Menü

ADS

3 Kasım 2017 Cuma

Konvektör ısıtıcı nasıldır? Konvektör ısıtıcı ne kadar elektrik harcar?

Kış ayının gelmesiyle birlikte muhtelif sebeplerden dolayı, hepimiz ısınma derdine düştük. Doğal gaz kullanımının yaygın olmadığı bölgelerde, merkezi ısıtma sistemi ile ısınan yerlerde mevsim geçişlerinde en yaygın ısıtma yöntemi elektrikli ısıtıcı kullanma şeklinde ortaya çıkıyor.

Öncelikle hangi elektrikli ısıtıcıyı kullanmalıyım sorusuna bir cevap arayalım. Bu konuda iki sorun karşımıza çıkar;

1- Hangi elektrikli ısıtıcı daha iyi ısıtır?
2- Hangi elektrikli ısıtıcı daha tasarrufludur?

Şimdi sorulara hızlıca başlayarak çözüm arayışımızı sürdürelim.

Elektrikli ısıtıcılar; İnfrared, Yağlı Radyatör, Konvektör ısıtıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.
İfrared ısıtıcıların en meşhuru Ufo diye isimlendirilen ısıtıcı çeşitleridir. En büyük avantajı açık alanlarda da kullanılabilmesi ve baktığı yönde ani ısınma sağlamasıdır. Ancak ortam ısıtıcısı değildir. Baktığı yönü ısıtırken diğer yönünüz üşüyebilir. Bir de yüksek elektrik sarfiyatı sebebiyle can yakabilir. Bu ısıtıcıları açık alanlarda tavsiye etmekle birlikte, kapalı alanlarda ortam ısıtması sağlayan ısıtıcıları tavsiye ederim arkadaşlar.

Yağlı radyatörler ise, petek görünümündeki ısıtıcılardır. Petek içerisindeki yağın ısınması ve daha sonra ortamı ısıtması şeklinde kalıcı bir ısı sağlar. Avantajı ortam ısıtması konusunda başarılıdır. Şu an gelişmiş modelleri mevcuttur ve bir çok fonksiyonu barındırır. Bunlar, termostat, zaman ayarlama, derece ayarlama, fan gibi fonksiyonlardır.
Dezavantajı ise, geç ısınmasıdır. Çünkü normal petek mantığıyla önce kendisi ısınır, sonra ortamı ısıtmaya başlar. Ancak buna karşılık geç soğur ve daha kalıcı bir ısınma sağlar. Bir de bu ısıtıcıların çok ağır olduğunu, odadan odaya taşıma esnasında sıkıntı çıkarabilir.

Son olarak son zamanlarda yaygınlaşan konvektör ısıtıcılara da değinelim. Bu ısıtıcılar daha portatif olması sebebiyle rakiplerine oranla daha avantajlı görünüyor. Hem dekoratif hem de hafif olması konvektör ısıtıcı kullanan biri olarak beni memnun etti diyebilirim.
Öncelikle avantajlarını sayalım isterim; Hızlı bir ısınma sağladığını belirtelim. Kısa sürede ortamı sıcacık yapıyor. Hafif olması sebebiyle bir odadan diğer odaya taşınması kolay. Aynı zamanda duvara da monte edilebiliyor. Çeşitli kademelerde çalıştırabilir ve bir çok ortamı bu ısıtıcılar ile rahatça ısıtabilirsiniz.. Termostat ayarı sayesinde belirli bir ısıya ulaşınca kendini durdurması elektrikte biraz tasarruf sağlıyor.
Dezavantajlarına gelince, hızlı ısınan bir ısıtıcı olmasına karşı, hızlı soğuyan bir yapıya da sahip. İkinci olarak elektrik sarfiyatı hiç de ekonomik değil. Kullanırken sizi iyi ısıtabilir ancak elektiriğin çok pahalı olduğu ülkemizde, cebinizi de yakabileceğini unutmayın. Bu durum aynı zamanda diğer ısıtıcılar için de geçerli. maalesef hiç biri ekonomik yönden sınıfı geçemiyor.

Şu an iki marka Konvektör ısıtıcı piyasasında iki marka öne çıkıyor. Birincisi bu ısıtıcıyı ilk olarak piyasaya çıkaran Nobo, ikincisi ülkemizde bu ısıtıcıyı üreten yerli malı Vigo.
Nobo ile vigo karşılaştırıldığında Vigo sağlam bir ürün yapmış ve Nobo'ya ihtiyaç bırakmamış diyebiliriz. Fiyat olarak da Nobo'ya göre daha avantajlı durumda.

Ben internette uzun süre konvektör ısıtıcı yorumlarını araştırdım ve şu sonuca vardım. Vigo konvektör iyi ısıtan, çok faydalı ve sağlam bir ısıtıcı olmakla birlikte çok elektrik tüketiyor. Ancak bütün elektrikli ısıtıcılar aşağı yukarı aynı oranda elektirik tüketiyor. Ya da şunu söyleyeyim, çok elektirik tüketmiyorlar ancak, ülkemizde elektrik çok pahalı ve vergisi çok yüksek.

Klimalar ise, özellikle inverter klimalar elektrik sarfiyatı açısından daha tasarruflu. Ancak çok pahalılar ve her şartta kullanılamıyorlar. Aynı zamanda sağlıklı bir ısınma yöntemi olarak da görülmüyorlar.

Bu konuya gelebilecek yorumlar doğrultusunda devam edeceğiz arkadaşlar, şimdilik bu kadar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder