Salman Khan'ın Dünya Okulu Kitap Raporu ile ilgili aramalar
dünya okulu kitabı, dünya okulu salman khan pdf, dünya okulu kitabı özeti, dünya okulu eğitimi yeniden düşünmek pdf, dünya okulu eğitimi yeniden düşünmek özeti, dünya okulu eğitimi yeniden düşünmek salman khan, dünya okulu eğitimi yeniden düşünmek kitabı, dünya okulu salman khan özet
SALMAN KHAN KİMDİR?
Salman Khan, 1976 New Orleans doğumlu, babası Bangladeş, annesi Hint Kökenli, Müslüman ve ABD vatandaşı bir eğitimcidir. Matematik ve elektronik mühendisliği derecelerinin yanı sıra yüksek bilgisayar mühendisliği ve Harvard Business School‘un diplomalarına sahiptir ve şu anda ABD’de eğitim reformu konusunda en popüler isimlerden biridir. Khan Academy’yi 2006 yılında tek başına kurmuştur ve derslerin büyük bölümünü kendisi hazırlamaktadır.1. BÖLÜM : ÖĞRETMEYİ ÖĞRENMEK
Öğretmek, yaratıcı, sezgisel ve kişisel bir sanattır.
Doğru şekilde öğretilebilirse çoğu insan öğrenebilir.
Hızlı öğrenmek, kişinin zeki olduğunu, konuyu kavradığını göstermediği gibi yavaş öğrenmek te kişinin aptal olduğunu ve konuyu kavrayamayacağını göstermez.
Dersler belli bir takvime göre değil, her öğrencinin kendi gereksinimlerine, hızına göre düzenlenmelidir.
Kaliteli bir eğitim için illa ki gösterişli kampüsler ya da teknoloji ile donatılmış sınıflar gerekli değildir.
Bireyin rahat olduğu ortam ve uygun sınıf ortamı kaliteli bir eğitim için yeterli olabilir.
VİDEO DERSLER
Öğrencilerin kendi öğrenme hızlarında öğrenmelerini sağlar
Öğrenme heyecanı yaratır.
Eğlencelidir.
Hatta belli bir düzeyde gerilim sağlayarak başarıyı artırır.
Videolar kısa sürelidir.
Çünkü öğrencilerin dikkat süreleri sınırlıdır.
MÜKEMMEL ÖĞRENCİ YOKTUR
Her öğrencinin ara sıra kafası karışır, unutur, yanlış öğrenebilir. Fakat boşluk olarak adlandırılan bu eksikler tespit edilmeli ve diğer öğrenmelerin gerçekleşebilmesi için mutlaka onarılmalıdır.
Tekrar, öğrenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden konuların yeniden ve daha derinden ele alınabilmesi için tekrar şarttır.
Bireysel öğrenmede her öğrenci kendi hızına göre öğrendiği için çabuk öğrenenlerin canları sıkılmadan hızlı ilerler. Eğer öğrenmede güçlük yaşıyorsa durup daha fazla problem çözer, egzersiz yapar ve bunu utanmadan ve diğerlerini yavaşlatmadan yapmış olur.
2. BÖLÜM: PARÇALANMIŞ MODEL GELENEKLERİ SORGULAMAK
Mevcut eğitim modelinin kaçınılmaz olduğu fikrini bir tarafa bırakmamız gerekir.
EĞİTİM ANNE,BABA USTA,ÇIRAK EĞİTİM KURUMLARI
Yüzlerce yıl önce çocuklar için sadece evde anne ve babanın öğrettiklerinin yeterli olduğu düşünülüyordu. Anne ve babanın verdiği eğitimin yetersizliği anlaşıldığında, çocukların usta-çırak ilişkisi içerisinde daha nitelikli öğrenebilecekleri fikri gelişti. Zaman ilerledikçe bu eğitim biçiminin de ihtiyaçları yeterince karşılamadığı düşüncesiyle günümüz eğitim kurumları oluştu.
Bugünkü eğitim sistemi ise disiplinleri “derslere” bölüyor, sonra bunları “ünitelere” ayırıyor. Böylece konuların ayrı ve bağımsız olduğuna dair tehlikeli bir yanılsama yaratıyor. Bu konuların ne kadar derin öğrenildiğine bakılmadan konuya ayrılan süre bittiğinde test yapılıp diğer konuya geçiliyor.
Bu testlerde genel olarak 75-80 puan alan öğrenciler başarılı sayılıyor. Oysa ki 95 almış olsa bile %5 lik öğrenilmemiş bölüme rağmen diğer konuya geçiliyor ve öğrencinin eksiklerini tamamlaması engelleniyor.
EV ÖDEVLERİ
Öncelikle neden ödev verildiği sorgulanmalıdır.
Ödevler çok fazla zaman almamalıdır
Nitelikli olmalıdır
Düşünmeye ve analitik çözümlere götürebilmelidir.
Gibi bilimsel bilgilere sahip olmamıza rağmen şu an sınıfların durumu şöyle:
Öretmen aktif
Dersler yaklaşık bir saat
Her öğrenciden aynı hızda öğrenilmesi bekleniyor
Bu da öğrencilerin sıkılmasına ve kaybolmasına neden oluyor.
3. BÖLÜM: GERÇEK DÜNYA TEORİ VE PRATİK
Bazı bağlamlar için video temelli dersler kullanılmalı
Bazı bağlamlar içinse canlı diyaloglar kullanılmalı
Proje üretilmesine dayalı bir sistem tercih edilmeli
Geleneksel problemler de tercih edilmeli
Gerçek dünyada bilinmesi gerekenlere yoğunlaşılmalı.
Öğrencilerin kendi eksiklerini tespit etmelerini sağlayacak 10 soruluk grup soruları içeren bir yazılım hazırlanmıştır. Bu yazılımla eksiğini tespit eden öğrenci geriye dönüp alıştırma yapacak konuyu öğrenecek bu sayede özgüveni gelişmiş olacak.
TEK DERSLİKLİ OKUL
Çocukları yaş gruplarına ayırmak ve onları farklı sınıflara yerleştirmek fikrine karşıyım. Bu durum çocukların öğrenme ve sosyalleşmelerine aykırıdır. Farklı yaş gruplarından çocuklar bir araya geldiklerinde küçükler de büyükler de bundan faydalanır. Büyükler küçüklerin sorumluluğunu alıp özgüven geliştirirken, küçükler onlara imrenir, onları örnek alırlar.
25 kişilik tek öğretmenli sınıf yerine, 75-100 kişilik sınıfta 3-4 öğretmen olmasını öneriyorum. Öğrenme ortamında birden fazla öğretmen demek birden fazla teknik demektir. Temel konular 1-2 saat öğretilip sonra destekleyici bir ortamda öğrencilerin kendi çalışmalarını yapacağı saat başı zil çalıp dersin bölünmediği bir sınıf ortamı.
YAZ TATİLİNİ YENİDEN TANIMLAMAK
Yaz tatili devasa bir zaman ve para kaybıdır. Tatillerde öğretmen ve okullar boş durmakta öğrenciler ise öğrendiklerini unutmaktadır.
Öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaç duydukları zamanda tatile gittiği bir düzen öneriyorum.
Böylece öğretmenin yardımcısı sınıfta olduğu için bir sorun yaşanmayacak. İnternet temelli bir eğitim olduğu için öğrenciler gittikleri yerlerde videolarla derslere devam edebilecek ve geri kalmayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder