Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçişin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönem, genellikle 12-21 yaşlar arası olarak ifade edilmektedir. Ancak bu yaş sınırlar her bireyde kesin değildir. Ergenliğin başlangıç ve bitiş zamanları bireylere göre değişebilir. Ergenlik döneminde erke ve kızlar, ruhsal ve bedensel olarak değişim geçirirler. Bu ergenlik süreci, kızlarda erkeklerden daha önce başlar.
Ülkemizde ergenlik döneminin başlangıcı genellikle kız çocuklarında 10-12 yaşlarına, erkek çocuklarında ise 13-14 yaşlarına dengelir.
Ülkemizde ergenlik döneminin başlangıcı genellikle kız çocuklarında 10-12 yaşlarına, erkek çocuklarında ise 13-14 yaşlarına dengelir.
Ergenlik dönemindeki bedensel değişme, erkek ve kızlar arasında farklılıklar meydana getirir. Kızlarda boy, 18 yaşına kadar uzar. Kalça genişler, memeler büyür, bel incelir. Cinsel organlar etrafında, koltuk altlarında kol ve bacaklarda kıllanmalar başlar; yüzde sivilceler çıkabilir. Cinsel organlarda büyüme ve gelişme de gözlenir. İlk âdet kanaması başlar. Âdet (regl)kanaması, üreme döneminde olan bir kadında ortalama 28 günde bir tekrarlanır. Her bir âdet döngü tekrarında, yumurtalıktaki bir yumurta olgunlaşır ve yumurta kanalına geçer. Yumurta yumurta kanalında iken eğer döllenme olmazsa yumurta ve bir miktar kan vücut dışına âdet kanaması ile atılır. Bu dönemde kilo artışı gözlenir. Bu kilo artışı büyük ölçüde yağ kütlesindeki artıştan kaynaklanır. Erkeklerde ise boy 20 yaşına kadar uzar. Omuzlar genişler, bıyık ve sakallar çıkar, sperm üretimi başlar, cinsel bölgelerde, koltuk altlarında, kol ve bacaklarda kıllar çıkar; yüzde sivilceler oluşabilir, ses kalınlaşır. Ergenlik döneminde erkeklerde, kızlardan farklı olarak kol ve bacak kaslarında gelişme olur. Bunun sebebi kas ve kemik kütlesinin artmasıdır. Göğüs kafesi ve omuzlar genişler, vücut ve yüz erkeksi görünüm kazanır. Kol ve bacaklarda orantısız büyüme oluşur. Orantısızlık bazı sakarlıkların yaşanmasına neden olabilir. Bu geçici bir süreçtir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder