Menü

ADS

31 Ocak 2013 Perşembe

2. Sinif Türkçe Dikte Çalışması

2. Sınıf Türkçe Dikte Çalışması , 2. Sınıf Türkçe Dikte Çalışması indir. yaralı karga dikte çalışması
Kerem   bugün  bahçeye  gitti. Bahçede
kara  renkli  bir  karga  gördü. 
Karga yerde  uçamıyor sürekli çırpınıyordu.
Kerem  hemen  karganın  yanına  koştu.
Karganın  bir kanadı  yaralanmıştı. Kerem
Yaralı kargayı aldığı gibi  dedesinin  evine götürdü. Dedesi  evde odunları diziyordu.
Kerem  heyecanlı  heyecanlı olanları  anlattı
Dedesi  karganın yaralı kanadını inceledi.
Sonra  kanadını bir bez ile güzel sardı. Kerem  kargaya  su ve ceviz  verdi. Karga suyu içti cevizi yedi. Bir  hafta karga Keremin dedesinin evinde kaldı. Bir  hafta sonra dedesi karganın kanadındaki bezi çıkardı. Karga savaş savaş hareket etti. Karga  uçmaya başladı. Kerem buna çok sevindi. Karga gökyüzüne doğru süzüldü.

2012-2013 1. Sinif 2. Dönem Zümresi Bursa Teftişe Uygun


Anahtarlar: 2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı indir , 2012-2013 2.dönem 2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı yükle , 2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı tıkla indir , 2012-2013 2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı ara,2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı bul,2012-2013 1.sınıf 2.dönem zümre öğretmenler toplantı tutanağı sunusu 2012-2013 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI …………………………. İLKOKULU 2.DÖNEM 1.SINIF ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞI
14.02.2013

Toplantı tarihi        :  14.02.2013

Toplantı Saati        :  14:30

Toplantı Yeri          :  Öğretmenler Odası

Toplantı Numarası:   02

 GÜNDEM MADDELERİ:

 1.     Açılış ve yoklama.

2.     İlçe zümresinin değerlendirilip okunması.

3.     Uyum Süreci ve 1. dönemin değerlendirilmesi.

4.     Ders planlarının ele alınması.

5.     Okul-Veli işbirliğinin değerlendirilmesi.

6.     Zümreler arası işbirliği ve yardımlaşmanın önemi.

7.     Beslenme ve kişilik gelişimlerinin değerlendirilmesi.

8.     Okul eşyaları ve bölümlerinin kullanılması.

9.     Okuma-yazma öğretimi ve sesler ve sonrasının ele alınması.

10.                       Proje ve Performans görevlerinin ele alınması.

11.                       Mesleki eserlerin takibi.

12.                       Dilek temenniler.

13.                       Kapanış.

GÜNDEMİN GÖRÜŞÜLMESİ



1.       Açılış yoklama:Belirlediğimiz saatte öğretmenler odasında tüm arkadaşların toplandığı ve yoklamasan sonra gündem maddeleri okunup toplantıya geçildi.

 2.       İlçe zümresinin değerlendirilip okunması: İlçe zümresinde ele alınan ve ortak bir anlayış oluşturulan toplantıda görüşülen maddeler genel hatlarıyla ele alındı. Okuma yazma sürecinde okulların bulunduğu seviye ve sesler üzerinde duruldu.


3.       Uyum sürecinin ve 1. Dönemin Değerlendirilmesi:  Uyum süreci okulumuzda planlandığı gibi 03/12/2012 tarihine kadar sürdürüldüğü üzerinde duruldu. Özellikle kurban bayramı dönüşü velilerin diğer bazı okullardaki uygulamalara bakıp seslere geçilmesi konusundaki kanaat tüm öğrencilerin belli bir kazanıma hazır hale getirilmesi için gerekli olduğu üzerinde duruldu.  Uyum sürecinde bazı etkinliklerde yaşanılan zorluklar üzerinde duruldu. Bu etkinliklerde zorlanan çocukların ses döneminde de zorlandıkları konuşuldu.
Uyum süreci raporunda bu durumun ayrıntılı olarak ele alınıp değerlendirildiği söylendi. Genel olarak uyum sürecinde etkinliklerin tamamlandığı bazı etkinlikleri öğretmen olarak bizim bile anlamakta zorlandığımız noktalar olduğu söylendi.
Bununla birlikte uyum sürecinin olumlu yanları anlatıldı. Parmak kaldırma, araç-gereçlerine sahip çıkma-okula uyum sağlama- arkadaşlarına ve öğretmenlerine karşı olumlu tavırlar geliştirme noktasında yararları görüldü.

Okuma-Yazma Dönemi:
Okuma yazma konusunda planlandığı gibi bugünlerde 4. Gurup seslerde olduğumuz üzerinde duruldu. Bulunduğumuz yerleşim yerinde sürekli bir göç olayının söz konusu olduğu bu yüzden sınıf sayılarının değişmesi eğitim-öğretimi olumsuz etkilediği üzerinde duruldu. Çocukların büyük bir bölümü sesleri ve okuma yazma mantığını çözerek okumaya başladıkları anlatıldı. Güç öğrenen çocuklarla ilgili olarak gerek birebir ve gerekse ailenin desteği ile ilerlemeye çalışıldığı, anne-babası ayrı çocukların her durumda zorlandığı üzerinde duruldu. Bu durumdaki çocuklara sınıflardan örnekler verildi.
Zümreler arası etkinlik paylaşımının eğitim açısından olumlu yanları ele alındı. Velilerimizin çocuklarını diğer çocuklarla ve sınıflarla kıyaslamadan çalışma yaptırmaları anlatıldı.
1. Dönem hem Karne verildiği ve hem de Kasım ayında değerlendirme raporu verildiği için velilerin başarı seviyelerini somut olarak takip ettikleri üzerinde konuşuldu.

Karnelerde büyük oranda zayıf not olmadığı her türlü önleme rağmen ilerleme sağlatılamayan birkaç çocuğun karnesinde zayıf olduğu anlatıldı.

       Okuma yazma öğretiminde okumanın yanında dikte yapmanın önemine vurgu yapıldı. Son bölüm seslerin gerekli zamanın ayrılması ve dikte yapılarak yazılarda güzelleşmenin sürdürülmesi üzerinde duruldu.

Seslerin görsellerle ilişkilendirilip panoya asılmasının hecelemeden okumaya ve sesleri çabuk kavramaya oldukça etkisinin olduğu üzerinde duruldu.

Seri ve akıcı okuma yapmak için tekerleme ve şiir gibi çalışmaların yararları anlatıldı. Sınıflarda yapılan ve yararlı görülen etkinlikler üzerinde duruldu.


4.       Ders Planlarının Değerlendirilmesi: Uyum süreci dikkate alınmadan önce hazırlanan ve dağıtılan ders kitaplarında bulunan planların tarihlerinde değişiklik olduğu bu yüzden hazırlanan ders planların işlenmesinin ve bu planlarda yazılan kazanımların işaretlenmesinin önemi üzerinde duruldu.

Sınıf defteri doldurulurken bu kazanımlardan seçilmesi ve ilgili bölüme kazanım yazılması anlatıldı. Havaların iyileşmesi ile birlikte her dersin mutlaka işlenmesi ve Bahçenin Oyun ve Fiziki Etkinliklerde kullanılması sınıfların kaynaşması açısından yararlı olacağı anlatıldı.

        Ders planları işlenirken Atatürkçülük konularının dağıtılmasına dikkat çekildi.

 5.       Okul-Veli işbirliğinin değerlendirilmesi:  1. Sınıfın en önemli ayağının veli olduğu ve veliyi eğitimin içine çekersek olumlu yanları üzerinde duruldu. 1 Dönem 2 ya da 3 toplantı yapılarak her durumda veliyi yanımıza almanın olumlu yanları ve olumlu sonuçları değerlendirildi. 2. Dönemde de toplantılara devam edilmesi ve her toplantıdan önce veliye davetiye gönderip bu işi ciddiye aldığımızı göstermemiz açısından önemi anlatıldı.
Velileri yaptığı çalışmalarda toplantılarda takdir etmenin oldukça etkili olduğu ve geri dönüşümün çok olumlu olduğu üzerinde duruldu. Bazı sınıflarda uygulanan ve toplantıda seçilen sınıf veli temsilcisinin velilere her daim ulaşacağı ve bu durumun işlerimizi kolaylaştırdığı üzerinde duruldu.
Velinin katıldığı etkinliklerin sonuçlarının başarılı olduğu örneklerle anlatıldı.

 6.       Zümreler arası iş birliği ve yardımlaşmanın önemi: 1. Dönem zümre kararlarında alındığı gibi Okulumuzda bulunan 15 1. Sınıf olmasını bir iş birliği havasına dönüştürerek yeteneği olan arkadaşlarımızın bu yeteneklerini paylaşmaları ve uygulamalardaki birlikteliğin sonuçları konuşuldu.

 Zümreler arası uygulamada birlik sağlanması hem alınan kararlarımız açısından ve hem de öğrenci başarıları açısından oldukça iyi neticeler verdiğini belirtti. Ortak değerlendirmeler, ortak oyunlar ve yarışmalar kaynaşma ortamını artıracağını söyledi. Özellikle kitap alış-verişi üzerinde duruldu. Ortak oyunlar oynanması kaynaşma açısından yararlı olacağı konuşuldu.
Sınıflar arası uygulamaları yarışma havasından öte paylaşma havasına çekmenin her durumda yararlı olacağı tüm çocukların ve ailelerinin bu durumdan memnun kalacakları konuşuldu.

 7.       Beslenme ve kişilik gelişimlerinin değerlendirilmesi :  1. Dönem alınan kararın geçerli olduğu ve bu kararın(Öğrencilerimizin öğlenci olacaklarının beslenme konusunda artı getirileri olduğunu söylendi. Bu yüzden 3. Dersin bitiminde uygulanacak olan “beslenme saatinde”  uygulanacak beslenme listesinin velilerinde görüşü alınarak hafif ve sebze meyve ağırlıklı seçilmesini önerdi. ) Beslenme listelerinin Mevsime göre güncellenmesi üzerinde duruldu. Gelir seviyeleri dikkate alınarak veli görüşlerine göre beslenme listesi hazırlamanın yararları konuşuldu.

3. dersin bitimine 10 dakika kala çocukların ellerinin yıkatılması, beslenmek için getirdikleri örtüyü çıkarıp hazırlanmalarının verimli olduğu konuşuldu. Bu teneffüste öğretmenin çocukların başında bulunmasının her zaman iyi olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte çocukların beslenmelerini ayakta ve gezerek yaptıkları, bu durumlara asla izin verilmemesi gerektiği anlatıldı. Beslenmeyi toplu olarak bahçenin uygun bir yerinde zaman zaman yapmanın yararlı olabileceği ve beslenmeden sonra ellerini yıkatıp çöpleri çöp kovasına atmalarının kazandırılması üzerinde duruldu.

 8.       Bölümlerinin ve Okul Eşyalarının Kullanımı: Birçok arkadaşımızın girişimi ile sınıflarımıza projeksiyon kazandırıldığı bu durumun alkışlanacak bir çalışma olduğu belirtildi.  Ancak tüm girişimlere rağmen bazı sınıflarımızda projeksiyon olmadığı zaman zaman gerek Toplantı sınıfımızın ve gerekse sınıf değişimi şeklinde ortak Araç gereç kullanımı yapılacağı üzerinde duruldu.

Okul kütüphanesini kullanımı ve okumaya geçilmesi ile birlikte kitap alımı ve takibinin yapılması üzerinde duruldu. Derslerin kazanımlarına göre her bölümün kullanılmasının öğretim açısından yararlı olduğu vurgulandı.

 9.       Okuma-yazma öğretimi ve sesler ve sonrasının ele alınması: Okulumuzda zümrelerin büyük oranda aynı seslerde olduğu üzerinde duruldu. Harf öğretiminde Sese karşı çocukları hazırlamak, masal hikâye ya da bir görsel izletmek Daha sonra sesle ilgili çevremizdeki varlıklara dikkat çekmek, Sesin yazılması ve İmkan varsa tüm çocukların tahtada yazmasını sağlamak; Sonra deftere yazma çalışmaları yapmanın üzerinde duruldu. Kılavuz kitabın sade bir şekilde bu konuyu anlattığı ve bu anlatıma uymanın yararlı olacağı anlatıldı.
Seslerden hece ve anlamlı kelimeler oluşturmak, oluşturulan bu kelimelerden Cümleler yapıp imkânlar ölçüsünde bunları görsellerle desteklemek ve panolara asmanın yararları konuşuldu.

Sesler kavrandıktan sonra hikâye kitaplarından ve metinlerden yararlanmanın önemi vurgulandı. Sınıflardan varsa farklı uygulamalar dinlendi.

Seslerin bitiminden sonra Okuma-anlam çalışmaları üzerinde duruldu. Türkçe ders kitabının bu konular için yararlı olacağı anlatıldı.
Dikte çalışmalarına yukarda da değinildiği gibi mutlaka günlük yapılmasının yararlı olacağı konuşuldu.

Matematik ve diğer derslere gereken önemin verilmesi anlatıldı.

 10.  Proje ve Performans görevleri :  Performans Görevlerinin kazanımlara göre sınıf içinde yapılmasının yönetmelik gereği olduğu söylendi. Sabırla öğrencilerimize rehberlik edilmesi ve çalışmaların Dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirilmesi ve bu ölçeklerin saklanması gerektiği vurgulandı.
2. Dönem mutlaka her dersten Proje görevi verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. İyi planlanmış ve çocukların seviyesine göre seçilmiş konuların yararlı olacağı konuşuldu.

 11.  Mesleki Eserlerin Takibi: Değişen ve yenileşen müfredat dikkate alınınca mesleki eserlerin okunması ve takip edilmesi üzerinde konuşuldu. Gerek bakanlığımızın web sitesinin ve gerekse talim terbiye Kurulu web sitesinin takip edilmesin önemi konuşuldu.

4+4+4 sistemi ve bu konuya dair olsun

Öğrencilerimizi anlama ve sorunları çözmeye dair olsun mutlaka bir eser okunmasını önerdi.

Oyun konusunda kitap okunmasının yararlı olacağı konuşuldu.

 12.  Dilek ve temenniler: Bu bölümde söz alan olmadı.

 13.  İyi dileklerle toplantı sona erdi.

2.DÖNEM 1.SINIF ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI KARARLARI

1.        Sınıflar arası ortak etkinlikler yapılacak.

2.        Her gün mutlaka dikte çalışmaları yapılacak.

3.        Okul zümreleri arasında işbirliği ve ders araç-gereç paylaşımı yapılması kararlaştırıldı.

4.        3. Dersin sonunda yapılan beslenmenin dersin son 10 dakikası kullanılarak ve eller yıkanıp sınıf içinde yapılması kararı alındı.

5.        Beslenme listelerinin velilerin görüşü alınıp güncellenmesi kararlaştırıldı.

6.        Her dersten bu dönem mutlaka proje görevi verileceği ve bu çalışmaların son günlere bırakılmaması kararlaştırıldı.

7.        Derslerin kazanımlarına dikkat ederek Performans Görevlerinin verilip sınıf içinde gerekli rehberliğin yapılması kararlaştırıldı.

8.        Derslerin özelliklerine göre ders-içi değerlendirme ölçeklerinin toplu sınıf listesi şeklinde olabileceği ve mutlaka tutulacağı kararlaştırıldı.

9.        Atatürkçülük konularının derslerin özelliklerine ve 1. Sınıf kazanımlarına göre işleneceği kararlaştırıldı.

10.    Seslerin görsellerle desteklenmesi ve geri kalan çocukların aileleri ile görüşülüp gerekli önlemlerin alınması kararlaştırıldı.

11.    Veli toplantılarının en az 2 kez yapılması kararlaştırıldı.

12.    Planların işlenmesi ve ders defterine bu kazanımların yazılması;

13.    23 Nisan ve Duruma göre yapılırsa okuma bayramı çalışmaları için yeni bir toplantı yapılması kararı alındı.

14.    Öğrenci kulüplerinde çocukların azda olsa görev verilerek yapacakları işlerde sorumluluk almanın önemi vurgulanıp bu yönde kararlar alındı.

15.    2. Dönem havaların ısınması ile birlikte sınıflar arası işbirliğini geliştirecek gezilerin yapılması kararlaştırıldı.

16.    Kullanılacak araç gereçlerin kullanım sıklığına göre her sınıfın kullanımına dikkat edilmesi kararlaştırıldı.

17.    Öğrenci merkezli yöntemlerin yanında her çocuğa kendini ifade etme fırsatı verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Kılavuz kitaplarda önerilen metotların uygulanması kararlaştırıldı.

18.    Oyun ya da uyum konusunda mesleki bir eserin okunması kararlaştırıldı. Talim Terbiye Kurulu web sitesi ve MEB sitelerinin takip edilmesi kararlaştırıldı.



Yapılan bu toplantı imza altına alınmıştır. 14.02.2013

40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami 31-40

40 Hadis Ve Türkçe Meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali indir. 40 hadis ve türkçe meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami  31-40
 
 
 
 
 
 
 
 
 

40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami 21-30

40 Hadis Ve Türkçe Meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali indir. 40 hadis ve türkçe meali,40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami  21-30
 
 
 
 
 
 
 
 
 

40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami 11-20

40 Hadis Ve Türkçe Meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali indir. 40 hadis ve türkçe meali,40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami  11-20









40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami 1-10

40 Hadis Ve Türkçe Meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali indir. 40 hadis ve türkçe meali,40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami  1-10

 
 
 
 
 
 
 
 
 

40 Hadis Ve Türkçe Meali Anlami

40 Hadis Ve Türkçe Meali, 40 Hadis Ve Türkçe Meali indir. 40 hadis ve türkçe meali

1. Sinif bilmece bulmaca

1. Sınıf Bulmaca, 1. Sınıf Türkçe Etkinlik ve Çalışma Kağıtları, 1. Sinif bilmece bulmaca, 1. Sınıf Bulmaca indir. bulmacaları cevaplarıyla eşleştirin

2. Sinif Türkçe 5. Tema-deniz Kızı Çalışma Etkinliği

2. Sınıf Türkçe 5. Tema-deniz Kızı Çalışma Etkinliği, 2. Sınıf Türkçe Etkinlik ve Çalışma Kağıtları, 2. Sınıf Türkçe 5. Tema-deniz Kızı Çalışma Etkinliği indir. 5.Tema Sağlık ve Çevre - Deniz Kızı Çalışma Etkinliği<


Metni 3 defa okumalısın.
SİNCAP
    Arkadaşlar merhaba. Beni tanıdınız mı? Hani şu ağaçlarda
daldan dala gezen, fındık ve palamut görünce dayanamayan bir
hayvan vardır. İşte o benim.
    Sizlerle bir anımı paylaşmak istiyorum.
    İki yıl öncesiydi. Ailemle beraber mutlu bir şekilde ormanda yaşardık. Bir gün ormana birkaç insan geldi. Oturdular, oynadılar, piknik yapıp eğlenip gittiler. Fakat çöplerini götürmediler. Bu durum bizleri çok üzdü. Birkaç gün sonra farklı insanlar geldiler. Onlarda çöplerini götürmeden gittiler. Bu olay bu şekilde devam etti. Gün geçtikçe ormanımız çöpten geçilmez olmuştu. Yiyeceklerimizi çöplerin içinden aramaya başladık. Gün geçtikçe yiyecek bulamaz olduk.
    Birkaç ay sonra ise insanlar daha kalabalık geldiler. Ellerinde ise testereler vardı. Ne yaptıklarını merak ettik. Bir de baktık ki ağaçları kesiyorlar. Bir hafta ormanda kaldılar ve ağaçların hepsini kestiler. Bizleri ve ormanda yaşayan canlıların hiçbirini düşünmeden hepsini kestiler. Hepimiz evsiz kalmıştık. Ormandaki bütün canlılar yeni ev bulmak için farklı yerlere göç ettiler. Bizde ev bulmak için sevdiğimiz ormanı terk etmek zorunda kaldık.
    Arkadaşlar, o günden sonra nerede bir ağaç görsek bir süre orada yaşamaya başladık. Fakat gün geçtikçe ağaçlar yok oluyor. Sizden isteğim çevrenizi temiz tutun ve ağaçların kesilmesine izin vermeyin.
 


