Menü

ADS

28 Eylül 2017 Perşembe

Hikâye geleneğimizin geçmişten günümüze gelişimi nasıldır değerlendiriniz

Tanzimat döneminden önce Osmanlıda ve Türk toplumunda hikaye türü yoktu. Halk hikayeleri, mesneviler, destanlar ve masallar hikaye edici anlatımla yazılan eserler vardı.

 Dede Korkut Hikayeleri Destan geleneğinden halk hikayeceğiline ilk geçiş ürünüdür. Batılı anlamda ilk hikaye ise Tanzimat döneminde ortaya çıkmıştır. Bu anlamda Tanzimat dönemi ilk hikaye örneklerinin verildiği dönem olmuştur.

Avrupaî (batılı) tarzda ilk hikâyeler, Tanzimat Edebiyatı döneminde görülmüştür.
Edebiyatımızda İlk hikaye yazarları, Ahmed Midhat, Emin Nihat, Samipaşazade Sezai ve Nabizade Nazım’dır.
👉 İlk öykü denemesi, Emin Nihat'ın Müsameretnâme'sidir (1873).
👉 Edebiyatımızda ilk hikâye Ahmet Mithat Efendi'nin ‘Letâif-i Rivayet’idir.
 Letaif-i Rivayet (1870-1895): Ahmet Mithat, 1870 yılından itibaren, Letaif-i Rivayat genel adı altında bir dizi de yayımlamaya başladı. Çoğunlukla büyük hikayelerden kuru­lu olmakla beraber, bu diziyi meydana getiren yirmi dokuz kitap arasında üç ro­man (Cinli Han, Bir Acibe-i Saydıyye, Çingene) ve bir de dram (Eyvah!) yer al­mıştır.
Batı tarzı hikayenin ilk örneklerini Servet-i Fünûncular vermiştir. (Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf )
Milli edebiyat döneminde milliyetçi konular işlenmiş, dil sade ve yalındır. Cumhuriyet döneminde ve  günümüzde ise modern hikaye türünde eserler bol miktarda yaygınlaşmıştır. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında, Milli Edebiyat Döneminden tanınan Halide Edip, Yakup Kadri, Reşat Nuri hikaye de yazmışlardır. 

24 Eylül 2017 Pazar

Resmi mektuplarda kağıt düzenine uymanın önemi nedir açıklayınız

Resmi mektuplarda kağıt düzenine uymanın önemini açıklayınız

Resmi mektuplar resmi kurum ve kuruluşlara verilmektedir. İstenilen içeriğin daha rahat anlaşılması için kağıt düzenine ve resmi mektup kurallarına uygun yazılmalıdır.

Resmi mektupların, bilgisayarla ya da daktiloyla yazılması daha uygundur. Eğer el yazısı kullanacak olursak, yazının kitap harfleriyle açık ve okunaklı olması çok önemlidir. İstenilen şeyin açık ve özet bir şekilde aktarılması, anlaşılırlık açısından çok önemlidir. Abartı ve gereksiz ayrın kullanmamaya özellikle özen gösterilmelidir.  

Kağıt düzeni mektubun ciddiyetini gösterir ve karşıdaki makamın iş yükünü azaltır. Amaca daha hızlı ulaşılmasını sağlar.

22 Eylül 2017 Cuma

Mektup çeşitlerini ve mektupların yazılış amaçlarını söyleyiniz.

Mektupların yazılış amaçları

  • İletişimi sağlamak
  • Kişisel duygu ve düşünceleri karşı tarafa ifade etmek
  • Bir isteğin yerine getirilmesin istemek
  • Bir kitap / yayın / kaynak istemek
  • Resmi işleri halletmek

Mektuplar iletişimi sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Günümüzde kullanımı azalmış olsa da geçmiş dönemde iletişim için çok önemlidir. Günümüzde  daha çok kurumlar ve  kişi ile kurumlar arasındaki resmi konularda iletişimi sağlar.

Mektuplar, dört grupta sınıflanmaktadır:
1) Özel Mektuplar
2) Edebî Mektuplar
3) Resmî ve İş Mektupları
4) Açık Mektuplar

A)Özel Mektuplar
Akraba ve dost gibi yakın çevredeki insanlara yazılan mektup çeşididir. Bu tür mektuplarda doğal ve samimi anlatım ön plândadır. Sanatçı ve edebiyatçıların, daha çok genel konular üzerinde yazdıkları özel mektuplara "edebî mektup" da denmektedir.

Özel mektupları yazarken dikkat edilecek özellikler şunlardır:a) Mektup yazılacak kâğıt, şekil yönünden düzenli ve temiz olmalıdır.

b) Mektup, mürekkepli ya da tükenmez siyah renkli kalemle yazılmalıdır.

c) Mektubun sağ üst köşesine "tarih", yanına da yazıldığı "yerin adı" konmalıdır

d) Mektubu göndereceğimiz kişinin genel özelliklerine göre (yaşı, kültür düzeyi, yakınlık derecesi vb.) "hitap cümlesi" bulunmalıdır.

e) Mektubun sağ alt köşesine "ad-soyad" yazılmalı ve "imza" atılmalıdır.

f) Mektubun sol alt köşesine "adres" yazılmalıdır.

B)Edebi Mektuplar

Edebî mektuplar; yazarları, içerikleri ve ifade şekilleri ile özel mektuplar içinde ayrı yer tutar ve ayrı şekilde ele alınırlar. Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve düşünce olayları yer alır. Yazar, karşısındakine öğüt verir, yol gösterir. Eski dönemlerde, bu tür kişisel edebî mektuplar, "Mektûbât = Mektuplar" adı altında toplanır ve geniş kitlelerin de okuyabilmesi için yayımlanırdı.

Düşünce ve edebiyat alanındaki görüşleri sergilemeleri bakımından mektupları yayımlanan yazar ve şairlerimizden bazıları şunlardır: 


C)Resmi Mektuplar, İş Mektupları

Bir talebi ya da siparişi bildirmek, bir soruna açıklık getirmek, iş başvurusunda bulunmak, bir üst makama belirli bir durumla ilgili bilgi iletmek vb. amaçlarla kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar ya da kurumlar ile kurumlar arasında yapılan yazışmalardır. 


D)Açık Mektuplar

Her hangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine ya da halka hitaben, bir kişi ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi aracılığı ile yayımlanan mektuplardır.

Açık mektuplarda sadece yazanı değil, geniş kitleleri ilgilendiren önemli konular ele alınır.

Açık mektubun türü; makale, fıkra, inceleme yazılarından birine uygun olabilir. Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır.

21 Eylül 2017 Perşembe

Okul Öncesi Anasınıfı İhtiyaç Listesi Hazırlama ve Temin Etme

Okul öncesi eğitimde velilerin en çok zorlandığı husus, ihtiyaç listesinin karşılanmasıdır. Öğrenci okula kayıt olduktan sonra, ilk gün ele sıkıştırılan bu uzun ihtiyaç listesi, bir çok velinin gözünü korkutabilir.

Bir kırtasiyeye bu ihtiyaç listesini verip fiyat öğrenmek isteseniz 250-400 tl üzerinden bir rakamla karşılaşabilirsiniz. Bu da sene başı bütçenizi aşan ciddi bir para olabilir. O halde yapılması gerekenler nelerdir?
Öncelikle okul idarelerinin bu listeleri odaklarken biraz daha insaflı olmaları gerekmektedir. Öğrencinin çok az kullanacağı bir üründen en az üç katını istemek yanlış bir tutumdur. irinci kademe öğrencilerinden para toplayamayan okul idareleri, anasınıfını bir kazanç kapısı gibi görmekteler. Bu da ciddi bir sıkıntı olmakta. Zaten Anasınıfı aidatı 50-150 tl arası bir rakamdır. Bu Okullar için bir kazançtır ki, bu paranın büyük bölümü okullarca başka amaçlar için kullanılmaktadır. O halde veliyi ikinci bir kere bu şekilde şişirilmiş ihtiyaç listeleri ile yormanın anlamı yoktur.

Veliye düşen ise iyi bir fiyat araştırması ve pazarlıktır. 300 lira fiyat çıkarılan bir listenin kar marjı minimize edildiğinde 200 liraya düşebildiğini unutmayın. Ben kendi çocuğum için toptancıdan tüm malzemeleri 125 liraya malettim. Diğer temizlik ve bakım ürünleri de toptancılardan tedarik edilebilir. Bölgenizde bulunan toptan satış yapılan yerleri araştırırsanız sonuca kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Bunu birkaç veli bir araya gelerek de yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili soru ya da önerilerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.