Menü

ADS

27 Nisan 2017 Perşembe

Dünyanın Katmanları Konusu Anlatımı - Ders Özeti - 3. Sınıf Fen Bilimleri

3. Sınıf Fen Bilimleri dersi için kaynak üretmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz. 3. Sınıf Fen Bilimleri konu anlatımlarını geniş bir içerikle faydanıza sunuyoruz. Dünyanın Katmanları Konusu Anlatımı - Ders Özeti ni sizler için sitemizde yayınlıyoruz. Ders çalışmanın önemini hepimiz biliyoruz. Önemli olan doğru bilgiye doğru kaynak üzerinden ulaşabilmek. Bu sebepten sizlere en doğru bilgiyi en doğru yöntemlerle ulaştırmaya çalışıyoruz. Sizler de konuyu okuyup çalıştıktan sonra yorum yapmak suretiyle bizlere düşüncelerinizi iletirseniz mutluluk duyarız.

DÜNYANIN KATMANLARI
Katman modeline göre Dünya’mız  dıştan içe doğ-ru birbirini kuşatan katmanlardan oluşmaktadır. Bu katmanların her biri küre şeklindedir ve her katmanın kalınlığı ve özellikleri  birbirinden farklıdır.

Hava kürenin diğer adı Atmosferdir.  Dünya’mızın etrafını saran gaz karışımından oluşur. Dünya’mızın etrafını sararak su küre ve taş küreyi kuşatan bir yapıya sahip.
Canlıların yaşayabilmeleri için gerekli gazları barındıran hava küre aynı zamanda Dünya’yı Güneş’in zararlı ışınlarından koruyarak kalkan görevi görür.
Yağmur, rüzgâr, kar gibi bütün meteorolojik olaylar hava kürenin yeryüzüne yakın kısımlarında gerçekleşir.

Su küre :Dünya’mızın gözlemlenen katmanlarından diğeri su küredir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %75’i (dörtte üçü) sularla kaplıdır. 
Su küre;
Canlı yaşamı için gerekli olan su ihtiyacının karşılanması bakımından önemli bir katmandır. Bitkiler ve hayvanların yaşamı ile birlikte insanların kan dolaşımı, boşaltım ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışması gibi birçok olayda suya ihtiyaç vardır.
Yer üstü ve yer altı sularından meydana gelir. Okyanus, deniz, 
Taş Küre (Yer kabuğu)
Günlük yaşantımızı sürdürdüğümüz, üzerinde canlıların yaşadığı Dünya’nın katı yüzeyi, taş küre katmanını oluşturur. Yer kabuğu olarak adlandırılan taş küre Dünya’nın gözlemlenen üç katmanından biridir. 
Taş Küre (Yer Kabuğu);
Dağlar, ovalar, adalar, kıtalar, deniz ve okyanus tabanlarından oluşur.
Dünya’nın büyüklüğüyle karşılaştırıldığında çok incedir. Yer kabuğunun kalınlığı yüzey şekillerine göre değişmektedir. Yerkabuğu, dağların olduğu yerde kalın, okyanus diplerinde ise incedir.
Toprak ve çeşitli kayaçlardan oluşur.
İçine inildikçe sıcaklık artar.

Ateş küre: Dünya’mızın gözlemleneme-yen katmanlarından olan ateş küre yer kabuğunun hemen altında bulunur. Manto olarak da adlandırılan bu katmanın;
Yer kabuğunun (taş küre) altında yer alır.
Sıcaklığı yerkabuğu ile karşılaştırıldığında çok yüksektir.
Bu katman çok sıcak olup büyük oranda erimiş demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Bu maddeler magmayı oluşturur

Ağır küre: Ateş kürenin altında yer alır.
Dünya’nın en sıcak katmanıdır.
Dünya’nın gözlemlenemeyen kat-manlarından en kalın olanı olup bu katmana çekirdek de denir.
Bu katman ile ilgili sınırlı bilgilere sahibiz.
Dünya’mızın katmanları ile bilgiler, bilim insanlarının çalışmaları ışığında zaman içerisinde değişebilir.

25 Nisan 2017 Salı

Eğitim ve öğretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları

Bir milletin en hayati öneme sahip konusu şüphe yok ki eğitimdir. Bunun bilincinde olan toplumlar en büyük yatırımlarını eğitime yapmışlar ve bu konuda ciddi bir gayret içerisine girmişlerdir.
Bugün ülkemizde eğitim söylem bazında çok önemli bir alan olarak görülmekte ve toplumda bu konuda bir bilinç bulunmaktadır. Bu büyük bir avantajdır. Yalnız toplumsal bilinç ve yönetimsel irade ciddi bir bakış açısıyla irdelenmeli ve sağlam stratejilerle iyi koordine edilmelidir.

En büyük eğitim sorunlarının başında şüphe yok ki eğitimin bir siyasal irade alanı olarak görülmesi gelmektedir. Her gelen iktidar eğitim sahasını kendi geleceğini sağlamlaştırmak için dizayn etmekte bu da eğitim alanını yap boz tahtasına çevirmektedir.
Genel bir kaidedir ki en kötü sistem, sistemsizlikten iyidir. Mesela her yıl sınav sistemi değişmekte, not sistemi değişmekte, ders isimleri değişmekte, ders çeşitleri değişmektedir... Bu kadar değişiklik içerisinde sabit bir gövde kalmıyor ve sistem sorunu ortaya çıkıyor. Sonuç ise ortada...

Eğitim ortamının daha nitelikli haline getirilmesi de çok önemli bir sorun. Son yıllarda yeni okulların yapılması ve derslik sayısının artırılması olumlu bir gelişme olmakla birlikte, içerisinin tam olarak donatılamaması bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eğitimde içeriğin ihtiyaçlara göre oluşturulmamış olması, öğrencilerin ilgi alanının gözardı edilmesi bir sorun olarak karşımızdadır. Daha işlevsel bilgiler verilmesi, edinilen bilgilerin kullanılabilir olması, teori düzeyinde olan malumatın pratik tekniklerle hayata geçirilmesi daha ileri seviyede öğrenme ortaya çıkması için çok gereklidir...