Temiz bir çevre için neler yapabiliriz?
1-…………………………………………………
2-……………………………………………………
3-……………………………………………………
4-……………………………………………………
5-……………………………………………………

Resimdeki fabrika sahibine neler söylemek istersiniz?
..................................................................................
................................................................................
............................................................................... 
................................................................................ 
..................................................................................
................................................................................
............................................................................... 
................................................................................

Denizlerimizin kirlenmemesi için neler yapmalıyız?
………………………………………………………

………………………………………………………

………………………………………………………

………………………………………………………

………………………………………………………

………………………………………………………

 
            Resmi boyamayı unutma
Aşağıdaki cümleleri tamamlayalım.
Dişim ağrıdığı için ……………………………………………………… .

Ödevlerimi yapamadım, bu yüzden ……………………………………………… .

Hata yaptım, bu nedenle …………………………………………………… .

Futbol oynayamadım, çünkü …………………………………………………… .

Sesim güzel olduğu için …………………………………………… .

Güzel resim yapıyor, bu nedenle …………………………………………… .

Dengeli besleniyorum, bu sonucunda ……………………………………………… .

Terli terli su içtim, bu yüzden ………………………………………………… .

Aşağıdaki cümleleri uygun kelimelerle tamamlayalım.
 
Hikaye kitabımı okuyamadım ………………………………… anlatamadım.



Sağlıklı yaşıyorum ………………………………… spor yapıyorum.

Onu üzdüm ………………………………… gönlünü aldım.

Okula geç geldim ………………………………… otobüsü kaçırdım.

Beden eğitimi dersinde çok koştum ………………………………… terledim.

Gelemediğim ………………………………… özür dilerim.

On gün işe gidemedim ………………………………… işten kovuldum.

Çöpleri çöp kutusuna atıyoruz ………………………………… okulumuz temiz.

Boyum uzun olduğu ………………………………… basketbol takımına seçildim.

Hastalandım ………………………………… dondurmayı çok yedim.

Ağaçlar kesildi ………………………………… hayvanlar yuvasız kaldı.

Aşağıdaki kutuya “temiz çevre” konulu mini resim çalışması yapalım




4. Sinif Fen Ve Teknoloji Işık Ve Ses 1 (22 Test Sorusu)

4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Işık Ve Ses 1 (22 Test Sorusu), 4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Işık Ve Ses 1 (22 Test Sorusu) indir. Sadece ışık konusuyla ilgili hazırladığım test soruları.Faydalı olması dileğiyle
Fen Ve Teknoloji 4.Ünite Işık ve Ses

1-Aşağıdakilerden hangisi ışık kaynağı değildir?            
A)Güneş       B)Yıldız     C)Ay        D)Yanan odun
………………………………………………
2-Şimek-ampul-trafik lambası-masa lambası
Yukarıda verilen ışık kaynaklarından bir grup oluşturulduğunda hangisi dışarda kalır?
A)Masa lambası   B)Ampul   
C)Şimşek     D)Trafik lambası
………………………………………………
3-Işık kaynağı olmadığı halde ışık yayıyormuş gibi görünen gök cismi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ay         B) Yıldız          
C)meteor    D)Asteroit
………………………………………………
4-En temel ışık kaynağımız aşağıdakilerden hangisidir?
A)Enerji santrali      B)Ampul       
C)Ay    D)Güneş
…………………………………………………
5-Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden ışık veren kaynaklara verilen addır?
A)Yapay ışık kaynağı         B)Suni ışık kaynağı
C)Aydınlık ışık kaynağı     D)Doğal ışık kaynağı
…………………………………………………
6-               Ampul-güneş-mum-el feneri
Yukarıda verilenlerden hangisi çevresine sadece ışık verir?
A)El feneri         B)Mum        
C)Güneş         D)Ampul
……………………………………………
7-Bazı cisimler bir ışık kaynağı sayesinde çevrelerine ışık yayar. Aşağıdakilerden hangisi bu cisimlerden değildir?
A)Ayna            B)Güneş        
C)Ay                 D)Metal kaşık
………………………………………………
8-Aşağıdaki aydınlatma teknolojilerinin icat ediliş sırası hangisinde doğru verilmiştir?
A) meşale, mum, ampul, floresan lamba
B) meşale, mum, el feneri, gaz lambası
C) mum, neon lamba, gaz lambası, el feneri
D )kandil, mum, el feneri, ampul
…………………………………………………
9- |-Güneşe çıplak gözle bakmak tehlikelidir.
     ||-Bir varlığı görebilmek için gözümüzden ışık çıkması gerekir.
    |||-Işık kaynakları doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılır.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A)Yalnız |   B) Yalnız ||   C) | ve |||      D)| ve ||
………………………………………………………
10-Aşağıdakilerden hangisi ışık kirliliğidir?
A)Çöplüğe atılmış ampullerdir.
B)Bir cismin her yönünden aydınlatılmasıdır.
C)Bir yeri aydınlatırken istediğimiz yerin dışındaki bölgelerin de aydınlatılmasıdır.
D)Bir yeri aydınlatırken çok az ışık kullanılmasıdır.
………………………………………………………
11-Aşağıdakilerden hangisi farklı bir ışık kaynağıdır?
A)El feneri  B)Araba farı   
C)neon lamba  D)Ateş böceği

12-  |.Ateş böceği-doğal ışık kaynağı
        ||.Fener –yapay ışık kaynağı
        |||. Floresan lamba-doğal ışık kaynağı
 Yukarıdaki ışık kaynaklarından hangilerinin türü yanlış yazılmıştır?
    A)Yalnız |  B)Yalnız |||   C) | VE ||   D) |,|| VE |||
…………………………………………………
13-|.Varlıkları karanlıkta göremeyiz.
     ||.Görme organımız gözdür.
     |||.Sadece doğal ışıkta cisimler görülebilir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?
A)Yalnız |||    B) | ve ||      
C)|| ve |||     D) |,|| ve |||
………………………………………………
14- Işık kaynakları bazen aydınlatma amacı dışında uyarı için de kullanılır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki açıklamaya örnek değildir?
 A)Trafik ışıkları                    B)İtfaiye ışığı
C)ambulansın ışığı                D) Sokak lambası
…………………………………………………
15-Aşağıdakilerden hangisi yapay ışık kaynağıdır?
A)Ateş böceği  B)Güneş   
C)Yıldızlar  D)Elektrik ampulu
…………………………………………………
16-Aşağıdakilerden hangisi doğal ışık kaynağıdır?
A)Mum            B)Kibrit      
C) Güneş    D)Ampul
…………………………………………………
17-           |.Ayna   ||.AY   |||. Alimuinyum folya
Yukarıdaki cisimlerden hangileri kendiliğinden ışık yaymayıp,ışığı yansıtıp ışık kaynağıymış gibi görünürler?
A)| ve ||     B) | VE |||      
C)|| VE |||     D)|,|| VE |||
…………………………………………………
18- Odunun yanması-florean-kandil
Yukarıdaki ışık kaynaklarını geçmişten günümüze doğru sıralanışı hangi seçenekte verilmiştir?
A)Floresan, kandil, odunun yanması
B)Odunun yanması, floresan, kandil
C)Kandil, floresan, odunun yanması
D)Odunun yanması, kandil, floresan
…………………………………………………
19-Aşağıdaki varlıklardan hangilerini karanlıkta görmemiz daha zor olur?
A)Fosforlu kalem  B)Ay    
C) Trafik levhaları   D) Ağaçlar
…………………………………………………
20-Gece evde otururken elektrik kesilirse,aşağıdakilerden hangisini yapmamız zorlaşır?
A)UyumaB) Su içme C)Gazete okuma D)Jimnastik yapma
…………………………………………………
21-Bazı varlıklar bir ışık kaynağından aldıkları ışığı yansıtarak, ışık kaynağı gibi görünür.
Aşağıdakilerden hangisi buna örnek değildir?
A)Ay               B)Metal ışık            
C)Ayna            D) Cam
…………………………………………………
22-Varlıkları aşağıdaki ortanlardan hangisinde göremeyiz? 
A)Aydınlık B)Karanlık C)Yağmurlu  D)Loş