız lazer de mürekkebi yok etmek için o kadar etkili olur. Ama ne kadar çok işlem yaptırırsanız cildinize o kadar çok zarar verirsiniz ki bu da acı veren su toplanmaları ve yara kabuklarına ve en sonunda yara izi oluşmasına sebep olur.
Sildirme tedavisindeki uzmanlar teknolojinin yara izi oluşumunun minimum olduğu, bazen tamamen yok olduğu bir seviyeye ulaştığını söylüyorlar, ama bu duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fiziksel olarak acı verici(kızgın yağ sıçratılıyormuş gibi bir his olarak tarif edilir.) olmasının yanı sıra lazer aynı zamanda cüzdanınız içinde acılı olabilir. Yani dövme sildirmek dövme yaptırmaktan daha zor bir işlemdir, gerek acı hissi gerekse ekonomik açıdan.
Dövmenize bağlı olarak 1-10 seansa ihtiyaç duyabilirsiniz ki her biri seans başına $250-$850 civarında ücretlendirilir. Büyük ve renkli profesyonel bir dövmeyi sildirmek binlerce dolara mal olabilir ve sildirmenin geçerliliği(etkisi) hala garanti edilmiş değildir. Her zaman % 100 sonuç alınamamaktadır.
Sanıldığının aksine lazerle dövme sildirme işleminde açık renkli dövmelerin silinmesi daha zor oluyor koyu renkli dövmelere nazaran. Buna ek olarakta beyaz tenli kişilerde daha iyi sonuçlar alınabiliyor.
Sıradan tek renk dövmelerin çıkarılması sarı, kırmızı, yeşil dövmelere göre daha kolay oluyor.Bu renkli dövmelerde dövme sildirme tedavisinde cildin yanması vb. eksi sonuçlar ortaya çıkabiliyor, tedavi tamamlanamıyor.
Lazer ile dövme sildirmede önemli bir diğer unsur ise dövme boyasının derinin ne kadar altında olduğudur. Çünkü lazer ışınları derinlere indikçe gücünü kaybeder ve etkisi azalır.
Dövme sildirmede büyük rol oynayan diğer etmense dövmenin yapıldığı bölge. Örneğin yüz ve boyun bölgelerinde çalışmak daha kolay oluyor. Çünkü o bölgede yüksek enerji ile çalışılabiliyor bunun sebebi o bölgenin daha hızlı iyileşme özelliğinin bulunması. Yüz ve boyun bölgesinden uzaklaştıkça dövme sildirme işlemi dahada zor bir hal alıyor.
Yukarıda belirtildiği gibi lazerle dövme sildirme işlemi her dövmede % 100 sonuç veremeyebiliyor.
Yoğun Titreşimli Işık Tedavisi ile Dövme Sildirme işlemi:
Yoğun titreşimli ışık tedavisi yada IPL, şu anda kullanılmakta olan en yeni ve en iyi deriyle ilgili yöntemdir.
Lazer ışığı yerine, hemen hemen aynı tarzda olan yüksek yoğunlukta ışık kullanır. Cilde bir jel uygulanır ve sonra cildin üzerinde tedavi edilen bölgede ışık titreşimlerini çıkaran bir çubuk kullanılır.
Bu metotun diğer lazer tedavilerine göre daha az acı verdiği ve daha az toplam tedavi seansıyla daha etkili olduğu söylenir.
Kötü haber şu ki bu yöntem daha yüksek bir fiyattadır, bir klinik titreşim başına $10 fiyat önerir. Seans başına dövmenizin ne kadar titreşim gerektirdiğine bağlı olarak ücrete önemli miktarda ekleme yapılır.
Tuz ile Dövme Sildirme işlemi:
Bazı dövme sanatçıları eski dövme mürekkebinin olduğu yere enjeksiyonsuz tuzlu solüsyon dövmesi yaparak bir dövmeyi silebiliyorlar.
Eski dövmelerde daha etkili bir yöntemdir ve dövme silmek için güvenilir bir yöntem değildir. Ama bazen bir dövmeyi silmek için yapılabilir ve üstünün yeni bir dövmeyle kaplanmasını kolaylaştırır. Bu tekniğin etkililiği hakkında dövme sanatçıları arasında görüş farklılıkları vardır.
Ancak bu yöntemin müşteriye hiçbir zararı olmaz. Dövmesinin rengini açtırmak isteyenler için denemeye değer. Tek sorun bu işlemden sonra dövmenizin rengi açılacağı için Lazer ile Dövme Sildirme tedavisine başlarsanız sizin için zor olacağıdır. Çünkü lazer ile dövme sildirme tedavisinde dövme renginiz ne kadar koyu olursa o kadar sonuç alabiliyorsunuz.
Fakat bu yöntemi uygulayan bir dövme sanatçısı bulmak biraz zor olabilir
Üstünü Kaplama (kapatma dövme) işlemi:
Eğer beğenmediğiniz bir dövmeniz varsa, onu ortadan kaldırmanın diğer alternatifi cover-up’tır. Çok daha az acı veren ve daha ucuz bir yöntemdir. Cover-up eski dövmenin üstüne yeni dövme yapılarak kaplanmasına denir.
Birçok dövme sanatçısı cover-up yapımında oldukça usta olmaya başlamışlardır ve size beğendiğiniz bir dövme motifi ile yaşamaya devam etmeniz konusunda yardım edebilirler. Ücreti genelde normal bi dövmenin ücretiyle aynıdır. Düzgün bir şekilde yapıldığında eski dövmeniz tamamen görünmez olacaktır.
Cover-up’ların sınırı vardır. Siyah bir şeyi sarı bir şeyle kaplayamazsınız. Oldukça koyu renkte bir dövmenin yine koyu renkte kaplanması gerekir. Üzerinde mürekkep olan kısımların açıkçası kaplanması gerekir, yani çok fazla alana sahip ve boşluklu yerlere sahip bir motif işe yaramayacaktır. Ama yetenekli bir cover-up sanatçısıyla bunlar gibi mükemmel bir cover-up dövmeye sahip olabilirsiniz.
Eğer bir dövmenin üstünü kaplatmak istiyorsanız, bunları yapma konusunda bir deneyimi olan ve bunu size portföyündeki örneklerle kanıtlayacak bir dövme artisti bulmanız önemlidir. Bir dövmenin üstü bir kere kaplandığında eğer doğru yapılmamışsa onu tekrar kaplamak oldukça zordur(tamamen imkansız değilse).
Diğer Medikal Metodlar ile Dövme Sildirme işlemi:
Dövme sildirmenin başka metotları da vardır ama bunlardan bir çoğu çok acı verici ve etkisizdir. Bu diğer metotlar dermabrazyon içerir, derinin üst yüzeyini yıpratıcı sürtünmeden dolayı zedeler. Diğer metot ise kesip çıkartma yoluyla yapılır. Dövmenin olduğu bölüm kesilir ve deri tekrar dikilir. Bu metotların deride fazlaca hasar bıraktığı kanıtlanmıştır. Ciddi yara izleriyle sonuçlanır ve günümüzde sadece lazer cerrahinin kullanılamayacağı extrem durumlarda kullanılır.
DERMABRAZYON YÖNTEMİ (Cildin zımparalanması)
Dermabrazyon metodunda dövmenin bir kısmının donmasını sağlayacak şekilde bir püskürtme yapılır. Aşındırıcı bir alet deriye soyulması için uygulanır. Bu alana işlemden sonra derhal pansuman yapılmalıdır çünkü bazı kanamaların meydana gelmesi muhtemeldir.
Dermabrazyon Frezi
Yukarıda gördüğünüz cihazın ucundaki metal pürüzlü topuzlar saniyede yüzlerce devirlerde dönerek cildi zımparalar, soyar. Bu yönteme Dermabrazyon yöntemi denir. Dermabrazyon yönteminde çok dikkatli olunmalıdır çünkü kontrolden çıktığında ciltte kalıcı izler bırakabilir. Bu yüzden genellikle bu işlem çok yüzeysel uygulanır fakat buda dövmeyi tam anlamıyla çıkarmaya yetmez, silik bir görüntü bırakır geriye.
CERRAHİ YÖNTEM (KESİLİP ÇIKARMA İŞLEMİ)
Özellikle küçük ve boyalı olduğu zaman dovme tasınmasının başka bir populer metodu da kesip çıkarma islemidir. Bu metodun avantajı dövmenin %100 tam olarak çıkarılabilmesidir. Daha buyuk dovmelerde ise kesip çıkarma zorunluluğu varsa önce dövme merkezinden çıkarılmaya başlanır ve daha ileri bir tarihte de kenarları çıkarılır.
Kesip cıkarma işleminden sonra dovmenin cerrahi olarak çıkarıldıgı alanın uyuşturulması için yerel bir anestezi sırıngası kullanılarak dövme karıştırılır ve kenarlar daha sonra bir araya getirilir..dikis atılır. bu prosedurde electrokoterle kolayca kontrol edilen minimal kanama vardır. buyuk dovmeleri karıştırırken kullanılan bazı işlemlerden biri de vucudun başka bir parcasından alınan bir deri naklidir ki bu bazen zorunlu olabilir..
Yoğun Titreşimli Işık Tedavisi ile Dövme Sildirme işlemi:
Yoğun titreşimli ışık tedavisi yada IPL, şu anda kullanılmakta olan en yeni ve en iyi deriyle ilgili yöntemdir.
Lazer ışığı yerine, hemen hemen aynı tarzda olan yüksek yoğunlukta ışık kullanır. Cilde bir jel uygulanır ve sonra cildin üzerinde tedavi edilen bölgede ışık titreşimlerini çıkaran bir çubuk kullanılır.
Bu metotun diğer lazer tedavilerine göre daha az acı verdiği ve daha az toplam tedavi seansıyla daha etkili olduğu söylenir.
Kötü haber şu ki bu yöntem daha yüksek bir fiyattadır, bir klinik titreşim başına $10 fiyat önerir. Seans başına dövmenizin ne kadar titreşim gerektirdiğine bağlı olarak ücrete önemli miktarda ekleme yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder