Menü

ADS

22 Şubat 2016 Pazartesi

3. Sınıf Fen Varlıkların Hareket Özellikleri Ve Hareket Çeşitleri

VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ                  
Çevremizi incelediğimizde birçok varlık gözlemleriz. Bu varlıkların bazılarının hareketli, bazılarının ise hareketsiz olduğunu fark ederiz. Örneğin kuşlar uçarak, balıklar yüzerek, kangurular zıplayarak hareket eder. Hareketi her an, her yerde gözlemleyebiliriz. Çevremizdeki canlı varlıklar hareketlidir. İnsanlar ve hayvanlar dışarıdan bir etki olmasa bile koşma, yüzme, uçma gibi faaliyetler sonucunda hareket eder. Bitkilerin hareketleri ise kolayca fark edilmez. Ancak bitkiler suya ve güneşe doğru yönelme hareketi yapar. Örneğin ayçiçeği yüzünü güneşin olduğu yöne çevirir. Küstüm otuna dokunulduğunda yapraklarını kapanır. Aynı şekilde bitkiler kökleri ile suya doğru yönelme hareketi yaparlar.
Cansız varlıklarda hareket edebilir. Ancak cansız varlıkların hareket edebilmesi için dışarıdan bir etkiye ihtiyaç vardır. Evimizde bulunan masa, dolap hareketsiz olmasına rağmen, onları hareket ettirebiliriz.
Hareketi sadece yer değiştirme olarak düşünmemeliyiz.  Uyurken ya da bir yerde sabit dururken bile vücudumuz hareket halindedir.

Şaşırtan  Gerçek
Uykumuzun en derin olduğu dönem REM uykusu denir. Bu dönemde gözlerimizin çok hızlı hareket ettiğini biliyor muydunuz?

Ahmet, evindeki hareketli ve hareketsiz varlıkları listeliyor. Ahmet’e listesindeki varlıkları doğru alana yerleştirmesi için yardımcı olalım.

televizyon  - annem -  bisiklet -  kardeşim
top  -  kardeşimin kuşu  - babam – ayakkabı
balığım  - çiçek  - buzdolabı

     HAREKET ÇEŞİTLERİ
    1. HIZLANMA: Durmakta olan varlıklar harekete başladığında ya da belli hızda giden bir aracın hızı arttığında yaptıkları hareket hızlanan hareket olarak adlandırılır. Kırmızı ışıkta beklerken yeşil yandığında harekete başlayan otomobil, pistten havalanan uçak, limandan ayrılan geminin yaptığı hareket türü hızlanan harekettir.
    2. YAVAŞLAMA: Hareketleri sırasında hızlarını azaltan cisimlerin yaptığı harekete yavaşlayan hareket denir.
Durağa yaklaşmakta olan bir otobüsün hızını azaltması bu hareket türüne örnek verilebilir.
    3. DÖNME: Varlıkların bazıları bir noktanın etrafında dönerek hareket eder. Bu hareket türü dönme hareketi olarak adlandırılır. Dünya’nın ve Ay’ın  kendi ekseni etrafında dönmesi, dönme dolap, vantilatörün pervanesi gibi araçların yaptığı hareket türü dönme hareketine örnek verilebilir.
    4. SALLANMA: Salıncakta sallanan bir çocuğun hareketi yada sarkaçlı saatin hareketi şimdiye kadar sayılan hareket türlerinden farklıdır. Bu varlıkların yaptığı hareketin özelliği bebeğin sallandığı beşiğin hareketi gibidir. Bu hareket türü  sallanma hareketi olarak adlandırılır.

YÖNÜ DEĞİŞEN: Hareket eden araçların yönünü değiştirmesi yönü değişen hareket olarak adlandırılır. Viraja girmekte olan bir otomobil, kale
direğine çarpan bir top yön değiştirme hareketi yapar.
     KAZANIM DEĞERLENDİRME

1. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a. Yükseğe atılan top hızlanır.
b. Yüksekten bırakılan top hızlanır.
c. Hareket halindeki topa dokunulduğunda top yavaşalar.

2. Duraktaki bir yolcuyu almak isteyen otobüs şoförü, otobüse hangi hareketi yaptırır?
a. Yavaşlama
b. Hızlanma
c. Yön değiştirme

3. Aşağıdaki varlıkların hareketlerinden hangisinde bir farklılık vardır?
a. Ay’ın Güneş etrafındaki hareketi
b. Araba tekerleğinin hareketi
c. Parktaki salıncağın hareketi

4. Babam araba kullanırken direksiyonu çevirmektedir. Bu direksiyondaki hareketin türü, hangi seçenekteki hareket türleriyle aynıdır?
a. Lunaparktaki dönme dolaplar
b. Parktaki tahterevalliler
c. Ağaçların rüzgarda ki sallanması

5. Bahçede top oynayan çocuklar basket atarken top potaya çarpmış ters tarafa düşmüştür. Buna göre topun hareketi nasıl bir harekettir?
a. Yavaşlama
b. Sallanma

c. Yön değiştirme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder