Menü

ADS

5 Ekim 2016 Çarşamba

5. Sınıf Matematik Grafikler Ve Veri Konu Anlatımı Ders Özeti

ANKET YAPMA
Herhangi bir konu üzerinde yapılacak araştırmada , o konuyla ilgili amaca uygun ,tarafsız,açık ve anlaşılır soruların ilgili kişilere sorulması ve alınan yanıtlardan yola çıkılarak bir sonuç elde etmek adına yapılan işleme anket denir.
RASTGELE SEÇME
Araştırmacılar tarafından hazırlanan Sorular sadece belirli bir çevreden değil Birçok çevreden rastgele seçilen kişilere yanıtlandırılarak değerlendirilir.Bu şekilde yapılan bilgi toplama yöntemine rastgele seçme denir.
ÖRNEKLEME
Bu yöntem genelde tarım alanında kullanılır.Tarım ürünlerinin kalitesini belirlemek için üretilen tüm ürünü incelemek mümkün değildir.Bu nedenle özel araçlar tüm ürünün kalitesini belirler.Bu yönteme örnekleme denir.

 GRAFİK NEDİR?
İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.

GRAFİK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

RESİM VEYA ŞEKİL GRAFİĞİ

ÇİZGİ GRAFİĞİ

SÜTUN GRAFİĞİ

DAİRE GRAFİĞİ

1.RESİM VEYA ŞEKİL GRAFİĞİ

Bu tür grafikte sayılar resim veya şekillerle gösterilir.Grafiğin alt köşesinde bir şeklin veya bir resmin kaç sayı karşılığı olduğu belirtir.
Yarım şekil o sayının yarısı ,çeyrek şekil o sayının dörtte biri için kullanılır.

2.ÇİZGİ GRAFİĞİ

Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesine çizgi grafiği denir.Çok yönlü kullanma imkanı olduğu için en çok kullanılan grafiktir.Hastanelerde ,hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey , bir yatay çizgi çizilir ve bunlar eşit aralıklarla bölünür.

3. SÜTUN GRAFİĞİ
Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.
  
Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklara bölünür.Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.

 4. DAİRE GRAFİĞİ

Toplanan bilgilerin amaca uygun, çizilen dairenin dilimlere ayrılarak gösterilmesine daire grafiği denir.
 Bir bütünün ayrılan çeşitli parçalarını ifade etmek için daire grafiği kullanılır. Çizilen  bir daire üzerinde amaca uygun biçimde verileri yüzdelerine göre çeşitli parçalara ayırarak , daire grafiği yap

YANILTAN GRAFİKLER:

Yanıltan grafikler aslında
tam olarak gerçeği yansıtmayan, hazırlayan kişiye göre tarafsızlığını yitirebilen, şekil olarak bizi yanıltabilen grafiklerdir. Örneğin; televizyonların izleyici oranları araştırma şirketlerine göre değişiklik arz eder,

grafikler genelde sıfırdan başlar ama bazı dersaneler belli sayıdan başlatan ve kazandırdıklarını iddia ettikleri anketleri yayınlarlar bunlar sıfırdan deyilde belli bir düzeyde başarı garantisi verir bunlar yanıltan grafiklerdir.Başka bir örnekte; yarıçapı 2cm olan daire grafiği 300 öğrenciyi kazandı gösterirken, yarıçapı 3cm olan daire grafiği 600 öğrenciyi kazandı gösteriyor.Ama oranlandığında başarı 9/4 çıkıyor, halbuki başarı 2 katıdır.Bu bizi yanıltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder